×
×

Klimaatneutraal is het nieuwe smart

Gepubliceerd op 16/04/2015 in Nieuws

Klimaatneutraal is het nieuwe smart

Energiebeheer stijgt met stip in de prioriteiten van lokale besturen. Smart Cities zetten in op energiemonitoring en –besparing in het licht van een klimaatneutraal beleid. Slimme oplossingen vormen daarbij de sleutel.

Duurzaam beleid is het nieuwe ordewoord. Steden en gemeenten willen hun energieverbruik terugschroeven en hun CO²-uitstoot verminderen. In het kader van een algemene Europese beweging worden burgemeestersconvenanten ondertekend waarin lokale overheden zich verbinden tot energie-efficiëntie. Cruciaal in dat beleid is de inzet van slimme oplossingen. Volgens Lieven De Wachter, Solutions Marketing Manager bij Proximus, zijn overheden en bedrijven zich al langer bewust van de nood om hun verbruik te rationaliseren. Vandaag bestaan er ook oplossingen voor. “Meten is weten. Denk aan vendingmachines in grote bedrijven. Ze verbruiken energie, ook als ze stand-by zijn. De klant ziet enkel de eindfactuur en kan daarover zijn beklag doen, maar daar houdt het op. Nu zijn er technologieën op basis van smart plugs om deze machines te programmeren. Het levert besparingen op en het past in de tendens van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

EnergySmart
Als voorbeeld van zo’n slimme oplossing om energie te monitoren en op afstand te sturen, noemt Lieven De Wachter EnergySmart. Dit innovatieve beheersinstrument werd ontwikkeld door de firma fifthplay, een dochter van de Niko Group. Het is bedoeld voor de monitoring, optimalisering en dus vermindering van het verbruik van elektriciteit, gas, water en HVAC. Diverse bedrijven maken er reeds met succes gebruik van. De oplossing wordt vandaag door Proximus aangeboden aan zijn businessklanten. “De gateways van fifthplay zijn voorzien van een Proximus-simkaart die via 3G communiceert met het centrale platform van fifthplay.” Het typeert de rol van Proximus in het nieuwe energieverhaal: het verzekeren van de broodnodige connectiviteit. “Niet alleen over onze vaste lijnen, maar ook via het mobiele netwerk.”

Energie-efficiëntie wordt beloond. Ook bij de genomineerden die meedingen naar de ‘Belfius Smart City Award 2015’ speelt energiebeheer een rol. Zo ondersteunt de stad Gent lokale bedrijven bij hun energiebeleid. Herstal introduceerde energiebesparende oplossingen in het kader van de renovatie van het stadscentrum. Oostende lanceerde een project dat energiebesparende maatregelen zoals dakisolatie ook binnen het bereik van de laagste inkomensgroepen wil brengen.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!