Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Energie opwekken via zwaartekracht

Gepubliceerd op 25/08/2016 in Tech, tips & trics

Energie opwekken via zwaartekracht

De energieproblematiek anno 2016 is niet in enkele woorden te vatten. Er zijn uitdagingen op het gebied van de opwekking, het transport, de opslag en het verbruik van energie.

Er bestaan diverse manieren om elektriciteit te genereren: steenkoolcentrales, kerncentrales, waterkrachtcentrales, zonnepanelen … Alleen houden ze risico’s in, vervuilen ze, zijn ze sterk afhankelijk van de natuurelementen of zijn ze eindig. De verbruikte elektriciteit en brandstof komen immers nooit meer terug.

Potentiële energie

Hoe kunnen we de eindigheid, de vervuiling en de afhankelijkheid omzeilen? De mens is reeds lang op zoek naar manieren om die ene kracht aan te wenden die altijd in dezelfde mate aanwezig is: de zwaartekracht. Een voorwerp onderhevig aan de aantrekkingskracht van de aarde heeft potentiële energie in zich. Als dat voorwerp valt, wordt die potentiële energie omgezet in kinetische energie. Koppel het voorwerp aan een turbine, en er wordt elektrische energie opgewekt.

Energieverlies

Na de val is er evenveel energie nodig om het voorwerp terug omhoog te brengen naar de oorspronkelijke positie. Het probleem is dat bij het opwekken van elektriciteit steeds energie verloren gaat. De hoeveelheid opgewekte elektriciteit is lager dan de energie die nodig is om het voorwerp zijn potentiële energie terug te geven. Er is dus onvoldoende elektriciteit om voor andere doeleinden te gebruiken. Tenzij men energie toevoegt aan het systeem, door het voorwerp bijvoorbeeld manueel te verplaatsen.

Boeing 737

Daarnaast is er een tweede probleem: om 1 kilowattuur op te wekken zijn er 3,6 megajoules nodig. Dat is de energie die vrijkomt als 100 ton, het gewicht van een Boeing 737, 3,7 meter naar beneden valt. Dit is ook de reden waarom waterkrachtcentrales alleen mogelijk zijn bij een groot verval van enorme watermassa’s.

Experimenteren

De zwaartekracht levert zuivere energie, maar enkele eenvoudige wetten van de fysica verhinderen een universeel gebruik. Er zijn wel enkele leuke experimenten om de zwaartekracht te gebruiken, zoals GravityLight: een lamp die gevoed wordt door een vallend object en die 20 minuten blijft branden. Net als bij een antieke klok, moet het gewicht terug omhoog getrokken worden.

Zwaartekrachtgolven

Onlangs werden voor het eerst zwaartekrachtgolven waargenomen, veroorzaakt door twee enorme zwarte gaten die 1,3 miljard jaar geleden samensmolten. De golven zijn een kortstondige en minuscule uitdijing en inkrimping van de ruimte. De ontdekking is een opstap naar het begrijpen van de zwaartekracht. En, wie weet, naar de mogelijkheid ze te manipuleren om ze als onuitputtelijke energiebron aan te wenden.

En nu?

Voorlopig moeten we dus ons energieverbruik in vraag stellen en verminderen. Voor bedrijven, steden en gemeenten zijn verlichting, verwarming en transport de grote energievreters. Moderne middelen en technologieën, zoals het Internet of Things, big data, intelligente dingen en beheerplatformen, laten toe het energieverbruik te optimaliseren. Ondertussen is er de hoop ooit een perpetuum mobile te vinden om energie op te wekken zonder ongewenste neveneffecten.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!