Cyber Security Coalition: gebundelde krachten tegen cybercrime

Gepubliceerd op 10/09/2021 in Inspireren

Op de exponentiële groei in cybercriminaliteit kan een lineair securityantwoord niet volstaan. Dat is de boodschap die de Cyber Security Coalition bij ieder bedrijf op de agenda wil krijgen.

Cyber Security Coalition: gebundelde krachten tegen cybercrime

De Cyber Security Coalition is in 2015 opgericht met een duidelijk doel: de weerbaarheid van Belgische organisaties tegen cybercriminaliteit versterken. De coalitie doet dat via de uitbouw van een nationaal ecosysteem waar bedrijven, academische partners en overheidsinstellingen zich bij kunnen aansluiten. De leden bouwen samen vaardigheden op en wisselen informatie en ervaringen uit.

Uitwisseling van ervaring

“Als lid van de Cyber Security Coalition ga je een duidelijk engagement aan”, zegt Operations Manager Cathy Suykens. “Je draagt actief bij aan de uitwisseling van ervaring en je doet dat zonder commercieel oogmerk.” Lidmaatschap van de Cyber Security Coalition zegt op die manier ook iets over de leden zelf. “In de eerste plaats verwerven ze nieuwe inzichten, waardoor ze het niveau van hun eigen cybersecurity verhogen. Ze zijn onder meer sneller geïnformeerd bij incidenten of mogelijke dreiging. Maar evengoed wijst lidmaatschap op een duidelijke zin voor maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Toen er onlangs een veiligheidsprobleem was bij een grote IT-leverancier, kwamen specialisten van dat bedrijf persoonlijk tekst en uitleg geven in één van onze focusgroepen.

Christian Mathijs, Cyber Security Coalition

author

Informatie uit eerste hand

Een belangrijk deel van de activiteiten van de Cyber Security Coalition is gericht op bewustmaking. De coalitie doet dat onder meer via nationale campagnes, waarbij de leden de boodschap zelf mee uitdragen. Dit jaar organiseert de coalitie voor het eerst een campagne rond de ‘cyberpersonality of the year’. Het doel: de functie van de cyberexpert in de kijker zetten. En dat is meer dan nodig. Er zijn in ons land veel te veel vacatures op het vlak van cybersecurity die maar niet ingevuld raken.

Versterk uw cybersecurity aanpak.

Ontdek onze oplossingen

Binnen de coalitie wisselen de leden informatie en ervaringen uit in een tiental focusgroepen. “Daar bieden we een unieke formule”, zegt Business Development Manager Christian Mathijs. “Net omdat het om gesloten sessies gaat, krijgen de leden er heel wat vertrouwelijke informatie uit eerste hand. Toen er onlangs een veiligheidsprobleem was bij een grote IT-leverancier, kwamen specialisten van dat bedrijf persoonlijk tekst en uitleg geven in één van onze focusgroepen.” Dat is één van de grote voordelen voor de leden van de coalitie: de lijnen naar de correcte informatiebronnen zijn er doorgaans heel kort.

Daarnaast deelt de Cyber Security Coalition ook informatie met de hele bedrijfswereld. “Zo zijn onze veiligheidsrichtlijnen voor kmo’s vrij beschikbaar via de website”, zegt Christian Mathijs. Momenteel werkt een focusgroep onder leiding van Proximus aan een algemene blauwdruk voor securityarchitecten. “Ook die informatie zal publiek beschikbaar zijn.”

Er is een exponentiële toename van cybercriminaliteit. Daar moet cybersecurity een exponentieel antwoord op geven.

Cathy Suykens, Cyber Security Coalition

author

Iedereen is een doelwit

Hoewel de Cyber Security Coalition ontstond op initiatief van enkele grote organisaties, met naast Proximus ook het VBO, Belnet, de KU Leuven en de ULB, zijn alle types organisaties welkom. “Onder onze leden bevinden zich intussen een twintigtal kmo’s”, zegt Christian Mathijs, “maar ook ziekenhuizen, regionale overheidsdiensten en beroepsfederaties.”

En dat is maar goed ook. Cybercriminelen zijn niet bepaald kieskeurig: iedere organisatie is een mogelijk doelwit. “De vraag naar informatie blijft groot”, zegt Cathy Suykens. Daarom zet de Coalitie de schouders onder de Safe-on-Web app, om voor dit nieuw initiatief van het Centrum voor Cybersecurity België een groot draagvlak te creëren. “Die app waarschuwt particulieren al voor mogelijke gevaren”, legt Cathy Suykens uit. “In het najaar lanceert het CCB een versie die zich op bedrijven richt.” Via de app zullen bedrijven sneller op de hoogte zijn van onder meer nieuwe aanvallen met phishing of ransomware.

Exponentieel

In ieder geval blijft er voor de Cyber Security Coalition – en voor securityspecialisten in het algemeen – ook de komende tijd meer dan voldoende werk op de plank. “We zien een exponentiële groei in het gebruik van technologie”, stelt Cathy Suykens. “Maar er is ook een keerzijde: een exponentiële toename van cybercriminaliteit. De klassieke, lineaire aanpak kan daar niet tegenop. Het is hoog tijd dat cybersecurity voor een exponentieel antwoord zorgt. Dat is wat we met de coalitie op de agenda van de bedrijven en de overheden willen plaatsen – en houden.”

De Cyber Security Coalition is een uniek partnerschap waarbij spelers uit de academische wereld, openbare instanties en de private sector de krachten bundelen in de strijd tegen cybercriminaliteit. Proximus is één van de stichtende leden en een belangrijke drijvende kracht achter de coalitie. Momenteel telt de Cyber Security Coalition meer dan 100 leden.

Christian Mathijs werkte bijna 33 jaar bij Proximus. Vandaag is hij Business Development Manager bij de Cyber Security Coalition.

Cathy Suykens werkte 28 jaar bij KBC. Vandaag is ze Operations Manager bij de Cyber Security Coalition.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One