×
×

Digitale Metgezel houdt senioren langer thuis

Gepubliceerd op 12/03/2013 in Klantenverhalen

Digitale Metgezel houdt senioren langer thuis

CareSquare ontwikkelde een oplossing waarmee senioren langer thuis kunnen wonen. Met de Digitale Metgezel, een oplossing in de cloud, houden senioren contact met familie en met de wereld. Met de huisarts bijvoorbeeld, die vanop afstand de evolutie van hun gezondheidstoestand opvolgt.

Uit onderzoek naar e-services voor senioren kwam het idee voort dat CareSquare sinds september in de markt zet. “De vergrijzing is een feit”, stelt Sébastien Rousseaux, algemeen directeur van de start-up uit Gosselies. “Dat stelt de maatschappij voor een grote uitdaging.” De capaciteit van rusthuizen en ziekenhuizen is beperkt. Daarom is het belangrijk dat senioren langer zelfstandig thuis blijven wonen. Nieuwe technologieën op het vlak van communicatie en monitoring kunnen daarbij helpen. Daarom ontwikkelde CareSquare de Digitale Metgezel. “Het is een all-in-one computer met aanraakscherm”, vertelt Sébastien Rousseaux. “De computer maakt draadloos verbinding met allerlei andere toestellen, zoals bloeddrukmeter, glucosemeter of weegschaal.”

 

Monitoring en analyse

De user interface is specifiek op senioren gericht. Via het aanraakscherm – er komt geen muis of toetsenbord bij kijken – kunnen ze heel makkelijk de gevraagde dienst opstarten. “Het systeem vraagt dan bijvoorbeeld om de bloeddruk te meten, waarna de computer het meetresultaat automatisch doorstuurt naar een centrale server. Op die manier is de info beschikbaar voor de arts.” Bovendien voert de toepassing ook zelf een analyse van de data uit. Noteert het een abnormale waarde, dan stuurt het systeem een waarschuwing uit. Afhankelijk van de situatie of de aangegeven voorkeur komt de waarschuwing terecht bij de arts, bij een familielid, vriend of buur. CareSquare werkt ook samen met Touring. “Waarschuwingen van ons systeem worden ook naar het medisch platform.

 

Van bloedsuikerspiegel tot online krant

De voordelen van het systeem zijn duidelijk. De monitoring vanop afstand laat de persoon in kwestie toe in alle veiligheid thuis te blijven wonen. Artsen en verplegend personeel realiseren tijdwinst, bijvoorbeeld omdat ze niet dagelijks op huisbezoek moeten gaan om een eenvoudige meting uit te voeren. Meer nog: de monitoring zorgt voor actieve preventie. Het systeem merkt mogelijke problemen tijdig op, en kan zo hospitalisatie helpen vermijden. De Digitale Metgezel wil echter meer zijn dan enkel een oplossing voor monitoring. Daarom voorziet CareSquare extra functionaliteit rond communicatie, informatie en ontspanning: van een elektronische agenda (op basis van Google Calendar) en een contactenlijst, tot spelletjes, fotoalbums (op basis van Picasa), Skype of een toepassing om een berichtje in te spreken en via e-mail door te sturen. Uiteraard is er ook internettoegang voorzien. “We zien onder meer dat de gebruikers het systeem ’s morgens aanzetten, niet alleen om hun bloedsuikerspiegel te meten, maar ook om online de krant te lezen.”

 

Zonder beperking

Voor de hosting van zijn oplossing maakt CareSquare gebruik van Becloud vDatacenter, de datacenterdiensten die Belgacom in de cloud aanbiedt. “We maken ook gebruik van Becloud Accelerate”, zegt Sébastien Rousseaux. “Dat is een speciaal programma waarmee Belgacom start-ups een extra duwtje in de rug geeft. Concreet gebruiken we Becloud Accelerate voor onze testomgeving. Voor we een oplossing officieel in productie nemen, voeren we de testfase uit op de cloudinfrastructuur van Belgacom.” De voordelen van die werkwijze liggen voor de hand. CareSquare hoeft niet vooraf te investeren in een eigen datacenter, maar plukt de benodigde capaciteit via Belgacom uit de cloud – perfect afgestemd op de concrete behoeften van het moment. Het is een manier van werken die CareSquare toelaat om gestaag zijn business uit te breiden, zonder beperkingen op het vlak van infrastructuur.

 

Company profile

CareSquare is een spin-off van CETIC, het onderzoekscentrum van de universiteiten van Namen, Bergen en Louvain-la-Neuve. Het bedrijf is gevestigd in Gosselies en telt tien medewerkers. De belangrijkste aandeelhouder van CareSquare is BizzDev, het bedrijf dat de eigenlijke softwareontwikkeling uitvoert.

 

Business benefits
  • Flexibele, schaalbare en transparante oplossing
  • Gegevens voor iedereen beschikbaar
  • Snelle en efficiënte testomgeving dankzij Becloud Accelerate

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!