Nieuwe 'Z-Smart Cities'-reeks op Kanaal Z

Gepubliceerd op 24/03/2017 in Nieuws

Nieuwe 'Z-Smart Cities'-reeks op Kanaal Z

Vorig jaar kon u op Kanaal Z zien hoe lokale besturen omgaan met uitdagingen als de vergrijzing, energiebesparingen, files, afvalbergen ... De uitdagingen blijven, de reeks ook. Bekijk hoe steden via slimme oplossingen hun leefbaarheid vergroten.

Smart cities maken gebruik van innoverende technologische oplossingen om hun leefbaarheid, duurzaamheid, mobiliteit, bereikbaarheid ... te vergroten. Vuilnisapps, digitalisering van notariële en andere administratieve informatie, fietsverhuurprogramma’s, enz. Ze hebben allemaal gemeen dat ze fungeren op de juiste ICT-oplossingen en de geschikte connectiviteit.

Internet of Things

Zo ook de groeiende mogelijkheden van de LoRaWAN-technologie (groot bereik gekoppeld aan een laag energieverbruik). Dit leidde bijvoorbeeld tot EnergySmart, een slimme oplossing om energie te monitoren en vanop afstand te sturen, of tot speciale parkeerapps. Over dergelijke vernieuwende initiatieven bracht Kanaal Z vorig jaar gesmaakte reportages in tien slimme Belgische steden. 

Actief burgerschap in Vilvoorde

Begin maart 2017 werd een nieuwe reeks van tien afleveringen op gang getrokken. De primeur was voor de stad Vilvoorde, die volgens burgemeester Bonte dankzij de benutting van de juiste ICT aantrekkelijker en leefbaarder wil worden. Er werd onder meer verwezen naar het recent ingevoerde Citilab, een internetplatform dat het actief burgerschap wil bevorderen. 

Smart Parking

In de eerste aflevering was er ook aandacht voor een vernieuwde vorm van smart parking. Via slimme parkeersystemen kunnen lokale overheden een vlot en regulier parkeeraanbod bekomen in hun winkelstraten. De gemeente St. Ghislain beet de spits af met een innovatieve formule voor kort parkeren als onderdeel van haar ‘gratis’ parkeerbeleid. Deze oplossing werd mee tot stand gebracht door Proximus-filiaal Be-Mobile. 

Mobiliteit via CITRUS

In de tweede aflevering staat mobiliteit nog meer centraal. Meer concreet bespreken Be-Mobile en Colruyt het CITRUS-project dat intelligente transportsystemen voor een duurzame mobiliteit promoot. Ook in de volgende afleveringen zal Proximus telkens tal van vernieuwende oplossingen voor smart cities de revue laten passeren in combinatie met getuigenissen van klanten.

Een aflevering gemist?
Volg de reeks tijdens het weekend op Kanaal Z of via de website.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One