Webtool brengt verkeer op en rond Brusselse Ring in kaart

Gepubliceerd op 15/09/2017 in Nieuws

Webtool brengt verkeer op en rond Brusselse Ring in kaart

19 gemeentebesturen van de Vlaamse Rand en het Vlaams Departement Mobiliteit en Openbare Werken vragen sinds 1 september 2017 verkeersdata op via een Be-Mobile webtool. Deze informatie is voor Vlaams-Brabant belangrijk voor de heraanleg van de Brusselse ring.

Bekijk alle mobiliteitsoplossingen

De Vlaamse Overheid gaat de Brusselse ring van Zaventem tot Groot-Bijgaarden herinrichten. Hiervoor wil het zoveel mogelijk data van de verkeersstromen op het hoofd- en onderliggend wegennet verzamelen. Via de besturen van 19 gemeenten kan er worden gekeken naar het sluipverkeer, want het is belangrijk een werkelijk beeld te krijgen van het verkeer.

Knelpuntdetectie

Voor het verzamelen van deze data, gaat het beroep doen op een webtool van Be-Mobile. De dochteronderneming van Proximus – en specialist inzake slimme mobiliteit – haalt de nodige gegevens uit gps-toestellen, smartphones en fleetsystemen in voertuigen. Deze data zal gebruikt worden voor:

  • Analyses rond sluipverkeer met herkomst en bestemming van het autoverkeer per gekozen locatie
  • Reistijden en knelpuntdetectie verkeerstrajecten
  • Beelden van de bezettingsgraden van wegen

Met behulp van de tool kan men testen uitvoeren om te kijken wat de impact van een verkeersbeheeractie zou zijn. Zo is het mogelijk na te gaan of het sluipverkeer zich zou verplaatsen omdat het op een bepaalde locatie geweerd wordt.

Deelnemende gemeenten

De 19 gemeenten die deelnemen aan het project bevinden zich allemaal in het drukke en filegevoelige gebied van de Vlaamse Rand, het gaat om: Dilbeek, Asse, Wemmel, Merchtem, Opwijk, Meise, Grimbergen, Zemst, Vilvoorde, Steenokkerzeel, Machelen, Zaventem, Kortenberg, Kraainem, Wezembeek-Oppem, Tervuren, Huldenberg, Overijse en Hoeilaart.
 

Bekijk alle mobiliteitsoplossingen

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One