Bent u bang voor de digitalisering?

Gepubliceerd op 22/11/2017 in Nieuws

Bent u bang voor de digitalisering?

Een op vijf Belgen voelt zich onzeker en gestresseerd door de digitalisering van de samenleving. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gezinsbond, OKRA en Ligue Des Familles. Opvallend is dat zowel consumenten als bedrijven nog niet voluit gaan voor digitalisering.

De resultaten van de enquête zijn behoorlijk verrassend: 20% van de consumenten zegt zich verloren te voelen in de digitale samenleving, een op drie verkiest een papieren administratie, 22% krijgt stress omdat er zo veel via het internet moet gebeuren en 10% vreest zijn job te verliezen door de toenemende digitalisering. Onder de bedrijven beseft 60% wel degelijk dat digitale transformatie een must is voor groei en een sterkere concurrentiepositie, maar tegelijk heeft bijna een op vier er moeite mee.

Dat komt vooral door een gebrek aan kennis en geschikte medewerkers, en door de afwezigheid van een digitale strategie. Vooral kmo’s blijven achter: 23% is nog niet gestart met een digitale transformatie tegenover 13% van de grote ondernemingen met meer dan 500 medewerkers.

Liever papier

Er is dus nog veel werk aan de winkel. Dat merken we ook in de contacten met de overheid: nu – eindelijk – heel wat processen digitaal kunnen verlopen, blijven de gebruikers toch nog vaak kiezen voor loket of papier. Zo doet 53% een aanvraag voor premies of subsidies zelden of nooit online. Ook het aantal online belastingaangiftes stijgt maar heel traag, zo schrijft ook Data News. Nochtans wil de Belgische federale overheid dat digitale communicatie met de burger tegen 2020 de standaard wordt.

Misschien is er toch een extra stimulans nodig om iedereen die digitale snelweg op te krijgen? Uit de enquête kwam alvast een duidelijke vraag naar meer informatie, betere handleidingen of helpdesks en meer opleidingen.  

Ontdek wat u nodig hebt voor een digitale transformatie.

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team