Hoe haalt u het meeste voordeel uit de cloud?

Gepubliceerd op 13/01/2020 in Inspireren

Hoe haalt u het meeste voordeel uit de cloud?

De cloud biedt niets dan voordelen, maar duik niet onvoorbereid in het verhaal. U duikt uiteraard niet zomaar de cloud in. Om echt het beste uit de cloud te halen, is het belangrijk dat u een aantal weloverwogen beslissingen neemt.

In de eerste plaats dient u een keuze te maken over het soort cloud waarmee u wil werken. De aanbieders van de publieke cloud – zoals Microsoft Azure of Amazon Web Services – lijken soms de meest voor de hand liggende optie. Voor heel wat bedrijven vormt een private cloud echter de betere keuze.

Publieke, private of hybride cloud?

Welke cloud kies ik?

Schaalvoordeel

De publieke cloud staat algemeen bekend om zijn eenvoudige gebruikersmodel. U betaalt enkel voor wat u gebruikt. De diensten die u in de publieke cloud afneemt, bevinden zich op een gedeelde omgeving. Dat mag u letterlijk nemen: verschillende bedrijven delen er dezelfde fysieke servers. Dat model zorgt voor schaalvoordeel en kostenbesparing.

Flexibiliteit en compliance

Een private cloud is afgestemd op de specifieke behoeften van een onderneming op het vlak van flexibiliteit, beveiliging en compliance. In een private cloud hoeft u uw machines niet te delen met andere gebruikers. Dat kan heel belangrijk zijn voor bedrijven in strikt gereguleerde industrieën, zoals de banksector.

Maar ook al valt in een private cloud het schaalvoordeel van de gedeelde infrastructuur weg, toch biedt die optie voor heel wat bedrijven de goedkoopste oplossing. Ondernemingen zijn zich vaak niet bewust van de verborgen kosten die aan het gebruik van de publieke cloud vasthangen, onder meer op het vlak van hoge volume van data. De total cost of ownership van publieke cloud is vaak maar duidelijk op het moment dat u alle facturen samen ontvangt.

Iedere migratie is anders

De vraag is natuurlijk hoe u voor uw onderneming bepaalt wat u best kiest: hybride of private cloud? U doet dat in de eerste plaats door uw behoeften aan flexibiliteit, beveiliging en compliance in kaart te brengen, en die af te wegen aan het budget dat u eraan wil uitgeven. Denk ook na over het type omgeving dat uw applicaties nodig hebben.

Proximus biedt oplossingen voor zowel private, hosted als publieke cloud en kan u helpen de correcte afweging te maken, op maat van uw behoeften. Iedere migratie naar de cloud is anders en lang niet ieder bedrijf beschikt over de mensen en de ervaring om een optimale cloudstrategie uit te bouwen.

Meer weten over de hyperconnected infrastructure en de sleutelrol voor de cloud?

Download gratis het e-book

Cloudgebruik Belgische bedrijven blijft stijgen

Marktonderzoeksbureau Smart Profile verichtte een onderzoek naar het zakelijke cloudgebruik bij 3.700 Belgische bedrijven met meer dan vijftig werknemers. Hieruit blijkt dat van alle geïnterviewde organisaties slechts 36% geen gebruikmaakt van cloud-applicaties. In 2011 was dit nog 81%.

Het hoeft niet te verbazen dat bijna 75% van de multinationals een of meerdere applicaties in de cloud draait. Bij Bedrijven van meer dan duizend werknemers ligt dat cijfer in 2019 op 64% (in 2018 was dit nog 48%). Bedrijven tussen de vijftig en honderd werknemers klokken af op 65%.

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts

Blog topics