Wat is de impact van cybersecurity op bedrijven in de Belux?

Gepubliceerd op 29/05/2024 in Experten vertellen

Proximus NXT peilde samen met zijn filialen naar de bevindingen, aanpak en voornemens van onze ondernemingen op het vlak van cybersecurity. Wouter Vandenbussche, Product Owner Cybersecurity bij Proximus NXT deelt drie opvallende conclusies.

Wat is de impact van cybersecurity op bedrijven in de Belux?

1. Een op de drie bedrijven kreeg in 2023 opnieuw te maken met minstens één cyberbeveiligingsincident.

30% van de respondenten heeft in 2023 een cybersecurityincident meegemaakt. Dat het aantal schadelijke aanvallen niet verder opliep ten opzichte van een jaar voordien, is uiteraard goed nieuws. Tegelijk blijft een aandeel van ongeveer een op drie nog altijd hoog. Niets wijst er bovendien op dat we in 2024 een terugval van het aantal incidenten ervaren.

Grote organisaties vallen het vaakst ten prooi aan hackers, maar ook binnen kleinere bedrijven ligt de incidentie hoog. Dit onderzoek bevestigt bijgevolg dat cybercriminelen geen enkele organisatie ontzien en nopen elk bedrijf tot waakzaamheid en de nodige proactieve en reactieve maatregelen.

Onderzoeksrapport 2024

Benieuwd naar hoe de cybersecuritybudgetten van de Belux-organisaties evolueren en hoe incidenten onze bedrijven raken?

Lees het cybersecurity rapport Nieuw venster

2. Meer dan de helft van de organisaties ervaart een vaardigheids- en kenniskloof op het vlak van beveiliging …

Experts op het vlak van cybersecurity zijn fel gegeerd. De ‘war for talent’ woedt nog altijd hevig, wat de nodige competenties vaak onbereikbaar maakt. De opkomst van artificiële intelligentie vraagt bovendien om bijkomende specialismen binnen het domein van cybersecurity. Het aantrekken en behouden van dergelijke veelkunners ligt allerminst voor de hand. Meer dan de helft van de respondenten ervaart een tekort aan gespecialiseerde cybersecurityexperten. Dat aantal steeg significant ten opzichte van een jaar voordien.

Meer dan de helft van de respondenten ervaart een tekort aan gespecialiseerde cybersecurityexperten. Dat aantal steeg significant ten opzichte van een jaar voordien

Wouter Vandenbussche, Product Owner Cybersecurity Proximus NXT

author

3. ...maar onze bedrijven spreken de intentie uit om die aan te pakken.

Almaar meer bedrijven zetten in op bewustwordingscampagnes. Maar daar blijft het niet bij. 42% van de beslissingnemers spreekt de intentie uit om de skill gap te dichten door middel van outsourcing. Belgische ondernemingen opteren dus nadrukkelijk voor externe knowhow om hun beveiligingsmechanismen aan te scherpen. Proximus NXT vult die noden naadloos in. We stellen daartoe hoogopgeleide en ervaren experts ter beschikking. Ze ondersteunen u met de analyse van uw huidige beveiliging, maar evengoed met de implementatie van de nodige processen, soft- en hardware, tot monitoring en de bestrijding van cyberaanvallen.

Proximus NXT organiseerde het vijfde cybersecurityonderzoek samen met Proximus NXT SpearIT, Davinsi Labs en Telindus Luxemburg. 150 CEO’s, CIO’s en andere beslissingnemers hebben onze vragen beantwoord.

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts