Zeker en snel backups opslaan? Cafca Software doet het met fiber.

Gepubliceerd op 02/10/2020 in Klantenverhalen

Zeker en snel backups opslaan? Cafca Software doet het met fiber.

Steeds meer bedrijven willen de snelheid van een fiberaansluiting. Maar wist u dat efficiënt telewerken en de uitbreiding van extra diensten ook bij de fibervoordelen hoort? Cafca Softwarebedrijf ondervond het als één van de eerste.

Enkele maanden geleden kondigde Proximus bij de bedrijven die op het Balendijk-Kristalpark gevestigd zijn aan dat het fiber zou gaan installeren op het industrieterrein. Cafca Software is een van de ondernemingen die daar actief zijn. Het bouwt software waarmee bouwbedrijven, verwarmings- en airco-installateurs, elektriciens en installateurs van alarmsystemen hun administratie en bestellingen kunnen stroomlijnen. Het was ook een van de eerste bedrijven die intekenden op het fiber-aanbod.

Snelheid maal tweeënhalf

“Wij zijn een IT-bedrijf, dus de voordelen en snelheidswinsten van glasvezel hoefden aan ons eigenlijk al niet meer uitgelegd te worden”, lacht algemeen directeur Jean-Pierre Cuypers. “Vroeger namen we onze internetlijn van een andere firma af, maar bij de installatie van de fiber zijn we naar Proximus overgeschakeld. Onze verbinding is nu ongeveer tweeënhalve keer sneller dan voordien.”

Elke dag externe backups

Zowel de internetconnectiviteit als de spraaktelefonie van Cafca Software lopen via fiber. “Wij zijn natuurlijk voortdurend actief op het internet en ook onze support-afdeling staat de hele dag telefonisch in contact met klanten”, zegt Jean-Pierre.

“Daarnaast hebben we, zeker in deze corona-tijden, ook wel wat medewerkers die van thuis uit werken en dus van op afstand op onze systemen moeten kunnen inloggen. Ook mobiele medewerkers doen dat soms, als ze bij klanten zijn. Bovendien sturen we ook elke avond onze back-ups door naar een extern datacenter via de fiberlijn. Een zo hoog mogelijke bandbreedte kunnen we dus echt wel goed gebruiken.”

Vroeger namen we onze internetlijn af van een andere leverancier. Met Proximus fiber is onze verbinding tweeënhalve keer sneller geworden

Jean-Pierre Cuypers, algemeen directeur van Cafca Software

Zelf diensten gaan hosten

De software die bij Cafca gebouwd wordt, wordt aangeboden als een SaaS-dienst of Software-as-a-Service. Klanten hoeven die zelf niet op hun systemen te installeren, maar kunnen via het internet op het platform inloggen. Momenteel draait het programma nog op een server van een derde partij in een datacenter, maar daar zou in de toekomst wel eens verandering in kunnen komen.

“We zijn er momenteel over aan het nadenken om die server hier bij ons zelf in huis te zetten”, legt Jean-Pierre uit. “Dan kunnen we alles ook zelf in de hand houden. Of we alles ‘on premise’ gaan hosten of maar een deel van de app, daar zijn we er nog niet over uit. Maar op het moment dat onze klanten hier rechtstreeks bij ons beginnen in te loggen, zal onze bijkomende bandbreedte dus pas echt goed beginnen te renderen.”

Cafca Software uit Lommel bouwt onder meer een SaaS-pakket dat de administratie van bouwprofessionals stroomlijnt en koppelt aan de online catalogi van hun leveranciers. Op die manier kan materiaal met een klik geïmporteerd worden in offertes, werkbonnen en facturen.

Fiber tot in uw bedrijf?

Verifieer de beschikbaarheid

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One