Coworking: brandstof voor nieuwe ideeën

Gepubliceerd op 21/04/2017 in Inspireren

Coworking: brandstof voor nieuwe ideeën

Coworking is niet langer het exclusieve domein van freelancers en kleine start-ups. Ook scale-ups en grotere bedrijven beginnen de voordelen in te zien van deze nieuwe manier van werken en ondernemen.

Coworking is op zich niets nieuws onder de zon. Honderden jaren geleden bestonden er al kunstenaars- en schrijverscollectieven die samen op één plek voor zichzelf werkten. Het begrip coworking zoals we het vandaag kennen, ontstond echter in 2005 in de technologische sector. Het staat letterlijk voor een locatie die ruimte ter beschikking stelt voor zelfstandigen en werknemers van verschillende bedrijven om er te ‘co-worken’ of naast elkaar te werken. Coworkers hebben dus niet noodzakelijk een professionele relatie met elkaar, maar werken op één locatie samen om zo de kosten van een kantoor te delen. 

Networking hotspots

Voor veel coworkers is dat praktische, kostenbesparende aspect echter een bijkomend voordeel, dat ondergeschikt is aan de aanzienlijke opportuniteiten die coworking kan creëren. Coworking spaces zijn immers meestal open ruimtes waar het contact tussen de verschillende coworkers wordt bevorderd. 

De eigenaars van coworking spaces versterken dat gemeenschapsgevoel door informele netwerkmogelijkheden te creëren voor hun leden, zoals activiteiten, cursussen of eenvoudigweg ontspanningsruimtes. Door dat sociale contact met mensen uit verschillende sectoren, verloopt netwerken er veel makkelijker dan elders. Coworkers wisselen graag ideeën en ervaringen met elkaar uit, doen zaken met elkaar of bouwen samen nieuwe zaken met elkaar op.

Kruisbestuiving tussen groot en klein

Die permanente kruisbestuiving tussen coworkers zorgt voor een creatieve, extreem productieve omgeving. Die uitzonderlijke productiviteit begint stilaan ook grotere bedrijven op te vallen. Om een graantje mee te pikken van deze sfeer, laten ze hun medewerkers steeds vaker in coworking spaces werken. 

Anderzijds halen ook de aanwezige freelancers en start-ups of scale-ups hun voordeel uit de opkomende aanwezigheid van grotere bedrijven, legt Wouter Remaut uit. Hij is CEO van de CoStation workspaces in Brussel en Gent. “Vooral binnen ons eigen CoStation zien we dankzij de deelname van een aantal corporate stakeholders (met BNP Paribas Fortis, Proximus en consultancybedrijf EY als partners in Gent) een interessante kruisbestuiving ontstaan. 

Voor de scale-ups is de toegang tot de grotere bedrijven zeer interessant. Als onze coworkers nood hebben aan financiering of een andere expertise, dan kunnen ze veel sneller terecht bij de experten van onze corporate bedrijven, eenvoudigweg omdat die in dezelfde ruimte aanwezig zijn. In andere omstandigheden zou dat veel omslachtiger zijn. Maar dat geldt ook omgekeerd, legt Remaut verder uit,  want grotere bedrijven missen soms enerzijds de flexibiliteit, creativiteit en drive die heel sterk aanwezig is bij scale-ups, en anderzijds de creativiteit van freelancers. Door te coworken, worden de medewerkers ondergedompeld in dat bad van creatief ondernemerschap.”

The spirit of entrepreneurship

Vincent Defrenne van NVISO, een consultancybedrijf in cybertechnologie, zou zijn scale-up nergens anders willen huisvesten: “CoStation biedt scale-ups zoals de onze de perfecte ondersteuning. Niet alleen vinden mijn collega’s hier een aantrekkelijke werkplek, maar bovendien heerst hier ook wat ik “The spirit of entrepreneurship” noem. We delen hier allemaal dezelfde interesses en behoeften. Die dynamiek houdt ons bedrijf wakker en hongerig.”

Een groter netwerk

Het Belgische bedrijf Nanopixel maakt 3D visuals en toepassingen in virtual reality. “Dat is echter niet altijd makkelijk vanuit onze hoofdzetel in Roeselare”, vertelt Business Developer Jochen Van Lysebettens. “Daarom hebben we besloten satellietkantoren te openen: een in Antwerpen en een bij CoStation hier in Gent. Een satellietkantoor in een coworkingspace levert volgens Jochen bijkomende voordelen op: “Telkens als hier een nieuw persoon komt werken, ga ik mezelf voorstellen om te ontdekken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Ons netwerk is zo aanzienlijk gegroeid.”

Meer info?

Surf naar http://co-station.com

Perspectief

Magazine en online blog voor bedrijfsleiders van kmo’s vol nieuwe inzichten voor een frisse blik op hun onderneming.

Doorblader, lees, het laatste magazine!

Andere artikels van Perspectief