Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Ieder bedrijf een private cloud

Gepubliceerd op 16/11/2014 in Klantenverhalen

Ieder bedrijf een private cloud

Proximus bouwde voor ICT-dienstverlener Informatica Van Breda een compleet nieuwe server- en netwerkomgeving op basis van Cisco-technologie. De drie klanten van Informatica Van Breda beschikken nu elk over een eigen private cloud.

Informatica Van Breda is sinds 1998 actief als shared service center voor informaticadienstverlening en documentenbeheer. Concreet verleent Informatica Van Breda diensten aan drie bedrijven: Bank J.Van Breda & C°, Vanbreda Risk & Benefits en Cigna (het vroegere Vanbreda International). Een team van 45 medewerkers verzorgt alle infrastructuur en operationele ondersteuning voor die drie bedrijven. De infrastructuur is verdeeld over twee datacenters, verspreid over twee locaties. In de datacenters is voor de drie bedrijven een private cloud uitgebouwd. “Om onze klanten de nodige performantie te kunnen bieden, houden we de infrastructuur actueel”, zegt Bert Van Hove, managing director bij Informatica Van Breda. “Toen bleek dat het serverpark aan vernieuwing toe was, hebben we beslist tegelijk ook het netwerk aan te pakken.”

Ondersteuning van Cisco-technologie

Informatica Van Breda ging de markt op om het aanbod van de verschillende spelers met elkaar te vergelijken. “De visie van de leverancier is voor ons heel belangrijk”, legt Bert Van Hove uit. “We wilden een omgeving waarmee we goed zitten voor de komende jaren. Niet alleen de technologische keuze en de kostprijs speelden een rol, maar ook de ondersteuning die de leverancier daarbij kan bieden.” Dat bleek een doorslaggevend argument toen Informatica Van Breda de voorkeur gaf aan een geïntegreerde oplossing op basis van Ciscotechnologie. Dat de keuze uiteindelijk op Proximus viel, heeft veel te maken met de expertise die de integrator heeft opgebouwd rond de oplossingen van Cisco.

Servers en netwerk gescheiden

Concreet assisteerde Proximus Informatica Van Breda bij de uitrol van een nieuwe serveromgeving met 40 Cisco bladeservers. Alles samen draaien er zowat 900 virtuele machines op, waarvan ongeveer de helft in productie staat. “We werken in een omgeving die voor 99% is gevirtualiseerd op VMware”, zegt Bert Van Hove. “Dankzij de nieuwe technologie Unified Computing verhogen we de beschikbaarheid van die servers. Ook de implementatie van nieuwe server hardware verloopt nu eenvoudiger en sneller.” Proximus bouwde samen met Informatica Van Breda een nieuw netwerk uit, eveneens op basis van Data Center switching Cisco-technologie. “We hebben nu 10 Gbit tot onze beschikking. Het nieuwe netwerk biedt niet alleen een hogere bandbreedte, maar laat ons toe de scheiding tussen de drie bedrijven tot op netwerkniveau door te trekken. We realiseren zo een complete virtualisatie – ook in het netwerk – waardoor we aan onze klanten een echte multi-tenant omgeving kunnen aanbieden.” Concreet: alleen de hardware is nog gedeeld, op het niveau van servers en netwerk loopt alles per bedrijf gescheiden. Bert Van Hove: “De drie bedrijven die we bedienen beschikken zo elk over hun eigen private cloud.”

Langetermijninvestering, ook in medewerkers

Informatica Van Breda bekijkt de investering over een termijn van zeven jaar. “Cisco blijft verder ontwikkelen op deze basis”, klinkt het. “Dat geeft ons het nodige toekomstperspectief.” Omdat Informatica Van Breda geen Cisco-ervaring in huis had, vormde de expertise van Proximus een sleutelelement in het traject. Informatica Van Breda en Proximus bedachten samen het design van de oplossing. Aansluitend stonden ze samen in voor de implementatie, het instellen en testen van het hele traject. “Proximus zorgde voor de begeleiding en opleiding van onze medewerkers. Zo bouwen we nu intern de nodige kennis op rond onze nieuwe omgeving.”

Pluspunten
  • Nieuwe server- en netwerkomgeving biedt de eindgebruiker meer performantie
  • Private cloud voor elk bedrijf
  • Toekomstgerichte technologie
Over Van Breda

Bank J.Van Breda & C° richt zich op de behoeften van de vrije beroepen en familiale ondernemers. Vanbreda Risk & Benefits helpt (inter)nationale bedrijven, publieke en sociale instellingen, kmo’s en zelfstandigen met hun verzekeringen, risicobeheer en employee benefits. Cigna (het vroegere Vanbreda International) beheert internationale medische verzekeringen en socialezekerheidsplannen voor internationale organisaties.

Bert Van Hove heeft een lange staat van dienst bij Informatica Van Breda. Zijn carrière is in 1990 gestart als programmeur. In de daaropvolgende jaren heeft hij verschillende functies waargenomen binnen het IT-bedrijf. Sinds 2003 is hij er directeur.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!