Consolidatie via virtualisatie

door One magazineKlantenverhalen12/11/2013

Consolidatie via virtualisatie

Comments

politiezoneLier

De combinatie van VMware en NetApp laat de Politiezone Lier toe alle nodige virtuele servers te draaien op drie fysieke machines. De nieuwe omgeving laat bovendien een efficiëntere back-up toe en verlaagt het risico op downtime.

De serverroom van de Politiezone Lier dreigde uit zijn voegen te barsten. Aan die expansieve groei kwam een eind door resoluut te kiezen voor virtualisatie. Nieuwe toepassingen vragen niet langer om nieuwe hardware. Bovendien laat het geheel zich makkelijker beheren.

Sinds de hervorming van de politie bestaan er twee structuren: de federale en de lokale politie. De hervorming had ook gevolgen voor de ICT-systemen van de politie. De federale politie staat in voor het beheer van de politietoepassingen, ook die voor de lokale politie. Daarnaast ontstond een ecosysteem van ICT-leveranciers voor bijkomende oplossingen, zoals HR, dienstplanning, archivering en internettoegang. “Op die manier groeide bij ons een heel heterogene infrastructuur”, zegt Guy Schellens, ICT-consulent bij de Politiezone Lier. “De diverse leveranciers brachten hun oplossingen telkens weer op nieuwe servers onder.” En dat was niet alles. De politiezone had ook servers nodig voor diverse eigen ontwikkelingen. Tegelijk nam de behoefte aan opslagcapaciteit toe. De politie werkt steeds meer met digitaal bewijsmateriaal dat ze voor lange tijd op een veilige manier moet bewaren.

Virtualisatie bestrijdt complexiteit

“Ons serverpark bleef maar groeien”, vertelt Guy Schellens. “Dat stelde ons echt voor een uitdaging.” Zo maakte de omvang en de heterogene samenstelling van het hard- en softwarepark het almaar moeilijker om betrouwbare back-ups te maken. Op een gegeven moment had de politiezone vier back-upprogramma’s in gebruik, wat de complexiteit van het back-upbeleid nodeloos opvoerde. Een oplossing via consolidatie en virtualisatie drong zich op. De politiezone had al positieve ervaringen met VMware en wilde daar graag mee doorgaan. “Het was ons in de eerste plaats om de consolidatie van de systemen te doen. Maar tegelijk zorgt virtualisatie ook voor redundantie en een sterke beperking van het risico op downtime. Bovendien is de implementatie van oplossingen voor back-up en disaster recovery veel eenvoudiger binnen een gevirtualiseerde omgeving.”

Eén aanspreekpunt

In haar zoektocht naar een ervaren integrator kwam de Politiezone Lier bij Belgacom terecht. “De verschillende kandidaten stelden vrij gelijklopende oplossingen voor. Belgacom was echter de enige speler die ons een uniek aanspreekpunt kon bieden voor zowel de virtualisatie via VMware, als de opslag via NetApp. Dat was voor ons belangrijk: dat we voor het hele traject op één enkele partner konden vertrouwen.”

Geen extra hardware

De nieuwe omgeving met drie fysieke machines biedt de politiezone meer dan één belangrijk voordeel: alleen het aantal virtuele servers neemt nog toe, niet het aantal fysieke machines. Guy Schellens: “Komt er een nieuw systeem in gebruik, dan bekijken we eerst of de leverancier de oplossing virtueel kan aanbieden. We moeten geen hardware meer aankopen, hoeven ons ook niet af te vragen of er wel voldoende rackspace, stroom of netwerkpoorten beschikbaar zijn.” De nieuwe virtuele machines komen automatisch in het back-upregime terecht. “Bij belangrijke updates nemen we eerst een snapshot, zodat we – mocht dat nodig blijken – altijd naar de oude situatie terug kunnen keren.” En er is nog meer virtualisatie op komst. In de nabije toekomst wil de Politiezone Lier ook de desktops van de medewerkers virtualiseren. 

Company profile

De Politiezone Lier is één van de 195 politiezones in ons land. Het gaat om een zogenaamde eengemeentezone met 121 medewerkers.

Business benefits
  • Snelle en eenvoudige toevoeging van nieuwe virtuele servers, zonder investering in extra hardware
  • Eenvoudige en efficiënte back-up van het complete serverpark
  • Redundantie en minder downtime

Meer info?

Kijk voor meer informatie over Onsite IT Infrastructure op de Belgacom website, of contacteer uw Account Manager.

Meer nieuws over:

  • Datacenters
  • NetApp
  • Vmware
  • Virtualisatie

Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Log je in via facebook.

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!

Contacteer ons