Je hebt wél iets te verbergen

Gepubliceerd op 11/04/2017 in Inspireren

Je hebt wél iets te verbergen

Burgers moeten hun privacy koesteren als een kostbaar goed.

Onze privacy staat onder druk. Zowel de overheden als de commerciële bedrijven weten almaar meer over ons: waar we wonen, wat we verdienen, wat we leuk vinden … Veel mensen maken zich daar verrassend genoeg weinig zorgen over. In ‘Je hebt wél iets te verbergen’ vertellen Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis dat privacy een kostbaar goed is dat we maar beter koesteren.

Waarom moet u dit lezen?

Het wereldbeeld dat Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis schetsen, is verontrustend: over ongeveer elk aspect van ons leven hebben bedrijven en overheden bergen informatie. Alleen hebben de meeste mensen geen idee hoeveel en wat daarmee gedaan wordt.

Over de auteurs

Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis werken voor de Nederlandse internetkrant De Correspondent en schrijven voornamelijk over technologie, digitale spionage en privacy. Daarvoor werkten ze respectievelijk onder meer op de redacties van Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Dimitri Tokmetzis schreef in 2012 al over het verlies van privacy in het boek ‘De digitale schaduw’.

Over het boek

Door ‘likes’ uit te delen op Facebook, door simpelweg te surfen op internet of door zelfs maar een gsm-gesprek te voeren, verzamelen allerlei bedrijven en overheden gegevens over ons. 

Die honger naar data roept vragen op, vooral omdat een leven zonder Google of Facebook voor veel mensen al niet meer voor te stellen is én omdat ze er klaarblijkelijk niet van wakker liggen. En dat is héél jammer, aldus de schrijvers van het boek. Je kunt niet zeggen dat je niks te verbergen hebt, als je niet weet wat er allemaal over jou verzameld wordt, stellen de auteurs. En dat is veel meer dan mensen verwachten. Martijn en Tokmetzis pleiten voor betere en vooral transparantere technologie. Wat met data gebeurt, is nog te vaak één groot mysterie.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One