Ecologische innovaties voor een groenere toekomst

Gepubliceerd op 06/08/2020 in Inspireren

Nu steeds duidelijker blijkt welke vergaande gevolgen de klimaatverandering op de wereldeconomie kan hebben, zoeken bedrijven naar innovaties die hun ecologische voetafdruk én die van hun consumenten verkleinen. Wij selecteerden drie trendsetters die vandaag al de weg leiden.

Ecologische innovaties voor een groenere toekomst

Eén ton gsm’s levert 120 kg koper

Voor het maken van smartphones zijn heel wat materialen en edele metalen nodig, denk maar aan zilver, goud, cobalt, tantalum (coltan), lithium, nikkel, … Wereldwijd worden deze steeds schaarser. Door het recycleren van oude gsm’s en hun batterijen kunnen heel wat kostbare metalen via raffinage en zuivering gewonnen worden. Bij de gsm-toestellen gaat het vooral om de metalen uit de printplaat. Zo levert één ton gsm’s zowat 120 kilo koper op. Uit de batterijen worden onder meer kobalt, lithium en nikkel gehaald. Het is bovendien een close-to-zero-waste proces in een gesloten kringloop.

De verbranding van de plasticresten levert energie voor het smeltproces van de metalen, die daarna weer beschikbaar zijn voor de productie van nieuwe toestellen. De resultaten ogen behoorlijk indrukwekkend. Voor edelmetalen platina, palladium en rodium is 30 tot 44% van de aanvoer al afkomstig uit recyclage. Umicore Precious Refining heeft een gesofisticeerde recyclagefaciliteit en is hiermee één van de grootste recyclageparken voor edelmetalen ter wereld.

Smartphone met een hart

Smartphones zijn zo alomtegenwoordig dat we er niet meer stil bij staan dat deze toestellen eigenlijk een behoorlijk grote ecologische voetafdruk met zich meedragen. De meeste grondstoffen zijn op zich niet schadelijk, maar ze worden vaak wel ontgonnen in erg milieuonvriendelijke mijnen in Afrika. Bovendien vergt de productie van een smartphone veel energie en CO2-uitstoot, omdat de grondstoffen eerst van Afrika naar Azië worden vervoerd voor de productie, en daarna nog naar Europa en de VS voor de verkoop.

Tot slot zijn ook de arbeidsomstandigheden in deze mijnen vaak ondermaats en komt kinderarbeid er nog altijd voor. Het merk Fairphone tracht dit te verhelpen door zijn smartphones voor 50% uit gerecycleerde materialen op te bouwen en door resoluut voor grondstoffen te kiezen die op duurzame en sociaal verantwoordelijke wijze zijn ontgonnen. Bovendien is de Fairphone gemakkelijk uit elkaar te halen, waardoor u hem niet meteen helemaal hoeft weg te gooien wanneer één onderdeel stuk gaat.

AI tegen voedselverspilling

Stockbeheer is een moeilijke evenwichtsoefening voor de meeste retailers. Als er meer dan voldoende voorraad is, heb je vaak overschotten en voedselverspilling. Sla je minder in, dan loop je risico op lege rekken en wegblijvende klanten. Retailers hebben nu een nieuw wapen ontdekt in deze eeuwige tweestrijd: cognitief stockmanagement of voorraadbeheer op basis van artificiële intelligentie.

Die AI berekent voortdurend autonoom de meest waarschijnlijke klantenbehoeftes op basis van de meest uiteenlopende gegevens, zoals promoties en bestaande voorraden, maar ook vroegere aankoopgeschiedenis, het weer, de locatie, trends, evenementen en ga zo maar door. Zo kan AI de voorraadbehoeftes voorspellen en zelfs zelf voorraden aanvullen, al dan niet met menselijke goedkeuring.

Meer lezen over slim ondernemen in een digitale wereld?

Ga naar Perspectief magazine

Perspectief

Magazine en online blog voor bedrijfsleiders van kmo’s vol nieuwe inzichten voor een frisse blik op hun onderneming.

Doorblader, lees, het laatste magazine!

Andere artikels van Perspectief