Colruyt vernieuwt LAN met Proximus en Juniper

Gepubliceerd op 20/02/2015 in Klantenverhalen

Colruyt vernieuwt LAN met Proximus en Juniper

De komende jaren krijgen de 600 winkels van de Colruyt Group in België, Luxemburg en Frankrijk nieuwe LAN-apparatuur. De groep opteert daarbij voor de combinatie van Proximus en Juniper.

Het lokale netwerk is essentieel voor de vlotte gang van zaken in de winkels van de Colruyt Group. In ieder winkelpunt – bijvoorbeeld van Colruyt, Bio-Planet of Dreamland – bevinden er zich een stijgend aantal client devices op het bekabelde netwerk. Het gaat om diverse toepassingen zoals PC’s, barcode scanners en kassasystemen,  maar ook om onder meer zonnepanelen en de toepassingen voor temperatuurcontrole in de koelkasten en diepvriezers. 

Uit de handel
Sinds 2006 is het gebruik van het lokale netwerk sterk geëvolueerd. Om klaar te zijn voor de toekomstige behoeften van de business – er komen voortdurend toestellen op het netwerk bij – ging Colruyt op zoek naar een nieuwe oplossing voor de routers en switches in de winkelpunten. “De bestaande switches zijn niet meer beschikbaar in de handel”, zegt Wim Derijnck. “Dat heeft vrij grote gevolgen. Nemen we andere switches, dan zorgt een heterogeen park automatisch voor meer complexiteit en hogere kosten. Bovendien wilden we een oplossing die sneller zou zijn.” Colruyt vroeg daarom aan vier partijen een voorstel te formuleren. Uiteindelijk viel de keuze op het voorstel van Proximus, op basis van Juniper-technologie.

Niet plaatsgebonden
Colruyt koos voor switches met routing functionaliteit. Het voordeel van de oplossing is dat ze niet langer plaatsgebonden is. Iedere winkel krijgt twee switch stacks in de serverroom, naast zes identieke switches bij de kassa’s. “Vroeger moesten de grote switches zich zo dicht mogelijk bij de kassa’s bevinden. Dat is nu niet langer het geval. We kunnen ze gewoon in de serverroom plaatsen. Daar zijn ze makkelijker bereikbaar voor de onderhoudstechnici. Bovendien is het ook veiliger.” Kleine switches kan Colruyt dan weer makkelijk bij de kassa’s neerzetten. “Dat zorgt voor een besparing op het vlak van bekabeling”, zegt Wim Derijnck. “Bovendien gaat het om zogenaamde fanless toestellen. Ze maken geen lawaai en hebben geen bewegende onderdelen, waardoor ze minder energie verbruiken en veel minder snel kapot gaan.”

Makkelijker beheer
Voor de ICT-afdeling van Colruyt schuilt het belangrijkste voordeel in het eenvoudigere beheer. “Ook al bevinden de toestellen zich op relatief grote afstand van elkaar, we kunnen ze toch als één geheel beheren. Er zijn geen aparte routers nodig. We hebben dus minder toestellen nodig en hoeven maar één configuratie te beheren.” Doorheen het traject kon Colruyt rekenen op een nauwe samenwerking met Juniper en Proximus. Colruyt zette de oplossing eerst op in een testomgeving. Daarna volgde een uitgebreide testfase in enkele winkelpunten. Ingenieurs van Proximus zorgden daarbij voor de ondersteuning van het ICT-team van Colruyt. Bij de opstart van het managementplatform en de ontwikkeling van het roll-outplan kon Colruyt rekenen op assitentie van Proximus en Juniper.

Nieuwe winkels – en winkels die een verbouwing uitvoeren – zullen als eerste over de nieuwe switches beschikken. De uitrol start begin 2015. Ook in zijn nieuwe distributiecentrum in Ollignies steunt Colruyt op de technologie van Juniper. Colruyt beschikt er over opslagruimte voor 11.000 pallets, verdeeld over 11 verdiepingen en uitgerust met een volledig geautomatiseerd en gerobotiseerd systeem voor orderpicking. In Ollignies neemt Colruyt een firewall en switches van Juniper in gebruik.

Pluspunten
  • Redundantie: kassa’s en andere systemen zijn virtueel ontdubbeld
  • Bedrijfszekerheid: valt een switch uit, dan ondervindt de klant aan de kassa daar eigenlijk geen hinder van
  • Meer bandbreedte: vlottere toegang tot applicaties en data
  • Lagere Total Cost of Ownership: één besturingssysteem (Junos) voor alle routers, switches en firewalls, wat zich vertaalt in lagere beheerskosten
Over Colruyt Group

Colruyt Group telt in België, Luxemburg en Frankrijk ongeveer 600 winkelpunten van Colruyt, Bio-Planet, Okay, Dreamland, Dreambaby en Spar.

Wim Derijnck is ingenieur elektronica. Hij werkt bij Colruyt Group als Infrastructure Manager LAN. Voorheen deed hij ervaring op bij onder meer Belnet, Level 3 en Banksys.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One