Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Hybride heeft de toekomst

Gepubliceerd op 01/06/2017 in Nieuws

Hybride heeft de toekomst

Hoe ziet de toekomst van het datacenter eruit? Tijdens een studiedag bogen de leden van Beltug, de vereniging van Belgische digital technology leaders, zich over die vraag. Het antwoord schuilt in het hybride-model.

“Iedereen gebruikt vandaag wel iets as a service”, stelt Tibor Kosche, VP Global Sales bij T-Systems Digital Division. “Het datacenter is in de eerste plaats de technologie die een clouddienst mogelijk maakt.” Als bedrijf kom je zo niet onder de nood aan datacenterdiensten uit. T-Systems speelt in op die behoefte via een eigen publieke cloud met datacenters in Duitsland. “Ik geloof sterk in het hybride-model”, vult Tibor Kosche aan. “Een deel van de data en applicaties in de cloud, een ander deel on premise, maar met volledige integratie tussen beide.”

Managed services

Pepijn Goossens, Manager IT Service Continuity bij de Koninklijke BAM Groep, legt uit hoe het bouwbedrijf – die binnen Europa vestigingen heeft in Nederland, Duitsland, Groot-Brittanië, België en Ierland - overstapte op een gecentraliseerde aanpak van back-up, restore en disaster recovery. Ook hier gaat het om een hybride-model. Pepijn Goossens: “We werken vanuit een centraal datacenter. Back-up en restore nemen we als een managed service af bij een partner.” Koninklijke BAM Groep onderzoekt intussen om in dat model ook diensten van publieke cloudproviders mee te nemen.

De verhuizing naar een nieuw hoofdkwartier vormde voor Multipharma de aanleiding om de complete ICT-infrastructuur te herbekijken. Het bedrijf – met een businessactiviteit van 300 apotheken in België – ging voor zijn bedrijfsnetwerk en datacenter in zee met Proximus. “Het was niet zinvol om op de nieuwe locatie een eigen datacenter in te richten”, aldus Bernard Pierre, interim ICT-manager bij Multipharma. “Die investering was te zwaar.” De migratie naar het datacenter van Proximus gebeurde stap voor stap. Bernard Pierre: “Voor het eigen ICT-team veranderde er heel wat. De nadruk ligt nu eerder op vendor management, en minder op technische expertise.”

Superhybride

Gunter Dewitte, manager Core Technology Services bij Delaware, maakt een schets van ‘de ICT-infrastructuur van de toekomst’. “We evolueren in de richting van een superhybride-model”, vertelt hij, “met een combinatie van allerhande clouddiensten en intelligente toestellen.” De ICT-infrastructuur van de toekomst zal in de eerste plaats op software gebaseerd zijn en hardware-onafhankelijk werken. Gunter Dewitte: “De providers stappen in de rol van cloud broker. Ze zullen instaan voor connectiviteit, integratie en beveiliging, aangevuld met managementdiensten voor cloud, toestel en applicatie.”

Meer info?
Leander van Laerhoven, Sales Specialist bij integrator Dimension Data:

“Klanten geven almaar vaker de voorkeur aan hybride oplossingen. Los van het technische luik – de integratie tussen cloud en on premise – duiken daar ook heel wat andere vraagstukken bij op, zoals de fysieke locatie van de data, de gewenste SLA’s en de exitstrategie.”

Philippe Van Doorne, accountmanager bij CommScope, producent van bekabeling:

“Ik heb het gevoel dat de Belgische markt wat achterop loopt. Luxemburg, bijvoorbeeld, staat heel wat verder en beschikt intussen over een Tier 4-datacenter. Over het algemeen mogen we ervan uitgaan dat bedrijven het datacenter alsmaar meer zullen inpassen in een hybride-strategie.”

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!