ASTRID vernieuwt netwerkinfrastructuur

Gepubliceerd op 23/07/2015 in Tech, tips & trics

De efficiënte werking van hulp- en veiligheidsdiensten staat of valt met communicatie. Daarom rekenen onder meer politie en brandweer op het ASTRID-netwerk. Bij de vernieuwing van dat netwerk is een sleutelrol weggelegd voor Proximus.

ASTRID vernieuwt netwerkinfrastructuur

ASTRID is de operator van het netwerk voor de Belgische hulp- en veiligheidsdiensten. Dankzij ASTRID kunnen politie, brandweer, medische hulpdiensten, justitie en andere organisaties vlot communiceren. Ze doen dat onder meer met TETRA-terminals en pagers. Door de gebruikers een betrouwbare oplossing aan te bieden – met radiocommunicatie, paging en meldkamers – draagt ASTRID bij tot het goede verloop van interventies, tot de veiligheid van de gebruikers op het terrein en de bescherming en veiligheid van de hele bevolking. “We zijn uniek in Europa”, zegt Jurgen Poels, hoofd Systems & Transport voor de radionetwerken bij ASTRID. “Elders hebben politie, brandweer en andere diensten elk hun eigen netwerken. Bij ons is alles gebundeld.” 

Bedrijfszekerheid prioriteit

De activiteiten van ASTRID situeren zich op diverse domeinen. Er zijn provinciale backbones die de ruggengraat vormen voor het radionetwerk, waarover voice, paging en dispatching verlopen. “Bedrijfszekerheid is onze absolute prioriteit”, zegt Jurgen Poels. “We werken operatoronafhankelijk. We drijven de vraag naar redundantie heel ver door. Zo zorgen we ervoor dat het netwerk bij alle mogelijke calamiteiten beschikbaar blijft.” Daarom werkt ASTRID zo veel mogelijk met straalverbindingen. De voorbije twee jaar vernieuwde ASTRID de provinciale backbones, goed voor een aanpassing van onder meer 564 straalverbindingen tussen basisstations.

Klaar voor IP

“Er zijn in het verleden wat problemen geweest tijdens zware onweders”, zegt Jurgen Poels, “terwijl het net dan is dat de communicatie met en tussen hulpdiensten vlekkeloos moet verlopen.” Omdat bedrijfszekerheid essentieel is voor ASTRID, besliste de organisatie het netwerk te vervangen. Vandaag blijft het nieuwe netwerk ook bij extreem noodweer operationeel, zelfs bij buitengewoon zware regenval van 100 millimeter per uur per vierkante meter. “Tegelijk wilden we van de gelegenheid gebruikmaken om een toekomstgericht netwerk uit te bouwen, klaar voor IP.” Na analyse van diverse voorstellen, wees ASTRID de opdracht toe aan het Consortium Airbus Defence & Space en Proximus, op basis van NEC-apparatuur.

Ook indoor

Voor de migratie naar IP zet Proximus alle leased lines om naar e-lines op Proximus Explore. “Dat was een moeilijk en complex project”, zegt Jurgen Poels. “Maar voor Proximus was geen moeite te veel om overal de last mile te garanderen, ook op moeilijk bereikbare locaties, onder meer in de Ardennen.” De migratie van het transmissienetwerk verliep binnen de voorziene planning en zonder impact voor de gebruikers. Ook voor de migratie van het pagingnetwerk naar een gevirtualiseerde omgeving leverde Proximus de infrastructuur. “In een volgende stap pakken we nog ongeveer zeventig indoor locaties aan, zoals metro- en treinstations, tunnels en luchthavens”, aldus nog Jurgen Poels. “Ook daar migreren we naar Explore en zullen we IP-basisstations voorzien.”

Pluspunten
  • nieuwe, toekomstgerichte netwerkinfrastructuur voor snelle en efficiënte interventies
  • absolute bedrijfszekerheid voor 50.000 gebruikers van TETRA-terminals en 20.000 gebruikers van pagers
  • stipte projectplanning en uitvoering, met minimale impact voor de gebruiker
Over ASTRID

ASTRID is de operator van het nationale netwerk voor radiocommunicatie, paging en meldkamers voor de hulp- en veiligheidsdiensten in België. ASTRID valt onder de bevoegdheid van de FOD Binnenlandse Zaken en telt ongeveer honderd medewerkers.

Jurgen Poels is ingenieur elektronica. Hij begon zijn carrière bij Telindus. Na jobs bij Nokia en Nortel Networks ging hij aan de slag bij ASTRID, waar hij doorgroeide tot hoofd Systems & Transport van de radionetwerksystemen.

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team