Communicatie voor hulp- en veiligheidsdiensten versterkt

Gepubliceerd op 12/12/2016 in Nieuws

Communicatie voor hulp- en veiligheidsdiensten versterkt

De terroristische aanslagen van 22 maart 2016 liggen nog vers in het geheugen. Ook de orkaan die 5 jaar geleden over de weide van Pukkelpop raasde, is nog niet vergeten. Dergelijke voorvallen en rampen vormen een ware beproeving voor de communicatie tussen de hulp- en veiligheidsdiensten in ons land. Om de communicatie, zelfs bij grote rampen, in de toekomst nog te verbeteren, investeert de overheid 117 miljoen euro in Astrid.

Astrid, de telecomoperator van alle hulp- en veiligheidsdiensten in België, heeft technische en operationale verbeterpunten geformuleerd om radiocommunicatie te versterken. Concreet wordt in volgende 3 zaken alvast geïnvesteerd:  

  1. Het aantal ontvangers of ‘carriers’ op bestaande zendmasten wordt uitgebreid

    Op die manier kunnen de communicatiekanalen van de hulp- en veiligheidsdiensten in crisissituaties tegelijk via die masten passeren. 

  2. Astrid gaat tientallen zendmasten bijplaatsen

    Op kritieke punten, zoals de luchthaven van Zaventem, waar op elk moment zowel binnen als buiten de nodige dekking moet worden gegarandeerd, komen extra zendmasten. 

  3. Duizenden sleutelfiguren krijgen nieuwe simkaarten

    Ministers, toplui van de Staatsveiligheid, het OCAD, het Crisiscentrum, de federale politie en andere hoofdrolspelers in de Nationale Veiligheidsraad zullen over nieuwe simkaarten kunnen beschikken. Doel: hun bereikbaarheid bij rampen vergroten. 

Astrid, opgericht in 1998, telt 70.000 gebruikers die dagelijks 2 miljoen radiocontacten maken. 

Meer info? 

Ga naar www.astrid.be

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One