H.Essers en Proximus: samen voor een duurzame supply chain

Gepubliceerd op 03/11/2021 in Klantenverhalen

H.Essers en Proximus realiseerden in 2011 het eerste BREEAM-gecertificeerd logistiek gebouw in België. Collin Springuel, Business Unit Manager bij H.Essers vertelt hoe beide partners blijven pionieren op het vlak van duurzame opslag en logistiek.

H.Essers en Proximus: samen voor een duurzame supply chain

Collin Springuel: “Voor onze strategie rond duurzaamheid, hanteren we bij H.Essers vijf krachtlijnen als kompas. Die reiken verder dan enkel de ecologische voetafdruk, maar omvatten bijvoorbeeld ook het mentale en fysieke welbevinden van onze medewerkers. Die vijf krachtlijnen vertalen we in concrete ambities, die we aftoetsten aan de hand van concrete KPI’s. Ons duurzaamheidsverslag brengt de doelstellingen en verwezenlijkingen in kaart.”

CO2-neutraal

“Zo investeerden we al heel wat in eigen hernieuwbare energie en zetten we sterk in op synchromodaliteit: de mogelijkheid om verschillende transportmodi – zoals spoorvervoer, binnenvaart en luchtvaart – in te zetten. Bij de keuze van de aangewezen vervoerswijze brengen we de impact op de CO2-uitstoot in kaart. Zo maken we intensief gebruik van treinverkeer, onder meer via de Nieuwe Zijderoute naar China.”

Bij de keuze van de aangewezen vervoerswijze brengen we ook de impact op de CO2-uitstoot in kaart.

Collin Springuel, Business Unit Manager bij H.Essers

author

Gezamenlijke missie

H.Essers vond in Proximus de ideale partner om een gezamenlijke duurzaamheidsmissie vorm te geven. Collin: “Binnen de aanleverketen van Proximus bevinden zich uiteenlopende stromen: technici die dringend nood hebben aan onderdelen, het bedienen van winkelpunten of het leveren bij klanten aan huis. Bovendien kent de bevoorrading grote pieken, bijvoorbeeld naar aanleiding van Black Friday. Samen gaan we op zoek naar manieren om die complexe supply chain, van opslag tot logistiek, nog verder te optimaliseren.”

“We hebben daartoe onze software, zoals bijvoorbeeld de magazijnsystemen, op elkaar afgestemd. We omarmen nieuwe technologieën, onder meer met automatische verwerkingsmachines op maat van de specificiteit van de Proximus-goederenstromen. Maar ook op het vlak van kantoor- en magazijninrichting hebben we elkaar gevonden.”

Duurzaamheid als proces

Proximus en H.Essers besloten 10 jaar geleden om een distributiecentrum in Courcelles te bouwen. Ze hadden daarbij meteen het behalen van het BREEAM-duurzaamheidscertificaat voor ogen. Collin: “Dat vertaalt zich in zonnepanelen, warmtepompen, warmterecuperatie en een intensieve energiemonitoring. Tevens bieden we werkgelegenheid aan mensen die niet in het ‘reguliere’ arbeidscircuit terecht kunnen.”

“We organiseren regelmatig strategische meetings, waarin we inzoomen op een verdere verduurzaming van onze processen. Die wisselwerking zorgt er bijvoorbeeld voor dat de grootscheepse omruiling van modems en decoders op een duurzame manier gebeurt. Daarnaast plaatsen we de circulaire economie hoog op de agenda. Onze gemeenschappelijke ambitie bestaat erin om van het distributiecentrum dé referentie voor circulariteit in Belgie te maken.”

Proximus ambieert CO2-neutrale supply chain tegen 2030

Lees het interview

Bedrijven kunnen niet om maatschappelijke rol heen

Meer over duurzaam ondernemen

Cruciale rol binnen vaccintransporten

Farmaproducent Pfizer doet voor de distributie van het coronavaccin een beroep op H.Essers als logistiek dienstverlener. Een opdracht die met de nodige complexiteit gepaard gaat. “De temperatuurgevoeligheid is uiteraard een belangrijke factor”, legt Collin Springuel uit. “We volgen de temperatuur vanuit onze controletoren nauwgezet op aan de hand van sensoren in onze trailers en trucks. Bij de minste afwijking kunnen we tot actie overgaan. Omwille van veiligheidsredenen is het enkel mogelijk om de trailer vanop afstand te openen. We voorzien ook samen met de ordediensten een escorte om de vrachtwagens te begeleiden.”

Dat H.Essers een jarenlange ervaring heeft in de farmaceutische industrie, onder meer als partner voor Pfizer, speelt duidelijk in het voordeel. “Naast het technische aspect, is ook de organisatie cruciaal”, gaat Collin Springuel verder. “Bij de planning zijn veel partijen betrokken. Bovendien wijzigen leverschema’s, waardoor we snel moeten schakelen. Het vaccinnatieproject is ook voor ons bijzonder: we leveren niet alleen een pakje of vaccin, maar brengen ook een stukje hoop tot bij de mensen. Dat bewustzijn geeft onze mensen een extra drive.”

Ontdek onze IoT oplossing

Collin Springuel is Business Unit Manager bij H.Essers. Hij heeft een ruime ervaring in de logistieke wereld en helpt sinds ruim drie jaar de supply chains van de klanten van H.Essers te optimaliseren.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One