Waarom uw bedrijfsgegevens in gevaar zijn en hoe u ze beveiligt

Gepubliceerd op 22/03/2019 in Nieuws

Waarom uw bedrijfsgegevens in gevaar zijn en hoe u ze beveiligt

Laten we eerlijk zijn: uw bedrijfsgegevens zijn in gevaar. En daar zijn 3 oorzaken voor: het aantal mobiele werkers is toegenomen, uw bedrijf zet gegevens vaker in de cloud en uw medewerkers hebben een grotere digitale voetafdruk dan vroeger. Of u veel risico loopt? Toch wel: zelfs een onschuldig lijkende e-mail lezen kan een nachtmerrie worden.

In onze startersgids vindt u alles dat u moet weten om een succesvolle en veilige Enterprise mobility-strategie op te bouwen.

Mobiel werken : zijn uw bedrijfsgegevens beveiligd?

Het nieuwe werken = mobiel

Het aantal mobiele werkers neemt nog altijd toe. Elk jaar 30% erbij. Tot voor kort waren mobiele werkers vooral bedienden die op afstand wilden werken, thuis of onderweg.

Maar tegenwoordig verschijnt een nieuw type mobiele werkers op het toneel. Denk aan poetspersoneel of bouwvakkers die een mobiel toestel meekrijgen met hun werkschema of planning van de dag. In sectoren als de zorg, transport, bouw en de haven is het aantal mobiele werkers het afgelopen jaar trouwens pijlsnel gestegen.

Tot nu toe hadden zulke werknemers een minimale digitale voetafdruk binnen hun bedrijf. De meeste hadden zelfs geen zakelijk e-mailadres. Nu hebben ze opeens een mobiel toestel met een professionele mailbox, planning-apps en nog veel meer. De impact op de bedrijfsveiligheid is dan ook groot.

Gegevens beschermen in de cloud

Vijf jaar geleden hadden de meeste bedrijfstelefoons ook nog geen toegang tot gevoelige informatie. U kon ermee bellen, contacten opslaan, een eigen agenda bijhouden. Maar de link met het bedrijf ontbrak.

Dat is nu helemaal anders. Niet alleen bieden de mobiele toestellen toegang tot gevoelige bedrijfscommunicatie zoals e-mails. Er staan meestal ook applicaties op die verbonden zijn met gegevens binnen het bedrijf.

Al die bedrijfsgegevens in de cloud maken gegevensbescherming moeilijk. Geen wonder dat mensen met kwade bedoelingen deze toestellen viseren.

En ondertussen nemen mobiele cyberbedreigingen toe: in 2016 was slechts 7,5% van alle malware mobiel, maar experts verwachten vóór 2020 een stijging tot 33%.

Vergeet hackers: hou eigen medewerkers in het oog

Staar u overigens niet blind op hackers. Vaak zijn de eigen medewerkers de zwakste schakel in gegevensbeveiliging.

Bedrijven moeten er echt op letten dat medewerkers niet zelf, al dan niet per ongeluk, informatie verspreiden vanop hun mobiel toestel.

Ze openen een attachment en slaan het op in hun persoonlijke cloudruimte of Dropbox. Ze nemen bijvoorbeeld een foto van een whiteboard op het werk, die automatisch gesynchroniseerd wordt met meerdere cloud-diensten. Ze springen lichtzinnig om met bijlagen, verbinden hun toestel met onveilige wifinetwerken, downloaden schadelijke apps …

Bovendien hebben uw medewerkers steeds meer keuze qua apparaten en besturingssystemen. Dat geldt zowel voor hun privétoestellen als de laptops en smartphones die uw bedrijf ter beschikking stelt. Maar daardoor moet u als werkgever wel extra hard opletten: die diversiteit aan toestellen maakt beveiliging nóg moeilijker.

Hoe veilig is úw digitale werkplek?

Wilt u uw mobile journey met een gerust hart verder zetten? Dan heeft uw organisatie goede strategieën én technologieën nodig. De juiste vragen stellen is een slimme eerste stap:

  • Weet u waar al uw bedrijfsgegevens zich bevinden?
  • Slaat u gevoelige gegevens op in de cloud?
  • Vanaf welke toestellen hebben werknemers toegang tot bedrijfsgegevens
  • Kan u bedrijfsgegevens vanop afstand blokkeren of verwijderen?

In onze startersgids vindt u alles dat u moet weten om een succesvolle en veilige Enterprise mobility-strategie op te bouwen.

Mobiel werken : zijn uw bedrijfsgegevens beveiligd?

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team