Wat vandaag werkt, moet dat binnen tien jaar ook nog doen

Gepubliceerd op 10/07/2020 in Klantenverhalen

Wat vandaag werkt, moet dat binnen tien jaar ook nog doen

De (slimme) onderdelen die Duco bij de ontwikkeling van haar ventilatie- en zonweringssystemen gebruikt, zijn drager van heel wat data. Een samenwerking met Proximus Accelerator Codit zorgt ervoor dat deze informatie maximaal benut wordt.

“Wij ontwerpen en verkopen ventilatie- en zonweringssystemen, maar niet rechtstreeks aan de installateur”, legt Koen Maertens, R&D Director uit. “Die koopt dat rechtstreeks bij zijn eigen dealer, waarna hij de plaatsing verzorgt. Op dat moment werken die sturingscomponenten die vaak apart gekocht werden, voor het eerst met elkaar samen. Op zich spelen wij daar geen rol in, maar aangezien al onze systeemcomponenten modulair zijn, willen we natuurlijk wel dat alles gesmeerd loopt met onze producten.”

Bij predictief onderhoud wordt een zelfdiagnose gemaakt. En dat brengt ons bij slimme producten. Uiteindelijk verzoen je op zo'n manier efficiëntie met een maximale kostenbesparing en dienstverlening.

Koen Maertens

author

Maximaal gebruik van info

Koen: “Vergeet niet dat elke woning anders is. Bouwvormen evolueren ook. En laat ons de levenscyclus van een woning niet over het hoofd zien. Wat vandaag werkt, moet dat over tien of twintig jaar ook nog doen. Net daarom is het gebruik van slimme sturing in onze producten zo belangrijk voor ons. Niet alleen voor het gebruik in een gegeven context, maar vooral omdat ze ons veel informatie verschaffen. Om hier maximaal gebruik van te maken gingen we een partnerschap met Codit aan.”

Helikopterperspectief

“De essentie is dat heel wat data over de gebruikte componenten wordt verzameld”, aldus Francis Defauw, Marketing & Communication Manager bij Codit. “Dit gaat over het gebruik, omgevingsdata, de manier waarop ze aangestuurd worden, en dergelijke. Wij bouwden een platform waar al deze informatie samengebracht wordt.”

Francis:“In een volgende fase moeten we ervoor zorgen dat we hier op een veilige manier mee omspringen. Er zijn immers verschillende levels die we onderscheiden. Er is data voor de eindgebruiker, informatie die de installateur moet kunnen raadplegen en natuurlijk het helikopterperspectief waar Duco over moet beschikken. En dit laatste is dan weer een conditio sine qua non om verbeteringen door te voeren. Deze gegevens kunnen bovendien in verband gebracht worden met externe omstandigheden. Bijvoorbeeld een hittegolf, zonder meer een periode die een weerslag zal hebben op de manier waarop met ventilatiesystemen omgesprongen wordt.”

Welke perspectieven kan IoT u bieden? Download onze gratis IoT-startersgids en ontdek hoe IoT uw business vooruit kan helpen.

Gratis IoT-startersgids

Heeft u vragen of wil u zelf een IoT project opstarten? Contacteer dan één van onze experts.

Neem contact op
De essentie is dat heel wat data over de gebruikte componenten wordt verzameld. Dit gaat over het gebruik, omgevingsdata, de manier waarop ze aangestuurd worden, en dergelijke. Wij bouwden een platform waar al deze informatie samengebracht wordt.

Francis Defauw

Preventief of predictief onderhoud?

Zeker voor het onderhoud van deze systemen blijkt de informatie die de slimme onderdelen verschaffen ontzettend belangrijk te zijn. “Traditioneel gebeuren onderhoudsbeurten op basis van vaste tijdschema's”, stelt Koen. “Op zich makkelijk te plannen, maar er zit één belangrijk nadeel aan deze werkwijze. Toestellen worden nu eenmaal op een verschillende manier gebruikt. Is het gebruik minder intensief, dan zal zo'n onderhoudsbeurt te vroeg uitgevoerd worden.

Maar in het omgekeerde geval is de voorziene datum misschien wat laat. Mogelijk deed zich zelfs al een defect voor. Economisch gezien dus niet de beste keuze. Bij predictief onderhoud wordt een zelfdiagnose gemaakt. En dat brengt ons bij slimme producten. Uiteindelijk verzoen je op zo'n manier efficiëntie met een maximale kostenbesparing en dienstverlening.”

Je klant door en door kennen

Als accountmanager bij Proximus blikt Danick Verfaillie terug op een lange relatie met zijn klant. “Duco is al vele jaren klant bij ons”, vertelt hij. “Op zich doen ze een beroep op onze diensten voor zowel vaste als mobiele telefonie, maar ook voor dataconnectiviteit werken we samen. Verder wordt samen met onze Proximus Accelerator Codit, ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen.

Het voordeel van een samenwerking van 15 jaar is dat je je klant door en door kent. Je leert ook de personen in verschillende functies kennen. Zeker aan deze menselijke band hechten we veel belang. Het stelt ons in staat samen na te denken over de strategie, sterktes en pijnpunten.”

“Geloven in de interactie tussen woning, omgeving en bewoners”

DUCO Ventilation & Sun Control werd in 1991 opgericht en is sinds dag één verankerd in de Westhoek. De naam van het bedrijf vat precies de activiteiten samen: het ontwikkelen en vermarkten van ventilatie- en zonweringssystemen. Met een personeelsbestand dat inmiddels de kaap van de 250 bereikt heeft, bestrijkt de onderneming de volledige Belgische en Nederlandse markt op het vlak van intelligente ventilatiesystemen. Daarnaast wordt er volop geëxporteerd naar alle omringende landen binnen Europa. “Wij geloven sterk in actieve woningen waarbij een interactie bestaat tussen de woning, de omgeving en de bewoners”, legt R&D Director Koen Maertens uit.

“Wij bieden immers totaalconcepten aan, en om dit beter te kunnen doen werd sinds 2012 ons gamma uitgebreid met mechanische ventilatiecomponenten. Actief zijn op zowel de Belgische als Nederlandse markt is ontzettend boeiend. Waar je bij onze Noorderburen vaak een projectmarkt aantreft met bewoners die veelal huurders zijn, is er de Belgische realiteit waar mensen met een baksteen in de maag geboren worden.”

Binnen Duco Ventilation & Sun Control is Koen Maertens R&D Director. “Deze R&D-functie combineer ik met product management”, stelt hij. “In die zin ben ik naast de lopende onderzoeksprojecten ook begaan met de business ontwikkelingsprojecten. In mijn functie is de hamvraag die me bezighoudt de volgende: 'wat kan nieuwe technologie betekenen voor ons, de klant en alle stakeholders?'”

Duco ventilation & sun control

  • Opgericht in 1991
  • 250 personeelsleden
  • Specialist in het ontwikkelen en vermarkten van ventilatie- en zonweringsystemen. Duco biedt totaalconcepten aan. Niet enkel voor residentiële toepassingen en appartementen, maar ook voor kantoren, scholen en zorgcentra.

Codit
Toonaangevende oplossingen die steunen op integratie met Azure om uw business met uw klanten, medewerkers, leveranciers, partners en volgers te connecteren.
Ontdek Codit en de andere Proximus Accelerators.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One

Blog topics