×
×

ANPR tegen diefstal

door One magazineTechnologie31/08/2015

ANPR tegen diefstal
ANPR-camera’s (slimme camera’s met nummerplaatherkenning) zijn vandaag niet alleen onmisbaar in de strijd tegen verkeersonveiligheid, ze worden ook ingezet om de criminaliteit te bestrijden. 

Waar ANPR-camera’s zijn, verdwijnen inbrekers; de cijfers bewijzen het. In Mechelen werden in de eerste helft van dit jaar liefst 25.000 verdachte voertuigen betrapt (gestolen en/of niet verzekerde auto’s). Ook de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout plant installaties aan op- en afritten en langs grote uitvalswegen (lees: vluchtroutes) in het kader van de strijd tegen rondtrekkende dievenbendes. In de Brusselse randgemeenten staan nog geen camera’s; ook hier blijft het aantal woninginbraken stijgen. Er worden plannen gesmeed voor een samenwerking tussen verschillende politiezones.

Eén nationaal cameranetwerk
ANPR-camera’s bewijzen hun nut maar blijven tot nader order beperkt tot aparte eilandjes, zoals Mechelen, Turnhout of Dendermonde. Volgens de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne zou er meer succes kunnen worden geboekt “als we allemaal hetzelfde systeem, dezelfde software en dezelfde database zouden gebruiken. Want na een inbraak in Kortrijk kan het traject van een crimineel door onze camera’s worden gevolgd tot op de snelweg. Dan zijn we hem kwijt.”

Ook andere burgemeesters zijn voorstander van een nationaal ANPR-cameraschild. Ze vinden gehoor bij Binnenlandse Zaken en de federale politie. Zo zullen de camera’s voor trajectcontrole op snelwegen weldra ook worden ingezet voor gerechtelijke doeleinden.

Meer nieuws over:

  • ANPR
  • Overheid

Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Log je in via facebook.

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!

Contacteer ons