Tussen on-prem en cloud: de realiteit is hybride

Gepubliceerd op 22/11/2021 in Inspireren

Doen we straks alles in de cloud? Neen, zo’n vaart loopt het niet. Bedrijven maken steeds meer een heel afgewogen keuze, soms in het voordeel van het eigen, on-premise datacenter, soms in het voordeel van de cloud. De ideale oplossing is hybride.

Tussen on-prem en cloud: de realiteit is hybride

Eenvoudig gesteld betekent de term ‘cloud’ dat informatie, toepassingen of infrastructuur zich niet langer in je eigen datacenter bevinden, maar bij een dienstverlener. “E-mail is een eenvoudig voorbeeld”, zegt Christophe Crous, Head of Cloud & Security bij Proximus. “Vroeger beheerde een bedrijf daarvoor een mailserver in zijn eigen datacenter, vandaag kiest het heel vaak voor een oplossing in de cloud, zoals Microsoft 365.”

Die mailtoepassing is een voorbeeld van SaaS (Software as a Service), waarbij de volledige oplossing in de cloud draait. Evengoed kan een onderneming voor een ander niveau van dienstverlening kiezen. Bij IaaS (Infrastructuur as a Service) bevindt alleen de infrastructuurlaag zich in de cloud, waarbij het bedrijf op die infrastructuur zelf de applicaties beheert. PaaS staat voor Platform as a Service. Het platform waarop een onderneming applicaties ontwikkelt en beheert, bevindt zich dan in de cloud.

Snel aan de slag

“Flexibiliteit en snelheid blijven de belangrijkste drijfveren voor de cloud”, zegt Christophe Crous. Een eenvoudig voorbeeld maakt duidelijk waarom. “Stel dat je je eigen datacenter wil uitbreiden met een nieuwe server. Dan moet je enkele weken wachten voor het bestelde toestel aankomt. Daarna moet je de server nog installeren en configureren.” Kortom: het hele traject neemt weken, misschien zelfs enkele maanden in beslag. “In de cloud heb je een nieuwe virtuele server binnen enkele minuten up and running.”

En dat is niet alles. Heeft het bedrijf die fysieke server na verloop van tijd niet meer nodig, dan kan het die moeilijk naar zijn IT-partner terugsturen. “In de cloud heb je die flexibiliteit wel”, zegt Christophe Crous. “Capaciteit die je niet nodig hebt, schakel je gewoon weer uit. Ook dat is typerend voor de cloud: je betaalt enkel voor wat je gebruikt.” Daarnaast is gebruiksgemak een belangrijke drijfveer. “Wie gaat nu zelf nog oplossingen voor e-mail, CRM of service management bouwen, als je in de cloud direct kunt instappen in toepassingen als M365, Salesforce en ServiceNow?”

Grondige analyse

Biedt de cloud de beste oplossing voor ieder vraagstuk? “Nee, zo mag je het niet bekijken”, stelt Christophe Crous. “One size fits all bestaat niet in de cloud.” Dat heeft niet alleen met het verschil tussen IaaS, PaaS en SaaS te maken, maar ook met de types cloud zelf.

One size fits all bestaat niet in de cloud. Bedrijven maken een afgewogen keuze: iedere vraag krijgt het best passende antwoord.

Christophe Crous, Head of Cloud & Security bij Proximus

“Aan de keuze voor de cloud gaat best een grondige analyse vooraf”, zegt Christophe Crous. “Zomaar alle data in de public cloud zetten? Dat is lang niet altijd toegelaten. Alle legacy-applicaties naar de cloud verhuizen? Dat is niet altijd mogelijk, en lukt het toch, dan kost het mogelijk veel tijd en geld.” Net daarom komen bedrijven in de praktijk heel vaak uit bij een hybride oplossing: deels eigen datacenter, deels cloud. “Vergelijk het met een hybride wagen”, legt Christophe Crous uit. “In de stadskern rijdt de wagen elektrisch, op de snelweg gaat de verbrandingsmotor aan.”

Kijk ver genoeg vooruit

Dat is in de cloud niet anders: afhankelijk van de behoefte valt de keuze op het eigen datacenter, private of public cloud. “En omdat bedrijven zich voor het cloudluik niet noodzakelijk tot één leverancier beperken, komen we zo bij multicloud uit: de combinatie van on-prem en oplossingen van verschillende cloudspelers.” Het is een aanpak die vermijdt dat een onderneming te sterk afhangt van één leverancier: de gevreesde vendor lock-in.

Wie de stap naar de cloud overweegt, kijkt best ver genoeg vooruit. “Ook de exitstrategie bepaalt mee je keuze”, zegt Christophe Crous. “Ga na welke onderhandelpositie je inneemt ten opzichte van de provider. Bekijk welke afspraken je kunt maken rond governance, welke SLA’s er van toepassing zijn, op welke fysieke locatie je data terechtkomen, enzovoort.” Het overwegen van al die elementen vermijdt een blinde keuze voor de cloud. “We zien dat het enthousiasme voor cloud-first afneemt. Public Cloud is lang niet altijd de eerste optie. Bedrijven stellen zich meer genuanceerd op. Ze maken een afgewogen keuze.”

Vergeet de beveiliging niet

Ook de bezorgdheid rond security speelt daarbij een rol. Wie in de public cloud diensten afneemt, moet nog altijd zelf de nodige securitymaatregelen nemen. “De hyperscalers hebben daar goede oplossingen voor”, zegt Christophe Crous, “maar je moet ze wel zelf toepassen. Ook al bevindt je je in de public cloud, toch moet je er op het vlak van security dezelfde inspanningen leveren als in je eigen datacenter. Vergeet dus ook in de public cloud bijvoorbeeld niet om back-ups te nemen.”

Christophe Crous is Head of Cloud & Security bij Proximus

De juiste cloud voor iedere taak. Haal het beste uit de cloud.

Hebt u nog vragen?

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One