6 vragen aan Alex Janssens, CIO Mazda Motor Logistics Europe NV

Gepubliceerd op 30/11/2016 in Inspireren

6 vragen aan Alex Janssens, CIO Mazda Motor Logistics Europe NV

Alex Janssens geeft zijn medewerkers de nodige vrijheid om zelf te beslissen hoe ze opgelegde doelstellingen willen bereiken. Veel vrije tijd heeft hij niet, maar in het weekend staat hij wel graag in de keuken. Verder gaat hij met plezier kijken naar de voetbalwedstrijden van zijn zoon.

Persoonlijk 

Alex Janssens geeft zijn medewerkers de nodige vrijheid om zelf te beslissen hoe ze opgelegde doelstellingen willen bereiken. Veel vrije tijd heeft hij niet, maar in het weekend staat hij wel graag in de keuken. Verder gaat hij met plezier kijken naar de voetbalwedstrijden van zijn zoon.

Loopbaan 

Hij studeerde handelswetenschappen aan de Europese Hogeschool in Brussel. Kort daarna werd hij controller bij Mazda en in 1998 maakte hij een belangrijke promotie op de boekhoudafdeling. Van 2002 tot april 2006 maakte hij nader kennis met logistics en in de periode 2006 - 2013 stond hij aan het hoofd van de afdeling European Financial Services. Sinds maart 2013 is hij CIO. Toen Jorgen Olesen in maart met pensioen ging, nam Alex de taken van Jorgen voor Parts Supply & Logistics erbij. 

Bedrijf 

Motor Logistics Europe (MLE) is de logistieke draaischijf van Mazda in Europa. MLE levert via 22 nationale verkooporganisaties onderdelen aan 2.300 Mazda-verdelers in Europa. 

Werknemers 

Bij MLE werken meer dan 400 mensen uit 16 landen. De 60 werknemers van de financiële afdeling staan in voor financiële analyses, boekhouding, aankoop, pricing, vehicle ordering, billing en treasury. De 60 mensen van de ICT-afdeling in Willebroek bieden support aan heel Europa.

 1. Naast wie zou u graag eens in het vliegtuig zitten en wat zou u hem of haar willen vragen?

  Tussen Jacques Rogge en Halle Berry. Ik zou vooral willen weten hoe Jacques Rogge – de sportman, arts en bestuurder – het heeft aangepakt om zijn visie door te drukken als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (2001 – 2013). Met de mooie Halle Berry wil ik het hebben over racisme in Hollywood. Zij was de eerste actrice van Afro-Amerikaanse afkomst die een Oscar won (met ‘Monster’s Ball’ in 2002).

 2. Wat weten uw medewerkers niet van u?

  Die weten heel veel niet omdat ik professioneel en privé bewust gescheiden hou. Maar ze weten hoe ik denk en hoe ik de afdeling wil aansturen. Wie mij een beetje beter wil leren kennen, kan ik alvast vertellen dat ik geen ‘handyman’ ben. Om klusjes op te knappen, moet u niet bij mij zijn. Als u iemand zoekt om te koken, sta ik wel klaar.

 3. Hoe zou u uw job zelf omschrijven?

  Als lid van het Europees managementteam moet ik ervoor zorgen dat de doelstellingen en strategie van de twee afdelingen die ik leid, gealigneerd zijn met het globale beleid. Er moet niet alleen een uitvoeringsplan opgesteld worden. Ik moet de visie ook vertalen zodat de plannen door de teams uitgevoerd kunnen worden. Aansturen is ‘key’. Zowel top-down, als bottom-up. Mijn job is vooral ondersteunend, daarbij is de juiste teamspirit creëren zeer belangrijk.

 4. Welke persoon of gebeurtenis gaf uw carrière een belangrijke wending?

  Dat is de huidige CFO van de Mazda Corporation, Akira Koga. Hij heeft mij begeleid toen ik in 1998 promotie maakte bij de boekhoudafdeling. Akira heeft me geleerd hoe een financiële afdeling aan te sturen en dat opgeven geen optie is.

 5. Wat wordt volgens u de eerstvolgende trend in de wereld van de technologie en ICT?

  Het is moeilijk om een trend aan te duiden. Het is vooral de snelheid waarmee alles op ons afkomt die ongezien is. Het komt erop aan de juiste mindset te creëren en de nieuwe ontwikkelingen zo goed mogelijk te gebruiken.

 6. U mag kiezen: uw medewerkers werken van thuis uit of zijn bij u op kantoor?

  Ik kies voor een kader dat flexibel werken – waar dan ook – toelaat. Onze managers vullen dat zelf in. Er moet ruimte zijn voor samen vergaderen en werken op kantoor, maar ook voor geconcentreerd werken op de meest geschikte locatie.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One