Edge computing: vernieuwing komt eraan

Gepubliceerd op 25/04/2023 in Oplossingen & diensten

Edge computing betekent letterlijk dat dataverwerking wordt uitgevoerd vlakbij de databron. Vier specialisten over wat edge computing voor uw business kan betekenen.

Edge computing: vernieuwing komt eraan

“Niet alleen infrastructuur wordt bij edge computing dicht bij de eindgebruiker gebracht, ook clouddiensten,” zegt Ivo Haagen, Product Manager en Azure Practice Lead Benelux bij Proximus. “Wat Microsoft betreft, kunnen die clouddiensten bijvoorbeeld geactiveerd worden in een vooraf bepaalde box. Ze beschikken immers over dataservices en AI-mogelijkheden met machine learning. Wie zijn eigen hardware bouwt, moet wel die software nog zelf draaien.”

Proximus en Microsoft brengen edge computing dichtbij

Patrick Faut en Mathieu Van den Mooter van Microsoft: “Microsoft en Proximus bundelen hun krachten om de digitale transformatie en innovatie van de Belgische telecomsector te versnellen. Door de samenwerking van Microsoft en Proximus sinds 2017, kunnen we onze klanten een end-to-end dienstverlening aanbieden. Bovendien brengen we de publieke cloudfuncties dichterbij door middel van edge-locaties. Dit, dankzij het Microsoft Azure framework, dat ons ook toelaat verschillende applicaties te gebruiken en te verdelen.

Hierdoor krijgt Proximus ook de mogelijkheid een uniforme ondersteuning te bieden en zijn portfolio uit te breiden met nieuwe functionaliteiten zoals AI, machine learning en het IoT. Daar ligt ons inziens in de komende jaren een enorm potentieel voor edge computing. Sommige sectoren zullen sneller meesurfen op deze nieuwe trend dan andere, zoals retail of robotica gerelateerde segmenten.”

Edge is een perfecte aanvulling op de publieke cloud, voor AI, video's en 5G-privénetwerken

Julien Marlair, Business Development and Innovation Manager bij Proximus: “Dit wil zeggen dat door het inzetten van edge-componenten klanten in staat zijn zeer complexe diensten te draaien daar waar ze die echt nodig hebben. Voor innovaties die een snelle dataverwerking vragen, zoals AI, 5G en video analytics, combineer je best cloud met edge infrastructuur. Het draait allemaal om de juiste service op de juiste plek te hebben.”

Dit wil zeggen dat door het inzetten van edge-componenten de klanten in staat zijn zeer complexe diensten te draaien daar waar ze die echt nodig hebben.

Julien Marlair, Business Development and Innovation Manager bij Proximus

author

5 voordelen:

  1. Bij edge computing is er verminderde latentie van edge-applicaties. De verwerking dicht bij de plek waar de data gegenereerd wordt, zorgt voor een kortere responstijd. “En laat die tijdsfactor nu net een belangrijke rol spelen bij zelfrijdende auto’s. U wilt toch niet dat er een milliseconde te laat op de rem wordt geduwd wanneer de auto voor een hindernis moet stoppen”, vult Patrick Faut, Partner Development Manager bij Microsoft aan.
  2. Het lokaal bewaren en verwerken van data laat toe de connectiviteitskosten te verlagen. Bijvoorbeeld, het lokaal verwerken van videostreams zal het verbruik van breedband aanzienlijk verminderen.
  3. De gegevens worden lokaal opgeslagen en verwerkt. Het kan in sommige gevallen belangrijk zijn, wanneer wettelijke beperkingen van toepassing zijn.
  4. In combinatie met de cloud is het daarom ook dé manier bij uitstek om stabiliteit en veerkracht van de systemen te garanderen.
  5. Met edge solutions is de footprint kleiner dan bij een eigen datacenter, omdat er enkel de nodige computercapaciteit gebruikt wordt.
Ons grote voordeel als Connectivity en IT services provider is, dat we de veiligheid van devices en data kunnen garanderen.

Ivo Haagen, Product Manager Azure Practice Lead Benelux bij Proximus

author

Gevoelige data via edge computing anonimiseren

Edge is zeer nuttig in bedrijven waar data verwerkt wordt zonder gedeelde infrastructuur. “Denk aan ziekenhuizen of slimme regio’s waar men videobeelden wil behouden voor later onderzoek. Hier kunnen we de beelden eerst met edge computing anonimiseren en ze daarna opslaan in de cloud, zodat de privacy gegarandeerd blijft, zelfs bij verdere analyse”, licht Mathieu Van den Mooter, Government Business Lead bij Microsoft toe.

Privacy

“Security en privacy zijn immers een prioriteit, zowel voor de publieke cloud als voor de edge. We werken niet alleen steeds in overeenstemming met de GDPR en de regelgevingen van de industrie, maar pushen zelfs bedrijven normen te creëren die vooruitlopen op de nieuwe technologieën”, besluit Mathieu. Ivo ziet dat Proximus als Connectivity en IT services provider het grote voordeel heeft de veiligheid van devices en data te kunnen garanderen door de end-to-end connectiviteit te beheren, wat niet het geval is voor alle bedrijven.

Business case opstellen voor juiste applicatie

Julien: “Omdat edge-oplossingen extra infrastructuur vergen en er dus een prijskaartje aan hangt, dient u eerst goed na te denken welke applicatie geschikt is. Onze ervaren Proximus partner Codit kan u perfect op weg helpen bij het bepalen van de juiste, coherente businesscase.”

Near/Network Edge-technologie

Proximus zal een unieke dienst aanleveren in België. De Public Edge Zones binnen de eigen datacenters. In dit model draaien de applicaties op Azure binnen de Proximus datacenters. Op die manier hebben meer bedrijven toegang tot de edge-oplossingen.

Microsoft Azure is een krachtig cloudcomputingplatform dat uw applicaties op een consistente manier bouwt en implementeert, gegevens naadloos beheert en overal in uw hybride cloud dezelfde ervaring biedt.

Hoe implementeren?

Julien Marlair begon zijn carrière als netwerkingenieur bij ASTRID, waarna hij in 2012 bij proximus terechtkwam. Sindsdien bekleedde hij meerdere functies binnen het bedrijf. Momenteel is hij Business Development and Innovation Manager en denkt hij mee na over technologische en innovatie businessoplossingen voor bedrijven.

Ivo Haagen is Product Manager en Azure Practice Lead Benelux bij Proximus. Dankzij jobs, gaande van cloudverkoop over implementatie tot opvolging van projecten bij onder meer de Cronos Groep, Xylos en itnetX Belgium, bouwde hij end-to-end ervaring op omtrent openbare cloudtechnologieën.

Met zeven jaar ervaring in de data- en AI-industrie, vervoegde Mathieu Van den Mooter Microsoft om verdere en directe digitale transformaties te ondersteunen. Hij is momenteel verantwoordelijk voor het creëren van partnerships binnen de Belgische en Luxemburgse dochteronderneming, met een focus op de publieke sector. Als Government Business Lead bij de overheid moet hij end-to-end waarde creëren, op het Microsoft-platform, voor de publieke sector van België en Luxemburg.

Patrick Faut kwam in 2011 bij Microsoft terecht. Hij begon als Solution Sales Unified Communication. Sinds juli 2019 is hij Partner Development Manager en hier heeft hij zijn link met de Proximus Group. Patrick begon zijn carrière als Service Engineer Medical Equipment bij Nihon Kohden en deed nadien 20 jaar ervaring bij Ericsson op.

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts