×
×

Energiebudgetten onder de loep

Gepubliceerd op 09/03/2012 in Klantenverhalen

Energiebudgetten onder de loep

De oplossing Publinergie die Belgacom in PubliLink Explore ter beschikking stelt, systematiseert de controle en de detectie van anomalieën in de energiefacturen van de Waals-Brabantse gemeenten.

De Waals-Brabantse gemeenten beschikken over een systeem dat niet alleen hun energiefacturen in het oog houdt, maar er ook eventuele onregelmatigheden in opspoort. Het systeem sluit perfect aan bij de doelstelling van intercommunale Sedifin om de uitgaven te verminderen.

De voorbije jaren heeft Sedifin vooral inspanningen gedaan om de werkingskosten te verminderen van de gemeenten en openbare instellingen (politie, OCMW …) die ze vertegenwoordigt. Omdat het jaarverbruik van gas en energie meer dan 10 miljoen euro bedraagt, is het onderdeel energie uiteraard een van de prioriteiten. Vincent Scourneau, voorzitter van Sedifin, verduidelijkt: “We hebben eerst een systeem van groepsaankopen ingevoerd. Zo hebben we de tarieven met 10 procent kunnen doen dalen. Om de kostprijs nog verder te reduceren, moesten we het verbruik aanpakken. We hebben daar een goede kijk op: de energiefacturen van onze partners arriveren immers rechtstreeks bij ons. We bieden hen voortaan een bijkomende dienstverlening aan waarmee ze eventuele onregelmatigheden in het verbruik kunnen achterhalen.”

Energie optimalisering

Enkele muisklikken volstaan voor een volledige controle. De opdracht werd toegewezen aan Belgacom en zijn partner Dapesco, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in energieoptimalisering. Dapesco ontwierp Publinergie, een programma voor het energiebeheer van gebouwen dat via het netwerk PubliLink Explore als een cloudsysteem wordt aangeboden. Heel wat administraties zijn op het instrument aangesloten. Ze gebruiken het voor zowel de financiële als de technische controle van hun uitgaven. De enige voorwaarde is dat de facturen in een elektronisch formaat (XML, PDF …) beschikbaar moeten zijn.

Onregelmatigheden opsporen

Publinergie controleert of de gegevens van de facturen correct zijn. Het programma meet daarvoor de verschillen tussen het voorspelde en het berekende verbruik en tussen de gefactureerde tarieven en de contracttarieven. Dapesco gaat ervan uit dat de controle leidt tot besparingen en rekent op een gemiddelde besparing van drie procent. Gebruikers kunnen met Publinergie ook onregelmatigheden in het verbruik opsporen. Ze kunnen het verbruik vergelijken met de basisgegevens voor gebouwen die dezelfde afmetingen hebben en in hetzelfde jaar gebouwd zijn, of ze kunnen sensoren installeren die de tellers in het oog houden. Klanten die met Publinergie een abnormaal verbruik opmerken, besparen minimum 5 procent.

Informatie structureren

De installatie van het systeem waarmee Sedifin de facturen kan controleren, werd begin februari volledig afgerond. De invoering van alle facturen en noodzakelijke verbruiksgegevens was een enorm werk. Toch is het volgens Vincent Scourneau een garantie voor het succes van het project. Niet minder dan 2.000 energiemeetpunten werden door de gemeentelijke diensten in kaart gebracht. Bij elk meetpunt hoorden verschillende parameters, opdat Publinergie eventuele afwijkingen in het verbruik ten opzichte van zijn beoordelingsrooster zou kunnen opmerken. “Die stap moeten we gelukkig maar één keer zetten: nadien gebeurt de integratie automatisch. Dat is een enorm voordeel. De gebruikers van de gemeenten en openbare instellingen kunnen de kosten van alle geanalyseerde meetpunten beoordelen en op basis van de detailfacturen van het verbruik over verscheidene jaren eventuele onregelmatigheden vaststellen”, zegt Vincent Scourneau.

Gedetailleerde gegevens

Statistische gegevens per jaar en per vierkante meter, de analyse van de evolutie van het gebouw en zijn categorie … De gegevens kunnen tal van interessante inzichten opleveren. Voor Sedifin is het echter onmogelijk om te voorspellen wat de analyse van de verschillende indicatoren in de loop van de volgende maanden aan het licht zal brengen. “In een ideale wereld komt niets aan de oppervlakte. Er zullen echter altijd meters zijn die niet goed werken, infrastructuren waar moeilijkheden mee zijn, onjuiste facturen wegens een fout in het gemeten verbruik of in de prijsberekening … In beide laatste gevallen volgt een systematische en onmiddellijke controle”, weet de voorzitter.

Business benefits
  • Enorme besparingen door de schaalvergroting
  • Systematische controle van de facturen
  • Beheersing van het energiebudget
  • Geen materiële investering (informatie via cloud computing)
  • Veiligheid, prestaties, beschikbaarheid en betrouwbaarheid dankzij cloud computing
Company profile

De intercommunale Sedifin bestaat sinds 1996 in Waals- Brabant en beheert de participaties van de gemeenten in het distributiebedrijf SEDILEC. Tegelijk organiseert de intercommunale ook groepsaankopen voor de aangesloten gemeenten en overheidsinstellingen.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!