Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Van VHS-cassettes over lcd-schermenn tot smartphones

Gepubliceerd op 19/04/2017 in Tech, tips & trics

Van VHS-cassettes over lcd-schermenn tot smartphones

Emotie boven technologie

Eind juli is onze eerste kleindochter geboren. In september al trokken we met z’n allen op vakantie naar Spanje. Ze was nog geen 6 weken oud en maakte al haar eerste vlucht. Mijn kinderen hadden, toen ze 18 jaar oud waren, al meer gereisd dan ik op die leeftijd. Wagen, bus, tram, trein, boot en vliegtuig. Nu vlieg je al als je pasgeboren bent. Wie weet zal ze ooit nog een ruimtevlucht maken.

In Spanje huurden we een villa en natuurlijk ging alle aandacht naar de baby. Of ze nu lag te slapen, bewoog, dronk of gewassen werd, ze werd omringd door 4 vol wassenen. Echte paparazzi. Mijn vrouw met een Sony videocamera, een toestel met een uitklapbaar kleuren lcd-schermpje en met miniDV-cassettes. Ik had een Nikon Coolpix fotocamera vast, een toestel met een ingebouwde zoomlens en een kleine flash geheugenkaart. En mijn dochter stond erbij met haar smartphone. Haar foto’s worden opgeslagen in de cloud.

Ik bedacht me toen dat die beelden niet meer worden afgedrukt … Waar worden ze dan bewaard? En hoe vinden we ze dan terug? Wat als de disk van mijn laptop crasht? Dan is alles weg! Wat als die cloudprovider het niet meer doet? Of mijn dochter verandert van smartphoneprovider? Gaan we nog een album maken of niet? En die video’s dan? Gaan we die cassettes nog kunnen afspelen over 30 jaar?

Toen dacht ik aan de albums van mijn kinderen, en die van mijzelf. Er wordt nooit naar gekeken. En de originele negatieven liggen ergens in een doos op zolder. Mocht ik nog een nieuwe afdruk van een foto willen maken, ben ik aan mijn zoektocht minstens één dag kwijt. En de VHS-cassettes van vroeger kunnen we niet meer bekijken want we hebben zelfs geen VHS-speler meer.

Eigenlijk zijn de beelden zelf niet meer zo belangrijk. Ze vervagen in je geheugen én in het album. Een plaats in je hart, dat is wat telt. Dat ik haar in mijn hart kan sluiten en omgekeerd. Dat we het van elkaar weten. Dat we het aan elkaar zeggen. En dat het zo blijft. Ik heb toen nog maar een kiekje genomen. Die knuffel krijgt ze later wel. En die foto, tja, met een beetje geluk zal ze die op haar trouwfeest nog eens zien.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!