Publieke, private of hybride cloud?

Gepubliceerd op 12/12/2019 in Inspireren

Publieke, private of hybride cloud?

Meer dan ooit steunen we op de cloud: voor het gebruik van toepassingen en de opslag van data. Alleen is de ene cloud de andere niet. Kent u het verschil tussen de publieke, de private en de hybride cloud?

Het idee achter de cloud is eenvoudig. In de cloud maakt u gebruik van IT-diensten zonder dat u noodzakelijk over een eigen infrastructuur hoeft te beschikken. De keuze ligt bij u. Ofwel neemt u de diensten via een cloudprovidor gewoon af, ofwel staat u zelf in voor uw infrastructuur. U kan ook altijd kiezen voor de gulden middenweg.

Meer weten over de Hyperconnected Infrastructure en de sleutelrol voor de cloud?

Download gratis het e-book

Wat betekent publieke cloud?

Een publieke cloud steunt op een gedeelde infrastructuur. Samen met anderen maakt u gebruik van de clouddiensten van een provider, zoals Microsoft Azure bijvoorbeeld. Alle hardware, software en andere infrastructuur zijn daarbij eigendom van de leverancier. Gebruikers nemen de diensten via het internet af en delen de infrastructuur met andere gebruikers. Het grote voordeel is dat u enkel betaalt voor de diensten die u gebruikt. U heeft geen toegang tot de fysieke locatie waar de hardware staat en u hoeft niet te investeren in onderhoud en updates van de infrastructuur.

Wat betekent private cloud?

Een private cloud is het tegenovergestelde van een publieke cloud. De hardware zit in een volledig afgezonderde cloudomgeving die enkel voor u is bestemd. Dit kan via de infrastructuur van de eigen onderneming of via een externe cloudprovidor, waarbij de dienstverlener de infrastructuur voor u beheert. De medewerkers van diverse vestigingen kunnen via één netwerkverbinding applicaties raadplegen.

Wat betekent hybride cloud?

De hybride cloud combineert de voordelen van beide types cloud, met een luik on-premise infrastructuur en een stuk publieke cloud. Het laat een onderneming toe om toepassingen en data heel gericht aan een specifieke cloud toe te wijzen. Veelgebruikte toepassingen, zoals webmail, zijn typisch voor de publieke cloud, terwijl confidentiële bedrijfsdata die een strikte beveiliging vragen, vaker onderdak krijgen in een private cloud.

De juiste cloud voor iedere taak. Haal het beste uit de cloud.

Hoe haal ik voordeel uit de cloud?

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts