Mobile Health bij Ziekenhuis AZ Groeninge: Cardio@Home & FibriCheck

Gepubliceerd op 09/05/2018 in Klantenverhalen

Mobile Health bij Ziekenhuis AZ Groeninge: Cardio@Home & FibriCheck

Het AZ Groeninge besteedt bijzonder veel aandacht aan de kwaliteit van haar zorgverlning. Dat bewijzen onder meer de 285 klinische studies die permanent worden uitgevoerd, alsook de talloze, innovatieve Mobile Health-projecten, zoals Cardio@home en FibriCheck.

Cardio@home

In 2005 werd in het AZ Groeninge een centrum voor hartfalen opgericht. Dit medische begeleidingsprogramma buiten het ziekenhuis maakt het mogelijk om de patiënten met een heel team te begeleiden. In 2008 werd op vraag van het RIZIV een project voor telemonitoring opgestart. In die tijd konden patiënten gegevens van hun digitale lichaamsweegschaal en bloeddrukmeter manueel doorgeven via een internetplatform. “We streefden daarbij naar twee cruciale elementen: het preventieve aspect voor de patiënt en een vermindering van de financiële gevolgen van deze ziekte, die vandaag meer dan 230.000 Belgen treft.”

Door de patiënt te betrekken bij zijn medisch parcours, garanderen we betere resultaten.

-Ivan Elegeert, Hoofd van de medische dienst cardiologie van het AZ Groeninge

In 2016 heeft Maggie De Block een projectoproep gelanceerd op het gebied van digitale gezondheidsapps. Dat was het ideale moment voor het AZ Groeninge om zijn Cardio@home-programma voor te stellen: de gedigitaliseerde opvolger van telemonitoring. Het doel is het aantal heropnames van patiënten met hartfalen na de ziekenhuisopname te laten dalen door:

  • Een coachingtraject na ontslag uit het ziekenhuis
  • Opvolgen van parameters op afstand via telemonitoring
  • Stroomlijnen van kwalitatieve samenwerking tussen huisarts, cardioloog en andere eerstelijnspartners

“‘Keep it simple’ is de kern van onze mobiele oplossing en de technologie die daarbij hoort. Vandaag de dag bedraagt het tevredenheidsniveau van patiënten die Cardio@home gebruiken maar liefst 94 procent”, legt Ivan uit.

FibriCheck

Om onnodige consultaties en onderzoeken bij patiënten met voorkamerfibrillatie te voorkomen, zorgt AZ Groeninge voor opvolging via een app die het hartritme meet. Wanneer een anomalie wordt gedetecteerd, informeert de app vanop afstand het gespecialiseerde personeel en de cardioloog. Dit om patiënten mobiel te kunnen opvolgen en preventief te kunnen behandelen.

De ziekenhuissite van het AZ Groeninge in Kortrijk is het resultaat van de centralisering van verscheidene ziekenhuizen in 2017. Meer dan 2.800 werknemers en 188 artsen verzekeren jaarlijks 35.000 opnames.

Daling gemiste afspraken Dankzij een sms ter verwittiging van een afspraak daalde het aantal no-shows van 2,34% naar 0,86%.

IoT-toepassingen verlenen de geneeskunde goedkopere, efficiëntere en betere zorgverlening.
Twee specialisten vertellen hoe en waarom e-Health de toekomst is.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One