Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Cocktail van ICT in huis en in de cloud

Gepubliceerd op 28/11/2014 in Klantenverhalen

Cocktail van ICT in huis en in de cloud

Toen Citrique Belge nieuwe eigenaars kreeg, moest het bedrijf op korte termijn een oplossing vinden voor zijn ICT-infrastructuur. Proximus werkte een cloudinfrastructuur uit, zodat het ICT-team van Citrique Belge zich op de applicaties kon concentreren.

Tienen staat niet alleen voor het zoete van de Tiense suikerfabriek, maar ook voor het zure van Citrique Belge. Meer nog, de twee houden nauw verband met elkaar. In 1929 ging het bedrijf Citrique Belge in Tienen van start. Het gaat om een voedingsbedrijf dat melasse gebruikt als grondstof voor de fabricatie van citroenzuur. Melasse is een afvalproduct uit de suikerproductie. Oorspronkelijk was de melasse voor Citrique Belge uitsluitend uit de Tiense Suikerraffi naderij afkomstig. Vandaag verwerkt het bedrijf melasse van diverse suikerproducenten. Het citroenzuur van Citrique Belge vinden we onder de aanduiding E330 onder meer terug in frisdrank, snoep, confi tuur en geneesmiddelen. Ook producenten van shampoo en zeep maken gebruik van citroenzuur. Citrique Belge is de op één na grootste producent van citroenzuur in Europa.

Snelle oplossing uit de cloud

Tot 2010 behoorde Citrique Belge tot de Nederlandse chemiereus DSM. Het bedrijf maakte daarbij gebruik van de datacenterinfrastructuur en ICT-diensten van de groep. Dat veranderde in één klap toen de Duitse investeringsgroep Adcuram besliste om Citrique Belge over te nemen. Het bedrijf moest op zoek naar een oplossing voor zijn behoeften op het vlak van ICT-infrastructuur en -diensten. “De mogelijkheden waren van bij de start vrij beperkt”, zegt ICT-manager Michel Bangels. “Eigenlijk was er geen tijd om een eigen infrastructuur op poten te zetten. Voor de hele carve-out was nauwelijks twee maanden voorzien.” Citrique Belge ging daarom op zoek naar een oplossing in de cloud. Uit de analyse van vier voorstellen, kwam het ontwerp van Proximus als beste uit de bus. “De belangrijkste voorwaarde was dat onze cloudpartner de volledige infrastructuur zou hosten”, zegt Michel Bangels. “Zowel LAN als WAN, maar ook servers, opslag, back-up en helpdesk.” Proximus engageerde zich voor de complete oplossing. “Dat engagement was heel belangrijk. Iedereen moest zich heel fl exibel opstellen, zodat we altijd kort op de bal konden spelen.”

Big bang

De uitdaging was niet min. De productie van Citrique Belge loopt dag en nacht door, 365 dagen per jaar. Het spreekt vanzelf dat de migratie van de ICT-omgeving met een absoluut minimum aan downtime moest gebeuren. Daarom was de voorbereiding van de migratie essentieel, met niet alleen de planning van de technische migratie, maar ook de opleiding van de medewerkers. Citrique Belge koos uiteindelijk voor een gemengde oplossing. Alle kantoortoepassingen, print- en fileservers draaien in de cloud, verdeeld over twee datacenters van Proximus. Alles samen gaat het om een twintigtal servers en zowat 8 TB aan data. Een dertigtal productieservers draaien lokaal op de site van Citrique Belge. Proximus beheert ook het bedrijfsnetwerk, behalve het netwerk voor de aansturing van de machines op de productievloer. Dat houdt Citrique Belge liever afgescheiden van het kantoornetwerk. “We hebben voor een big bang gekozen”, aldus nog Michel Bangels. “Op één week tijd was de hele migratie rond. Dat was best een delicate opdracht. Als bedrijf moet je soms zo’n grote sprong durven nemen. Al hadden we daarbij uiteraard het voordeel dat we op de bijstand van een ervaren partner konden rekenen.”

Pluspunten
  • Geen eigen verantwoordelijkheid voor de infrastructuur
  • Meer controle over de eff ectieve ICT-ondersteuning van de bedrijfsprocessen
  • Geen eigen infrastructuurbeheerders of systeemspecialisten nodig
  • Snelle migratie naar een oplossing op maat
Over Citrique Belge

Citrique Belge is een voedingsbedrijf uit Tienen. Op basis van melasse, produceert de onderneming citroenzuur, een smaakstof en conserveringsmiddel voor de voedings-industrie en de farmaceutische sector. Citrique Belge produceert 300 ton citroenzuur per dag en is de op één na grootste producent in Europa. Het bedrijf telt 300 medewerkers.

Michel Bangels is sinds 2012 ICT-manager bij Citrique Belge. Voorheen werkte hij acht jaar bij NetApp en was hij achttien jaar System Manager bij verlichtingsbedrijf Sylvania.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!