×
×

Cloud biedt garantie op bedrijfszekerheid

Gepubliceerd op 23/04/2014 in Klantenverhalen

Cloud biedt garantie op bedrijfszekerheid

Flamant denkt na over zijn bedrijfskritieke systemen. Voor zijn ERP-omgeving bouwde het bedrijf een redundante oplossing uit over twee datacenters: één van het bedrijf zelf en één van Belgacom. Bij de keuze voor een nieuwe e-mailomgeving trok Flamant met Office 365 resoluut de kaart van de cloud.

140423_proximus_ict_news_160x231

Flamant weegt de behoeften van zijn IT-systemen zorgvuldig af. Voor de ERP-omgeving werkte het bedrijf een redundante opstelling uit die het eigen datacenter combineert met diensten van Belgacom. Tegelijk besliste Flamant om voor e-mail over te stappen op Microsoft Office 365.

De geschiedenis van Flamant gaat terug tot 1978, wanneer Alex Flamant in Geraardsbergen de antiekzaak van zijn vader overneemt. Ook broers Geo en Jacques stappen in het bedrijf en Flamant begint aan een indrukwekkend groeitraject. Ze openen eigen winkels, eerst in België, later ook in het buitenland. Vandaag telt Flamant zestien concept en flagship stores: negen in België, vier in Frankrijk, twee in Duitsland en één in Italië. Ze bieden een ruime keuze aan oplossingen voor interieurinrichting, van meubilair tot alle denkbare accessoires. In Geraardsbergen heeft Flamant zijn hoofdkwartier uitgebouwd, inclusief een grote showroom voor de professionele klanten. Wereldwijd bedient Flamant ruim vijfhonderd B2B-klanten vanuit zijn logistieke centrum in Polen.

Beschikbaarheid dankzij redundantie

De ICT-ondersteuning van de complete organisatie gebeurt vanuit Geraardsbergen. Daar draait in het datacenter een ERP-oplossing van IBS, waar zo goed als alle activiteiten van het bedrijf op steunen: van de aansturing van de logistieke processen in Polen tot de kassa’s in de winkels. “ERP is voor ons heel bedrijfskritiek”, zegt IT-manager Tom Van Bockstaele. “Om de beschikbaarheid van het systeem te garanderen hebben we een redundante oplossing uitgewerkt.” Een exacte kopie van de ERP-omgeving bevindt zich in een datacenter van Belgacom. Mocht er zich in Geraardsbergen een probleem voordoen, dan schakelen de gebruikers zonder dataverlies over naar het systeem dat bij Belgacom staat.

Na de ontdubbeling van de ERP-oplossing onderzocht Flamant hoe het bedrijf zijn IT-omgeving verder kon optimaliseren. “In eerste instantie zijn we naar een gevirtualiseerd serverpark overgestapt”, zegt Tom Van Bockstaele. Tegelijk bleek de Exchange-omgeving aan vervanging toe. Flamant werkte nog op Exchange 2003 en had nood aan een nieuwe, up-to-date oplossing. Daarbij kwam een nieuw vraagstuk naar voren. “We hebben de afweging gemaakt tussen een nieuwe on premise opstelling, een hybride model zoals bij ons ERP-pakket, of de overstap naar de coud.” Flamant ging de markt op en legde diverse voorstellen naast elkaar. De keuze viel uiteindelijk op het voorstel van Belgacom: een oplossing op basis van Microsoft Office 365, geïmplementeerd door Belgacom-partner IT-Care.

Eenvoudiger beheer

“E-mail is een bedrijfskritieke toepassing”, legt Tom Van Bockstaele uit. “Microsoft garandeert de beschikbaarheid en veiligheid van de oplossing in de cloud.” Tegelijk kan Flamant het beheer van de gebruikers makkelijk zelf uitvoeren. Het bedrijf hoeft daarvoor niet langer over gespecialiseerde Exchange-kennis te beschikken. Belangrijk is ook dat Office 365 zich makkelijk liet integreren met de andere IT-toepassingen van het bedrijf. “E-mail is onder andere sterk verweven met onze ERP-oplossing, die langs die weg informatie doorgeeft.”

Met Office 365 beperkte Flamant zich in eerste instantie tot e-mail in de cloud. In de winkelpunten is daar ook het gebruik van de Office-toepassingen aan gekoppeld. “Het cloudmodel zorgt niet alleen voor een sterk vereenvoudigd beheer, we hebben ook een beter zicht op de kosten”, vervolgt Tom Van Bockstaele. “In plaats van te investeren in hardware, software en licenties, betalen we per gebruiker een maandelijks abonnement.” Intussen brengt Flamant zijn behoeften aan bedrijfszekerheid en veiligheid van andere toepassingen in kaart. “Telkens wanneer servers aan vervanging toe zijn, komt dit vraagstuk weer op de agenda.”

Company profile

Flamant staat voor de herinterpretatie en eigen ontwerp van antiek meubilair en accessoires, vertaald naar hedendaags interieur. Het bedrijf uit Geraardsbergen telt zestien winkelpunten: in België, Frankrijk, Duitsland en Italië. Flamant realiseert een omzet van +/-35 miljoen euro met een team van 300 medewerkers.

Business benefits

Microsoft Office 365 biedt Flamant:

  • Bedrijfszekerheid: hoge beschikbaarheid en veiligheid van de oplossing
  • Mailboxen met voldoende capaciteit en automatische back-ups
  • Makkelijk beheer: eenvoudig toevoegen of schrappen van gebruikers
  • Transparante kostenstructuur: maandelijks abonnement per gebruiker
Meer info?

Kijk voor meer informatie over Office 365 op de Belgacom website, of contacteer uw Account Manager.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!