Eerste connected stadion voor Club Brugge

Gepubliceerd op 02/02/2015 in Nieuws

Eerste connected stadion voor Club Brugge

Als eerste voetbalclub van de Belgische Jupiler Pro League pleziert Club Brugge zijn supporters met gratis draadloos internet in het volledige stadion. Proximus en technologiefabrikant Cisco zorgden voor het allereerste connected stadion in de Belgische eerste klasse.

2b560961-3B9ACA00-1-image001

Club Brugge installeerde ruim vierhonderd draadloze wifi-antennes in het Jan Breydelstadion. Ze zijn vakkundig opgesteld en zorgen voor een optimaal bereik in het volledige stadion zelf, met inbegrip van de business seats, de kleedkamers, het restaurant en de perszaal. De technologie is zo ontwikkeld dat vele duizenden supporters simultaan mobiel toegang hebben tot het internet.

“Onze supporters zijn het gewend om overal internettoegang te hebben, maar het is niet eenvoudig om een sterk signaal te garanderen voor zoveel fans tegelijk. Dankzij het nieuwe high density netwerk van Cisco en de expertise van Proximus kunnen we onze fans een stabiele internettoegang bieden en kunnen ze onder meer hun stadionervaringen delen op sociale media. Zo willen we de betrokkenheid van onze supporters verder versterken”, zegt Carl Lenaerts, business development manager Club Brugge.

Volgens onderzoek van Cisco heeft driekwart van de fans in het stadion een smartphone op zak en Proximus geeft aan dat het mobiele dataverbruik dertien keer hoger is dan 3 jaar geleden. Het mobiel internet in België behoort dan ook tot de tien snelste ter wereld, zo blijkt uit Cisco’s jaarlijkse Global Cloud Index. In december lanceerde Club Brugge daarom nog de Club App waarmee supporters het scoreverloop in andere wedstrijden kunnen volgen, video’s en nieuws over de ploeg kunnen bekijken en het saldo op hun fankaart raadplegen.

Nieuw glasvezelnetwerk zorgt voor voldoende bandbreedte
Parallel installeerde Proximus een gloednieuw glasvezelnetwerk bij Club Brugge met een twintigtal Cisco-switches. Daarop sloot Proximus onder meer de vierhonderd toegangspunten voor het wifisignaal, het cashloze betaalsysteem en de beveiligingscamera’s op aan. Het glasvezelnetwerk garandeert dat er voldoende bandbreedte beschikbaar is voor alle toepassingen.

Club Brugge volgt met zijn connected stadion het voorbeeld van heel wat Europese topploegen. Zo zijn onder meer het Santiago Bernabéu stadion van Real Madrid, het Etihad Stadium van Manchester City, de BayArena van Bayer04 Leverkusen, het Celtic Park van Celtic Glasgow en heel wat Scandinavische stadions uitgebouwd tot digitale, geconnecteerde voetbaltempels.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics