Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Beter overzicht over vrachtwagenpark vanuit de cloud

Gepubliceerd op 02/05/2013 in Klantenverhalen

Beter overzicht over vrachtwagenpark vanuit de cloud

Sinds maart 2012 werkt transportbedrijf Remitrans volledig in de cloud. “Dit wil zeggen dat er geen servers meer bij ons ter plaatse staan”, benadrukt bedrijfsleider Sofie Eeckhout van Remitrans. “Via onze ICT-partner IT-Care huren we serverruimte in een sterk beveiligd datacenter.”

Minimale downtime

Voor transportbedrijf Remitrans is een vlotte communicatie tussen magazijnen, pompautomaat, weegbrug en de boordcomputers in de vrachtwagens cruciaal voor de goede werking van het bedrijf. Toen werd besloten om de ICT-infrastructuur in de cloud te plaatsen, was dit een bijzonder aandachtspunt. Maar de overgang van het lokaal netwerk naar de cloudomgeving verliep vlekkeloos en met een minimum aan downtime. “En ook nadien heeft de stap naar de cloud ons weinig problemen opgeleverd”, merkt Sofie Eeckhout op. “Als we vragen hebben, staan de gecertificeerde helpdeskmedewerkers steeds tot onze beschikking.”

Ook transportsoftware in de cloud

De software die Remitrans nu in de cloud gebruikt, is zeer uiteenlopend. Enerzijds werd Office 365 in gebruik genomen, vooral als e-mailoplossing. “Mijn collega’s en ik kunnen nu van overal onze e-mails controleren”, stelt Sofie Eeckhout tevreden vast. Verder zijn er ook enkele sectorspecifieke pakketten naar de cloud verhuisd, aldus Sofie Eeckhout. “We gebruiken TX-CONNECT van Transics en TAS en TeleRoute van Kluwer om alles bij te houden: van het beheer van de orders over de locatie van onze vrachtwagens tot de verwachte aankomsttijden. Dit kan iedereen nu van thuis uit meevolgen. Heel handig is ook dat ik de planning kan raadplegen vanop eender welke computer. Ik kan vanop de computer van mijn collega’s inloggen onder mijn eigen naam en zo via mijn eigen bureaublad toegang krijgen tot alles van de planning.”

Veiligheid en bedrijfszekerheid

Gevraagd naar de voordelen, denkt Sofie Eeckhout eerst en vooral aan de veiligheid en bedrijfszekerheid. “In het datacenter zelf wordt van onze cloudserver dagelijks een back-up genomen. Dit zorgt ervoor dat ik op beide oren kan slapen. Nu ben ik zeker dat onze bedrijfscontinuïteit niet in het gedrang komt. Dat is voor mij toch het grootste voordeel, die geruststelling. De back-up hangt nauw samen met veiligheid. Naast een zware virusbescherming op de cloudserver in het datacenter, voorzag IT-Care ons eigen netwerk ook van betrouwbare antivirussoftware.”

Overal en voor iedereen

Een ander voordeel is zeker de beschikbaarheid, vervolgt Sofie Eeckhout. “Ik kan altijd en overal toegang krijgen tot mijn e-mails, documenten, toepassingen … Het enige wat ik nodig heb is een toestel met internetverbinding. Al bevond ik me op dat vlak vroeger ook al in een luxepositie. Via een beveiligde VPN-verbinding had ik van thuis uit toegang tot het bedrijfsnetwerk.” Maar er zijn toch verschillen. “Waar mijn man en ik vroeger moesten inloggen op de server, kunnen we nu gewoon inloggen in de cloud en zien we ons eigen bureaublad staan. Dit kan vanop eender welk toestel met internetverbinding. Dat is veel gebruiksvriendelijker als we vergelijken met vroeger.” Bovendien kunnen ook andere gebruikers de systemen van overal raadplegen, aldus Sofie Eeckhout. “Na de werkuren kunnen de dispatchers bijvoorbeeld nu zelf van thuis inloggen op het systeem en inspringen waar nodig. Ze hoeven ’s avonds of in het weekend onze hulp niet meer in te schakelen om te zien waar de chauffeurs zich bevinden.”

Betrouwbare verbinding is cruciaal

Sofie Eeckhout moet moeite doen om een negatief gevolg van de overstap naar de cloud te vinden: “Ik merk weinig nadelen. Ik ben heel tevreden maar er is nog ruimte voor verbetering qua internetverbinding. Ik ken het belang van een betrouwbare internetverbinding. Dat is cruciaal voor een cloud omgeving. Alles staat of valt met de internetverbinding.”

Transporteur van het Jaar

In elk geval heeft Remitrans zich de overstap naar de cloud allesbehalve beklaagd. Het typeert het bedrijf dat het op zoek ging naar een verbeterde ICT-infrastructuur en de stap naar de cloud aandurfde om de werking van het bedrijf te verbeteren. Dit continu streven naar verbetering leverde Remitrans trouwens de titel ‘Transporteur van het jaar 2012′ op. “We zijn ons bewust van onze zwakke punten”, zo klinkt het bij Sofie Eeckhout. “Als je ervan uitgaat dat bijna alles perfect loopt in je eigen bedrijf, ben je verkeerd bezig. Volgens ons is de sleutel tot continuïteit om voortdurend alles in vraag te stellen en zoeken waar optimalisatie en vernieuwing mogelijk zijn.” Dat is met hun overstap naar de cloud alvast uitstekend gelukt.

Company Profile

Remitrans is een familiaal transportbedrijf dat actief is sinds 1967. Het is opgericht door Remi Dedoncker en zijn vrouw Norma en overgedragen aan hun kinderen. In het totaal werken er 120 werknemers, waarvan 76 chauffeurs. De overige werknemers zijn bedienden en magazijniers. Naast transport levert Remitrans ook andere diensten: opslag (stuk-, bulk- en palletgoederen), verpakken en administratieve dienstverlening. Het operationeel en logistiek hoofdkwartier is in Ninove.

Business benefits
  • Vereenvoudigd beheer en volledig uitbesteed onderhoud
  • Beveiligde gegevens en toepassingen
  • Continue beschikbaarheid, ook voor thuiswerkers, van kantoortoepassingen én van specifieke software
  • Uitstekende helpdesk in geval van problemen

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!