×
×

Gemeente Wevelgem combineert glasvezel, PubliLink en VDSL

Gepubliceerd op 31/08/2016 in Klantenverhalen

Gemeente Wevelgem combineert glasvezel, PubliLink en VDSL

Een stevige netwerkverbinding behoort tot de standaarduitrusting van ieder openbaar bestuur. Niet alleen voor de eigen medewerkers, maar ook voor de burgers. Met Proximus als partner koos Wevelgem voor de combinatie van glasvezel, PubliLink en VDSL. Daarnaast installeerde de gemeente ook de nodige wifi-hotspots.

Verspreid over bijna veertig vierkante kilometer bevinden zich op het grondgebied van Wevelgem tal van gebouwen die onder de bevoegdheid van het gemeentebestuur vallen. “We hadden al langer een glasvezelverbinding voor de gemeentelijke diensten”, zegt ICT-coördinator Valentijn Verbeke. “Maar de zogenaamde buitenlocaties – zoals sportinfrastructuur en de bibliotheekfilialen – waren tot voor kort verbonden met een ADSL-connectie.” Daar wilde Wevelgem liever een snellere oplossing. Tegelijk schreef de gemeente een aanbesteding uit voor de verbinding met het internet.

Meer service, minder kosten

“Proximus bood de oplossing met de beste prijs-kwaliteitsverhouding”, vertelt Valentijn Verbeke. “We beschikken nu centraal niet alleen over een glasvezelverbinding met een capaciteit van 50 Mbit up en down, maar ook over VDSL voor de buitenlocaties en veilige toegang tot alle toepassingen van de overheid, denk maar aan Rijksregister en Sociale Zekerheid. Dat gebeurt via PubliLink Explore, een snel en veilig privénetwerk dat al onze diensten verbindt én onze medewerkers toegang geeft tot de nodige informatie. Tegelijk liggen de kosten lager dan voorheen.” 

Jeugd en cultuur

Belangrijk voor de gemeente was dat Proximus daarbij een sterke SLA – Service Level Agreement – aanbiedt, met een gegarandeerde hoge beschikbaarheid van het netwerk en korte responstijden voor mocht er onverhoopt toch iets foutlopen. De netwerkverbinding is essentieel voor de medewerkers van de gemeente die dagelijks met allerhande administratieve toepassingen aan de slag gaan. Verschillende diensten – onder meer voor jeugd en cultuur – hebben nood aan een internetverbinding omdat ze voornamelijk via sociale media communiceren met het doelpubliek.

Optimaal gebruik van bandbreedte

Wevelgem biedt op diverse locaties al langer wifi aan, niet alleen voor de medewerkers van de gemeente, maar ook voor bezoekers. “Vroeger verliepen alle internetconnecties over dezelfde lijn”, zegt Valentijn Verbeke. “De nieuwe oplossing zorgt voor een betere spreiding van de behoeften over de beschikbare bandbreedte.” Het internetverkeer van de medewerkers van de gemeente loopt over de glasvezelverbinding. Bezoekers die gebruik maken van de publieke wifi-hotspots surfen via de VDSL-connectie. “Ook de internetcomputers in de bibliotheek zijn erop aangesloten. Studenten gebruiken die pc’s vaak, bijvoorbeeld wanneer ze samen aan een taak werken. Via die pc’s bieden we ook internettoegang aan, aan mensen die thuis geen computer, tablet of smartphone hebben. Zo proberen we de digitale kloof weg te werken.” 

Wifi-hotspots

Het gebruik van de publieke wifi-hotspots blijft trouwens snel toenemen. Momenteel heeft de gemeente ongeveer 25 hotspots in gebruik. Tegen eind dit jaar zal dat aantal verdubbelen. “Tegenwoordig rekent iedereen op de beschikbaarheid van gratis wifi”, vertelt Valentijn Verbeke, “en dan nog liefst met een perfecte dekking.” De beschikbaarheid van een netwerkverbinding zorgt verder voor meer efficiëntie bij bepaalde activiteiten, zoals de verhuur van sportterreinen of vergaderzalen. “We werken daarbij met een systeem voor toegangscontrole met badges dat ook op het netwerk is aangesloten. Wie een zaal huurt, krijgt dan een badge mee met een tijdelijke werking.” 


Over Wevelgem

Wevelgem ligt aan de Leie, tussen Kortrijk en Menen. De West-Vlaamse gemeente telt ongeveer 31.000 inwoners, verspreid over de woonkernen Wevelgem, Gullegem en Moorsele, en is internationaal bekend als de aankomstlocatie van de voorjaarsklassieker Gent-Wevelgem.


Pluspunten
  • De centrale administratie is verbonden met een glasvezelconnectie van 50 Mbit up en down: hoge snelheid, grote capaciteit
  • PubliLink Explore biedt een veilige omgeving voor data-uitwisseling, onder meer met het Rijksregister en de FOD Sociale Zekerheid 
  • Buitenlocaties en wifi-hotspots zijn verbonden via Proximus VDSL
  • Spreiding van de netwerkbehoeften over de beschikbare bandbreedte
  • Hoge beschikbaarheid en korte responstijden dankzij de SLA die Proximus aanbiedt

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!