×
×

Een intelligente tankdop: dat is super plus!

Gepubliceerd op 23/06/2014 in Klantenverhalen

Een intelligente tankdop: dat is super plus!

Transporteurs noemen de brandstoftank van voertuigen vaak de zwakke schakel in de bescherming van hun vloot. Met Spytank wordt het echter mogelijk om brandstofdiefstal in realtime vast te stellen en zelfs te verhinderen.

In 2012 testten Axel Soyez en zijn partner Ali Bennis hun idee voor een intelligente tankdop op de grootste transportbeurs van Europa in Hannover. Het onthaal was unaniem positief: velen zagen in het systeem een goede manier om brandstofdiefstal tegen te gaan. Na een jaar lang onderzoek en ontwikkeling hebben ze hun uitvinding nu gecommercialiseerd. De term ‘intelligente tankdop’ verwijst naar een tankdop die niet alleen de diefstal van brandstof voorkomt, maar ook het verbruik meet en de gegevens in realtime doorstuurt naar een extranetplatform zodat de fleetbeheerder over alle nuttige informatie beschikt. “Na de loonkost is de brandstofkost de grootste post in de boekhouding van elke transporteur. Een besparing van 1% brandstof vertaalt zich in een 0,3 tot 0,4% hogere nettomarge. De inzet is dan ook enorm”, legt Axel Soyez uit.

Gegevens verzamelen

Hoewel het principe van de tankdop eenvoudig lijkt, is de technologie die erachter schuilt dat veel minder. Dankzij een hele reeks van sensoren meet de tankdop het brandstofpeil preciezer dan een boordcomputer dat kan. Hij geeft bovendien tot op een procent nauwkeurig het verschil tussen de gekochte brandstof en de brandstof in de vrachtwagen weer. “In de hele brandstofketen was er een zwakke schakel: de mogelijkheid om de hoeveelheid brandstof die men koopt te vergelijken met de hoeveelheid brandstof die de motor verbrandt. Ons product biedt functies die simpelweg nog niet bestonden op de markt.” Als de eindklant zijn brandstofkosten met 1% kan drukken, bedraagt de aangekondigde terugverdientijd minder dan twee jaar. “De ervaringen van onze eerste klanten wijzen echter uit dat die termijn veel korter is omdat de besparing hoger ligt”, bevestigt Axel Soyez.

Een vloeiend beheer

Toch beperkt de oplossing zich niet tot de dop. Een extranetplatform maakt het mogelijk om het administratieve werk van de fleetbeheerder te verlichten. Doordat het systeem alle informatie van de brandstofkaarten samenbrengt en hem in realtime informeert over alles wat er rond de brandstoftank gebeurt, wordt de beheerder bij elke fout onmiddellijk op de hoogte gebracht. Het spreekt voor zich dat de gegevens geregistreerd door de intelligente tankdop enkel kunnen worden doorgestuurd met behulp van een performant telecommunicatienetwerk. “Na een grondige vergelijking van de aanbiedingen hebben we Proximus geselecteerd, niet alleen omwille van de kwaliteit van het netwerk maar ook omdat onze gesprekspartners echt luisterden en ons onmiddellijk een partnerschap voorstelden, eerder dan een gewone commerciële relatie”, voegt Axel Soyez toe.

Uitlezen vanop afstand

Naast het aanleveren van de m2m-SIMkaarten voor de intelligente tankdoppen omvat het aanbod van Proximus ook de verzending en ontvangst van de gegevens via alle beschikbare netwerken. En dat in de hele wereld dankzij de partnernetwerken en de toegang tot het beheerplatform Belgacom m2m cockpit. Dankzij de sms-technologie kunnen we eenvoudige alarmen ontvangen en de tankdop vanop afstand uitlezen. “De verschillende datanetwerken zorgen ervoor dat we permanent toegang hebben tot de meest uitgebreide gegevens van de tankdop. Een echt beheer- en rentabiliteitssysteem”, besluit Axel Soyez.

Business benefits
  • Lagere kosten, hogere rentabiliteit voor de eindklant
  • Een echt partnerschap met de Proximus-afdeling machine-to-machine
  • Performante datanetwerken over de hele wereld
Company profile

Spytank is een start-up uit Bergen, die in 2012 werd opgericht met de steun en financiering van diverse lokale organisaties (Invest Mons). De onderneming ontwikkelt en produceert intelligente tankdoppen voor de brandstoftanks van wegtransporteurs. Op dit ogenblik richt Spytank zich enkel tot de Benelux-markt.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!