×
×

Overstappen op de API-economie: hoe doe je dat?

Gepubliceerd op 13/04/2017 in Tech, tips & trics

Overstappen op de API-economie: hoe doe je dat?

In het dossier van dit nummer van One hebben we het over realtime gegevens en artificiële intelligentie. Hoewel veel ondernemingen nog geen standpunt hebben ingenomen rond big data, wordt het alsmaar duidelijker dat de ICT-systemen van verscheidene ondernemingen met elkaar zullen worden verbonden om in real time gegevens uit te wisselen. Alle gegevens, en niet alleen big data, zullen zowel tussen bedrijven als binnen bedrijven worden gestreamd. Hoe dat concreet in zijn werk gaat?

Begin met een visie en ontwikkel vervolgens een strategie om uw visie te realiseren. In onze visie worden alle gegevens, alle toepassingen, alle subtoepassingen en alle infrastructuren assets die mogelijk ook door andere organisaties kunnen worden gebruikt (binnen de wettelijke en eerlijke normen uiteraard). 

Dat betekent dat u al uw assets onderling moet kunnen verbinden, zowel de historische als de toekomstige. Dat wordt mogelijk gemaakt door een API-Managementplatform (APIM). Het APIM-verhaal van Proximus begon met een vernieuwend project in de stijl van een start-up, dat de naam ‘Enabling Company’ (EnCo) kreeg. Dat project werd in een erg korte tijdsspanne gerealiseerd volgens de principes van ‘agile working’.

Bouw een platform

Het EnCo-project had als doel zowel interne als externe klanten bij te staan bij hun digitale transformatie. Daartoe reikte het project instrumenten aan om services te creëren die digitale assets van Proximus combineerde met assets van klanten en externe partijen. Het EnCo-project moest ook een markt (lees: een platform) omvatten waarbinnen deze assets en producten zouden worden gekocht en verkocht. 

Het project behaalde een eerste succes door locatie-informatie beschikbaar te maken, toegang te geven tot ons bulk sms-platform en ons IoTmanagementplatform. Parallel daarmee onderwierp IT de bedrijfsarchitectuur aan een evaluatie. De afdeling besliste om het API-managementplatform en functionele clustering (businesscapaciteiten) te gebruiken als nieuwe middleware-architectuur.

Lange termijn

Uw ICT-architectuur en middleware heruitvinden heeft een aanzienlijke impact aangezien ze betrekking hebben op alle applicaties. U dient daarom tijd uit te trekken om ze te integreren in onder meer uw applicatieonderhoud en applicatiestrategie. Bovendien moet u de nodige resources reserveren om het langetermijnproject echt te beginnen implementeren.

Begin klein

Het begon met de vraag van de onderneming om een nieuw ICT-project te implementeren voor onze klanten, zodat ze gemakkelijk toegang kregen tot onze gegevens. Dat heeft ons in staat gesteld om klein te beginnen, met de toestemming om ‘snel te mislukken’. Met een kleine investering werd er een eerste fase opgezet met modules voor API-beheer, ICT-beveiliging, lifecyclemanagement en markt. 

Na een korte studie besloten we dat we het SWO2-platform dat oorspronkelijk voor EnCo werd opgezet, zouden gebruiken als ons APIM-platform. Dat APIM-platform begon klein maar groeit nu al snel uit tot het hart van onze ICT. Alle nieuwe interne en naar buiten gerichte applicaties zullen erop gebaseerd zijn. Na verloop van tijd zullen we veel van onze assets kunnen openstellen. Iedereen zal een volwaardige speler kunnen worden in de digitale economie door gebruik te maken van onze functies, onze gegevens, onze applicaties en ons businessmodel.

Om te onthouden
  • Beschouw alle ICT-elementen als volwaardige assets die ook door anderen kunnen worden gebruikt
  • Begin klein, begin snel en houd rekening met mislukkingen om een eerste concreet werkend voorbeeld te hebben
  • Betrek de onderneming erbij om het eerste project te kiezen 
  • Zorg voor een heldere strategie inzake bedrijfsarchitectuur
  • Opteer voor een open, moduleerbare benadering

Ga naar www.enco.io voor meer informatie.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!