Stormloop op opleidingen rond artificiële intelligentie

Gepubliceerd op 18/06/2019 in Inspireren

Stormloop op opleidingen rond artificiële intelligentie

De Vlaamse universiteitsopleidingen voor artificiële intelligentie zitten eivol. Aan de KU Leuven bijvoorbeeld telt de aanvullende master AI 259 studenten, de helft meer dan vorig jaar.

Hoe komt het dat er zoveel interesse is voor AI-opleidingen?

Professor Daniel De Schreye, coördinator van het masterprogramma AI bij KU Leuven: “Eén aspect is dat AI al drie, vier jaar in de actualiteit staat en veel mediabelangstelling krijgt. Tegelijk beseffen meer en meer bedrijven, zeker de wat grotere, dat ze op een berg data zitten die er om smeekt om er iets mee te doen: analyse, beeldverwerking, marketingprognoses … noem maar op. Veel studenten komen daarom ook uit de bedrijfswereld. Niet-werkende studenten zien dit dan weer als een goede investering in zichzelf: wie afstudeert, is bijna zeker van een job.”

Komt het initiatief voor deze opleiding uit de bedrijfswereld of uit de academische wereld?

Daniel: “De academische wereld. Deze opleiding bestaat al ruim dertig jaar, maar draaide vroeger bijna puur rond onderzoek. We hebben echter wel een capaciteitsprobleem. Omdat het maatschappelijk belang van AI almaar toeneemt, bieden we de opleiding aan steeds meer mensen aan, maar nu zitten we echt aan ons plafond.”

Welke achtergrond hebben de studenten?

Daniel: “Zeer divers omdat de toepassingsgebieden van AI ook verscheiden zijn. Er zijn mensen uit de financiële wereld, economisten en actuarissen bijvoorbeeld die AI willen inzetten voor data-analyse en datamining. Ook linguïsten zijn goed vertegenwoordigd. Werktuigkunde ook, mensen die aan vision-systemen voor robots werken. Ook mensen uit psychologie, neurowetenschappen en tegenwoordig zelfs rechten zitten in de opleiding.”

Ook in Franstalig België slaat de AI-koorts aan Aan de Universiteit van Bergen, l’UMONS, werd in september vorig jaar een cursus ‘Hands on AI’ geïntroduceerd. Bedoeld voor master- en doctoraatstudenten in de Computerwetenschappen enerzijds en werkende ingenieurs en computerwetenschappers anderzijds. De universiteit werkt hiervoor samen met onderzoeksinstituten Numediart en InforTech.

Werken jullie veel samen met de industrie?

Daniel: “Een derde van onze studenten werkt, dus de voeling met de noden van de bedrijven, is er zeker. Onze docenten, een dertigtal, zetten ook voortdurend projecten op met industriële partners, we hebben dus sowieso veel contact met ondernemingen. Meer zelfs: we worden overstelpt met vragen vanuit de industrie, maar we kunnen niet op alles ingaan, we moeten daar selectief in zijn.”

Is het belang van AI al genoeg doorgedrongen bij Belgische bedrijven?

Daniel: “Mijn buikgevoel zegt toch van wel. Als je bijvoorbeeld ziet hoe banken erop gesprongen zijn: sommige Belgische banken hebben al zes, zeven jaar afdelingen om data-analyse te doen: voor analytics, het meten van marketingimpact, het opstellen van beleggingsprofielen, beleggingsvoorspellingen … Zeker bij grotere bedrijven is er het besef dat ze AI moeten gebruiken.”

Wij geven hen academische bagage mee, daarna kunnen ze in bedrijven ervaring opdoen. Het is daar dat ze in het water zullen moeten springen.

Professor Daniel De Schreye, coördinator van het masterprogramma AI bij KU Leuven

author
Spelen regulering en ethische kwesties een vertragende rol bij Belgische bedrijven ten opzichte van Amerikaanse of Chinese concurrenten? 

Daniel: “ Het klopt dat er nog weinig rond de ethiek van AI geregeld is, maar dat houdt de ontwikkeling duidelijk niet tegen. Ik denk dat vooral de veel grotere hoeveelheid geld die China en de VS in onderzoek pompen meer impact heeft dan een eventuele bezorgdheid rond AI. Vlaams minister van Innovatie, Philippe Muyters, heeft onlangs aangekondigd dat we hier ook 40 tot 50 miljoen euro opzij gaan zetten. Dat is zeker een goede zaak.”

Merkt u ook een grotere interesse op in buitenlandse initiatieven bij uw studenten, of moeten Belgische bedrijven niet vrezen voor een uitstroom van al dat talent?

Daniel: “Ongeveer een derde van de studenten zijn buitenlanders en die komen echt uit alle delen van de wereld. Wij bieden ook een van de weinige complete AI-programma’s in de wereld aan. Er zijn er een stuk of tien, vijftien en de onze staat op de eerste plaats. Een groot deel van de studenten trekt daarna terug naar het thuisland om te werken. Vlamingen die naar het buitenland gaan, die zijn er, maar dat zijn de echte toppers. Zij gaan bijvoorbeeld bij Google aan de slag.”

Welk advies zou u afgestudeerden van de opleiding artificiële intelligentie geven voor ze bij hun werkgever aankomen?

Daniel: “Ik hoef hen geen advies meer te geven. De studenten zijn heel breed en diep opgeleid en hebben de skills om met apps aan de slag te gaan. Dit is ook geen beroepsopleiding, maar een academische opleiding. Wij geven hen academische bagage mee, daarna kunnen ze in bedrijven ervaring opdoen. Het is daar dat ze in het water zullen moeten springen.”

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One