Belgische drone-industrie in opmars

Gepubliceerd op 18/11/2019 in Inspireren

Belgische drone-industrie in opmars

Yves Schellekens, Business Group Leader Digital bij Agoria: “De Belgische dronesector doet het goed. Het aanbod is groot, de vraag is groeiend en we hebben de testmogelijkheden.”

“Er is een sterk weefsel van bedrijven die drones gebruiken, hardware en software produceren, opleidingen geven en testen uitvoeren”, zegt Yves Schellekens, Business Group Leader Digital bij Agoria

En toch kan het beter

“Er is nog te weinig ambitie en te veel concurrentie en versnippering. De drone-industrie moet de krachten bundelen om onder meer de kapitaalintensieve investeringen die nodig zijn mogelijk te maken. Het gaat al de goede kant op, onder andere omdat de snelle vooruitgang van de technologie met onder meer artificiële intelligentie en sensoren veel nieuwe toepassingen mogelijk maakt zoals zelfstandig vliegende drones die mensen en goederen vervoeren.”

Nieuw Belgisch overlegplatform

“Ook de oprichting van de Belgian Civil Drone Council in juni van dit jaar is een grote stap voorwaarts. In dat federale overlegplatform zitten alle belangrijke spelers uit de publieke en de privésector samen. De prioriteit ligt nu op de implementatie van de nieuwe Europese dronewet tegen 1 juli 2020 en de inkleuring van de kaart van België met zones waar drones veel en veilig kunnen vliegen.”

Drones-as-a-Service is de toekomst van de drone-economie. Die dienstverlening zal goed zijn voor 80% van het marktpotentieel.

Yves Schellekens, Business Group Leader Digital bij Agoria

author

Positieve mindset creëren

“Dat vliegen gebeurt op heel lage hoogte, maar er is nog geen trafiek beheerssysteem zoals in de luchtvaart dat dit netjes en veilig regelt. We moeten een kader creëren, regelgeving opstellen en oplossingen uitwerken die dat in goede banen leidt. Daarnaast is er nog veel werk om de man in de straat drones te doen aanvaarden. Die associeert drones met lawaai, schending van de privacy en ongevallen. Het positieve van drones moet veel meer onder de aandacht gebracht worden.”

Drones-as-a-Service

“Drones-as-a-Service is de toekomst van de drone-economie. Die dienstverlening zal goed zijn voor 80% van het marktpotentieel. De diensten met de grootste toegevoegde waarde zullen zich eerst ontwikkelen: levens redden, medische goederen en voedsel transporteren, schade in kaart brengen en beoordelen ... Na die eerste ontwikkeling zullen ook kleinere niche dronetoepassingen winstgevend worden.”

400 miljoen euro

“Het is moeilijk om de waarde van de drone-economie in te schatten. Op basis van de toegevoegde waarde die drones kunnen opleveren, berekenden Agoria en PwC dat het commercieel gebruik van drones in België meer dan 400 miljoen euro per jaar waard is. En met een jaarlijkse stijging van 15 tot 20 procent zal de groei de komende jaren fenomenaal zijn. En dan vooral in sectoren zoals infrastructuur, transport en logistiek, beveiliging, verzekeringen en media en entertainment. 5G zal die toegevoegde waarde nog verhogen.”

“Dankzij de gegarandeerde connectiviteit wordt het mogelijk om de beelden die drones maken live te bekijken en nieuwe innovatieve diensten te ontwikkelen met hoge toegevoegde waarde.”

Eindeloze mogelijkheden

“Eén ding is zeker: the sky is the limit. Drones verzamelen nu vooral data. Maar we kunnen nog enorm veel toegevoegde waarde creëren. Nog even en drones worden echt vliegende robots of dronebots die handelingen kunnen uitvoeren. Ik denk bijvoorbeeld aan laswerken en herstellingen op moeilijk bereikbare plaatsen of grote hoogtes. En stel je voor wat tientallen samen vliegende drones zouden kunnen doen.”

Europese dronewet als katalysator

“België wordt nu nog afgeremd door een vrij restrictieve dronewetgeving. Die vertrekt van het standpunt ‘bijna niets mag’. Voor bijna alles moet je een uitzondering aanvragen en betalen. Gelukkig laat de minister van Mobiliteit bedrijven toe om testen uit te voeren voor goed gedocumenteerde dossiers. Dankzij hem zijn er al heel wat positieve innovaties verwezenlijkt.”

“Met de Europese dronewet die van het principe ‘bijna alles mag’ uitgaat, moeten we onze stoute schoenen durven aan te trekken. We hebben alle infrastructuur en spelers die nodig zijn om nieuwe toepassingen te ontwikkelen, te testen en te commercialiseren en bij de top 5 in de wereld te behoren.”

Agoria vertegenwoordigt als grootste Belgische sectorfederatie 2.000 technologische bedrijven en 350.000 werknemers. Met haar 200 werknemers wil de federatie de kwaliteit van ons leven met technologie verbeteren.

Drone-economie in België Yves Schellekens is handelsingenieur en werkte 21 jaar voor het Amerikaanse IT-bedrijf EDS waar hij doorgroeide tot directeur België en Luxemburg. Na 3 jaar als algemeen directeur van Fujitsu Services en partner bij CSC maakte hij in 2015 de overstap naar Agoria, waar hij Business Group Leader Digital is. Hij zetelt voor Agoria in de Exco van The Belgian Civil Drone Council.

Politie- en brandweerkorpsen schakelen almaar vaker drones in om de veiligheid te monitoren en te waarborgen.

Drones ondersteunen hulpdiensten

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One