Digitaal en agile samenwerken? Dan wordt uw bedrijf productiever!

Gepubliceerd op 15/05/2018 in Inspireren

Digitaal en agile samenwerken? Dan wordt uw bedrijf productiever!

Werkt uw bedrijf nog steeds samen zoals 10 jaar geleden? Hoog tijd voor een digitale omschakeling, want digitaal en flexibel samenwerken verhoogt de productiviteit. Enkel beter opzoeken en communiceren kan al tot 25% meer productiviteit leiden!

Wilt u meer weten over de digitale werkplek?    
Gratis e-book Ondek alles over de digitale werkplek

Betere beslissingen

Volgens McKinsey verhoogt een bedrijf in de kennissector zijn productiviteit met wel 25%, enkel door efficiënter informatie te delen. Dat is niet onlogisch, want even chatten of online een document delen kost u minder tijd dan u verplaatsen naar een andere fysieke locatie. En door de vlottere uitwisseling van info en kennis kunnen medewerkers sneller en beter beslissingen nemen, wat dan weer waarde creëert voor de onderneming.

Ook in uw bedrijf wordt morgen ongetwijfeld anders samengewerkt. Steeds meer vaste teams maken plaats voor flexibele werkgroepen, waarbij voortdurend nieuwe personen met andere expertises betrokken worden. En ook echt virtuele teams, die uitsluitend digitaal communiceren, zijn in opmars: 4 op 5 werknemers is al deel van een werkgroep die enkel virtueel vergadert.

Wanneer virtueel samenwerken een ecosysteem wordt

+35%

Samenwerken met mensen buiten de eigen organisatie doet innovatie en creativiteit stijgen met 35%.

Source: PGi Global Telework Survey, 2015

Vooruitstrevende bedrijven betrekken dus steeds vaker externe partijen bij hun beslissingsprocessen. Dankzij nieuwe technologieën is de input van leveranciers, klanten en andere partners vaak maar enkele muisklikken verwijderd. Een goede digitale werkplek creëert dan ook een ecosysteem waarin iedereen in realtime met elkaar communiceert. Alles staat in functie van het samenbrengen van de juiste expertises, terwijl hiërarchie en locatie steeds minder belangrijk worden. En dat loont, want wie expertise buiten de eigen organisatie durft te zoeken, bereikt tot 35% meer innovatie en creativiteit.

Van losse tools naar één systeem

Maar hoe begint u nu aan zo’n digitale transformatie? De digitale tools zelf zijn alleszins een noodzakelijke bouwblok. En vooral geïntegreerde communicatietools worden vandaag als onmisbaar beschouwt: digitale platformen bundelen de belangrijkste communicatiekanalen van bedrijven. Dat maakt de omschakeling vlotter, en de werking efficiënter.

Waar medewerkers vroeger manueel de brug moesten maken tussen hun analoge telefonie, papieren planning en computersysteem, zit alles vandaag geïntegreerd in één digitaal platform. Mails, chatberichten, videogesprekken: alle mogelijke communicatiekanalen zijn steeds binnen handbereik. En zo wordt ook samenwerken veel makkelijker, ongeacht fysieke afstand.

De volgende stap? Agile!

Eens uw bedrijf mee is met de digitale trein, is het tijd voor de volgende stap: een agile of wendbare onderneming. Agile processen of methodes maken een snelle en intense samenwerking mogelijk - eventueel zelfs met multidisciplinaire teams of mensen van andere organisaties. Het uiteindelijke doel is steeds een onderneming die sneller handelt.

Een agile team organiseert zichzelf meer, wat een positieve impact heeft op de
intrinsieke motivatie.

Philippe Gosseye, Sr. Director, Integrated & High Touch Marketing, Dell EMC

Vooral populair zijn de agile methodes die grote projecten overzichtelijk maken. Onthoud wel dat agile methodes een digitale werkomgeving nodig hebben, want wendbaar samenwerken is moeilijk zonder ondersteunende apps. En ook het omgekeerde is waar: u haalt pas het maximum uit digitaal als uw medewerkers agile werken.

Download ons e-book “De digitale werkplek”

Perspectief

Magazine en online blog voor bedrijfsleiders van kmo’s vol nieuwe inzichten voor een frisse blik op hun onderneming.

Doorblader, lees, het laatste magazine!

Andere artikels van Perspectief