3 tips om uw bedrijf te beschermen tijdens Black Friday

Gepubliceerd op 12/11/2021 in Inspireren

3 tips om uw bedrijf te beschermen tijdens Black Friday

Black Friday en Cyber Monday hebben in ons land aan populariteit gewonnen. Cybercriminelen maken hier misbruik van: ze lanceren nog meer phishingberichten en vallen webwinkels aan. Met de volgende tips kan u uw bedrijf hiertegen beschermen.

Black Friday is een shoppingevenement uit de Verenigde Staten dat ook in België aan populariteit heeft gewonnen. De laatste jaren is de klemtoon verschoven naar online shopping: de consument geniet een heel weekend lang interessante kortingen vanaf Black Friday tot en met Cyber Monday.

Helaas heeft dit grootste online-evenement van het jaar ook de belangstelling van hackers gewekt. Zij gebruiken Black Friday om nog meer phishingberichten te lanceren dan normaal, aangezien consumenten voortdurend op zoek zijn naar superaanbiedingen en dus sneller geneigd zijn op phishingmails te klikken. Bovendien vallen hackers webwinkels aan, waardoor ook uw onderneming in gevaar komt.

We delen drie tips om uw onderneming draaiende te houden op Black Friday en Cyber Monday.

Ziet u een bericht dat u verdacht vindt? Stuur het dan onmiddellijk door naar verdacht@safeonweb.be. Safeonweb laat de links in deze berichten blokkeren.

Meer info Nieuw venster

Tip 1: Bescherm uw organisatie tegen de toename van phishingaanvallen tijdens Black Friday

In de aanloop naar Black Friday neemt het aantal e-mails met reclame voor Black Friday-aanbiedingen toe, en daarmee ook het aantal pogingen tot phishing. De verleiding om op superaanbiedingen te klikken, is nog groter tijdens het Black Friday-weekend. Black Friday is dan ook het ideale moment om ervoor te zorgen dat uw organisatie klaar is om phishing het hoofd te bieden.

Ga na of uw e-mailbeveiliging goed geconfigureerd is en of functies zoals anti-phishing en ‘safe link’ ingeschakeld zijn. Aangezien uw medewerkers hoogstwaarschijnlijk ook hun persoonlijke e-mail op uw bedrijfstoestellen controleren, doet u er bovendien goed aan een up-to-date anti-malwareoplossing te voorzien. Doe dit voor Black Friday van start gaat.

Ook mag u het belang van cybersecurity awareness van uw medewerkers niet onderschatten. Hoe beter uw medewerkers zijn opgeleid om phishing te herkennen, hoe groter de kans dat zij niet op schadelijke links zullen klikken.

De gevolgen van phishing zijn niet te onderschatten. Welke impact heeft een aanval op uw bedrijf?

Wat is phishing?

Door enkele checks te doen, kan phishing toch herkend worden. En door de juiste pistes te volgen, kan u het ook vermijden.

Phishing herkennen en voorkomen

Tip 2: Houd uw online winkel, website en toepassingen toegankelijk tijdens DDoS- en malware-aanvallen

Met de hoge verkoopvolumes op Black Friday en Cyber Monday is het belangrijk om uw online winkel toegankelijk te houden. Hackers beseffen maar al te goed hoe waardevol dit weekend is, dus plannen ze steeds meer DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service) tijdens dit weekend. Tijdens een dergelijke DDoS-aanval wordt uw website overbelast met verkeer dat afkomstig is van een botnet, een netwerk van duizenden computers die zijn geïnfecteerd met malware die op verzoek kan worden geactiveerd. Vervolgens vragen de hackers losgeld om de aanval te stoppen.

Proximus kan uw organisatie helpen te beschermen tegen DDoS-aanvallen. Door zulke aanvallen te detecteren en het schadelijke verkeer van uw website om te leiden, kunnen uw klanten blijven winkelen en kan de toegang tot uw website en applicaties gegarandeerd blijven.

DDoS-aanvallen treffen steeds harder ondernemingen uit alle sectoren. De enige verdediging is anticipatie.

Anticiperen op DDoS

Tip 3: Voorkom dat hackers de controle over uw online winkel overnemen

Hackers zullen ook proberen om in te breken in uw webwinkel en uw bedrijfstoepassingen om uw activiteiten te verstoren. Bekende voorbeelden zijn aanvallen waarbij productpagina's op online winkels worden vervangen door schadelijke pagina's, waardoor de betaling bij de hacker terechtkomt. Of ze proberen uw klantendatabase te stelen en deze te verkopen of te gebruiken voor nieuwe phishingcampagnes, waarbij ze de naam van uw organisatie gebruiken.

Met een datacenter firewall, een web application firewall en anti-malware op uw servers kan u uw organisatie beschermen tegen deze dreigingen. Neem contact op met een Proximus Expert voor meer informatie.

Black Friday valt dit jaar op vrijdag 26 november 2021. Cyber Monday volgt op 29 november 2021.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One