Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Slimme camera's voor veiligere wegen en minder criminaliteit

Gepubliceerd op 19/05/2016 in Inspireren

Slimme camera's voor veiligere wegen en minder criminaliteit

ANPR-camera’s herkennen de nummerplaten van voorbijrijdende auto’s. Ze stellen de politie van de zones Pajottenland en Voorkempen niet alleen in staat om snelheidsduivels te vatten via trajectcontrole, maar ook om dievenbendes op te rollen.

Tegen diefstal

De politiezone Pajottenland (Herne, Bever, Galmaarden, Gooik, Lennik, Pepingen) heeft net ANPR-camera’s laten installeren en nam zelf de kosten op zich. "De camera's zijn broodnodig", aldus korpschef Marc Hellinckx. "Herne heeft immers samen met Lennik het hoogste inbrakencijfer in de streek." De trajectcontrole begint bij het binnenrijden van het centrum van Kokejane en eindigt honderd meter voorbij de rotonde. De politie kan zo eenvoudig nagaan wie Herne binnen en buiten rijdt na een inbraak. 

Veiliger rijgedrag

De politiezone Voorkempen heeft al sinds enkele jaren positieve ervaringen met ANPR. “Een bemande snelheidscontrole is slechts een puntcontrole op een bepaald moment en op een bepaalde plaats”, stelt Korpschef Geert in de tv-reeks Z-Smart Cities. “Met ANPR-camera’s kunnen we de snelheid meten over een langere afstand, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. Dat werkt een veiliger rijgedrag van de chauffeurs in de hand en net dat willen we bereiken met snelheidscontroles.”  

Een betrouwbare partner

Proximus en zijn partners zijn aangesteld als opdrachtencentrale en zorgen voor de levering van een ANPR-totaaloplossing. Lokale besturen die hun wegen en gemeenten veiliger willen maken, kunnen terecht bij de opdrachtencentrale van het Agentschap Wegen en Verkeer voor de opzet van ANPR-projecten. In België werden tot en met vorig jaar al 187 sites met ANPR uitgerust. Op het einde van dit jaar zullen dat er 150 meer zijn.

Meer veiligheid in uw gemeente? 

Voel u vrij om onze ANPR pagina te lezen voor meer informative of stuur een bericht naar anpr@proximus.be.

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!