Bij de dokter in drie kliks

door One magazineKlantenverhalen11/06/2012

Bij de dokter in drie kliks

Comments

De portaalsite www.afspraken.be is een online afsprakensysteem voor artsen, paramedici en patiënten. Ongeveer 400.000 gezinnen en 2.000 zorgverstrekkers maken van de cloud-toepassing gebruik. Belgacom staat in voor de hosting – en de gegarandeerde beschikbaarheid – van de applicatie. Via de portaalsite kan een patiënt in enkele seconden een afspraak maken met een zorgverstrekker, op elk moment van de dag, van op om het even welke locatie en met eender welk device. 

Stap voor stap krijgt de cloud een plaats in het leven van alledag. Via de website www.afspraken.be maken patiënten – in de cloud – een afspraak met hun huisarts, kinesist of tandarts. Belgacom zorgt ervoor dat het systeem altijd beschikbaar is.

Pieter Vanderschaeve is als huisarts verbonden aan een groepspraktijk in Oudenaarde. Hij vertelde hoe het systeem van de vrije consultatie vroeger voor een hoge werkdruk zorgde: “Ik had helemaal geen zicht op mijn dagindeling”, zegt hij. “Soms kwamen er geen patiënten langs maar moest ik me toch beschikbaar houden. Op andere momenten was de toestroom van patiënten dan weer te groot.” Samen met enkele collega’s bedacht dokter Vanderschaeve www.afspraken.be. Het is een portaalsite waar patiënten online een afspraak kunnen boeken bij allerlei zorgverstrekkers: huisartsen, logopedisten, kinesisten, diëtisten, tandartsen … Sinds kort zijn er zelfs een aantal dierenartsen via de site bereikbaar.

 

Afspraken snel vastleggen

Het principe is eenvoudig. Dokter Vanderschaeve: “De patiënt hoeft zich maar één keer te registreren. Daarna kan hij zich aanmelden en in drie klikken een afspraak vastleggen, voor ieder lid van het gezin.” Dankzij het systeem kan de patiënt op ieder moment – dag en nacht – nakijken wat het eerstvolgende beschikbare moment van de arts is. Wie dat wil, kan bij het vastleggen van de afspraak ook kort de reden van de consultatie vermelden. “We merken onder meer dat mensen die ’s nachts ziek worden, via hun smartphone of tablet meteen een afspraak vastleggen voor de volgende ochtend.” Ook belangrijk: de patiënt kan de afspraak online annuleren, waardoor dat consultatiemoment onmiddellijk weer beschikbaar is voor iemand anders.

 

Tien seconden

Wat begon als een lokaal initiatief van enkele artsen, is op tien jaar tijd uitgegroeid tot een nationaal fenomeen. Vandaag beschikken 400.000 gezinnen over een gebruikersnaam en paswoord. Op de site kunnen ze terecht om een afspraak vast te leggen bij meer dan 2.000 zorgverstrekkers. “Voor de patiënt is vooral het gebruiksgemak van belang”, zegt dokter Vanderschaeve. “Hij kan in alle rust het best passende moment voor een consultatie uitkiezen, zonder dat hij de arts moet storen. Een afspraak maken, duurt nu letterlijk nog tien seconden. Op die manier is het systeem een extra dienstverlening aan de patiënt.” Ook voor de zorgverstrekkers zijn er voordelen. Zij zagen het aantal telefoontjes sterk verminderen, waardoor ze zich beter op hun kerntaken kunnen concentreren. Ze kunnen in het systeem zelf aangeven op welke momenten ze beschikbaar zijn voor afspraken. Zo kunnen ze hun consultaties zo efficiënt mogelijk op elkaar laten aansluiten. Tegelijk weten ze perfect hoe het verloop van hun dag eruit zal zien.

 

Niets dan voordelen

Sinds een jaar of vijf gebeurt de hosting van de site in een datacenter van Belgacom. Vorig jaar stapte de site op een gevirtualiseerde omgeving over, waardoor ze zich nu helemaal in de cloud bevindt. Belgacom garandeert de beschikbaarheid van de site. “De cloud biedt een belangrijk voordeel, zowel voor de patiënt als voor de arts”, zegt dokter Vanderschaeve. “Als gebruiker heb je enkel een internetverbinding nodig. Je kunt de toepassing altijd en overal gebruiken, met om het even welk toestel.” Bij artsen en paramedici vervangt het systeem de papieren agenda. Maar er is meer. Via de portaalsite kunnen ze ook berichten doorgeven aan aangesloten collega’s. “Een huisarts kan via het systeem voor zijn patiënt een afspraak boeken bij een specialist in een ziekenhuis. Ook die extra dienstverlening verloopt zo veel vlotter.”

 

Company profile

De portaalsite www.afspraken.be is een online afsprakensysteem voor artsen, paramedici en patiënten. Ongeveer 400.000 gezinnen en 2.000 zorgverstrekkers maken van de cloud-toepassing gebruik.

 

Business benefits
  • Afspraak maken kan overal en altijd
  • Minder telefoontjes voor de arts
  • Optimale planning van de consultaties
  • Extra dienstverlening aan de patiënt

 

Meer info?

Kijk voor meer informatie over hosting op de Belgacom website, of contacteer uw Account Manager.

Meer nieuws over:

  • Infrastructure as a Service
  • Hosting
  • Datacenters
  • Healthcare

Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Log je in via facebook.

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!

Contacteer ons