×
×

Een verbonden stad voor een nog betere service

Gepubliceerd op 19/02/2014 in Klantenverhalen

Een verbonden stad voor een nog betere service

Bijna alle lokale overheden en een groot aantal van hun dienstverleners zijn al aangesloten op PubliLink, het hoog beveiligde, professionele, performante, continu opgevolgde netwerk dat door Belgacom beheerd wordt. Maar Philippeville wilde nog een stap verder gaan en de bezoekers van het gemeentehuis gratis wifi-functionaliteit aanbieden. Op die manier wil zij beantwoorden aan de verwachtingen van haar steeds mobieler wordende medeburgers.

belgacom_ict_news_Philippeville

PubliLink is gebouwd op een volledig afgescheiden privénetwerk waarop verschillende openbare besturen, Belfius Bank en andere dienstverleners zijn aangesloten. De sleutelwoorden van dit netwerk zijn: een uiterst hoge en steeds up-to-date bescherming, een continu opgevolgd netwerk, integratie van de meest recente netwerktechnologieën, een hoge gegarandeerde performantie voor alle besturen en diensten, SLA’s en snelle, gegarandeerde interventietijden. In geval van problemen staat een helpdesk de klok rond ter beschikking van de leden.

Op deze solide basis heeft Belgacom een nieuwe wifi-functionaliteit ontwikkeld en wilde deze testen. Het college van burgemeester en schepenen van Philippeville zag meteen de mogelijkheid om de bezoekers van het gemeentehuis gratis een beveiligde service aan te bieden. “Onze stadsgenoten leven in een wereld die in toenemende mate verbonden en mobiel is, zowel beroepsmatig als privé. Het leek ons dan ook interessant om als gemeentebestuur bij deze evolutie aan te sluiten”, aldus Bruno Berlemont, de eerste schepen van de stad en met name belast met openbare werken en informatica.

 

Naadloze integratie en totale beveiliging

In de praktijk worden de wifi-antennes aangesloten op het bestaande PubliLink Explore-netwerk. “We maken gebruik van de bestaande infrastructuur. Zo kunnen we het project sneller uitvoeren en de investeringen optimaliseren”, vervolgt de gemeentemandataris, die erg blij is met de perfecte integratie van de twee netwerken.

De wifi-antennes zijn geplaatst op strategische locaties van het gemeentehuis. Ze zijn verbonden met de routers van PubliLink Explore, maar hun verkeer wordt gescheiden van het bestaande verkeer via een aparte V-LAN. De scheiding tussen de V-LAN voor bezoekers (guest access) en de intranet V-LAN van het bestuur is dus volledig gegarandeerd. Voor de heer Berlemont is “deze scheiding tussen de twee netwerken erg belangrijk. Het werk van de gemeente mocht absoluut niet belemmerd worden door deze extra service aan het publiek. Om voor de hand liggende redenen van efficiëntie van de gemeentelijke diensten enerzijds en voor de veiligheid van de gegevens die we dagelijks verwerken, anderzijds.”

Deze praktijktest is in november 2013 begonnen met de installatie van wifi-antennes en duurt zes maanden. Ze werd mogelijk gemaakt dankzij “een perfecte technische samenwerking tussen Belgacom en de stadsdiensten”, voegt de heer Berlemont eraan toe.

 

City Profile

Philippeville is gelegen tussen de Fagne en de Condroz in het hart van de Entre-Sambre-et-Meuse en is een van de drie districtshoofdplaatsen van de provincie Namen. Sinds de fusie van de gemeenten bestaat deze ruim 9.000 inwoners tellende gemeente in feite uit 17 dorpen. Deze oude vestingstad werd gebouwd in 1554 en is vernoemd naar de zoon van Karel V, de toekomstige Filips II van Spanje. Philippeville en omgeving waren vroeger beroemd om de ontginning van rood marmer.

 

Business benefits
  • Technologische promotie van de stad
  • Betere beantwoording aan de huidige verwachtingen van de medeburgers die in toenemende mate verbonden en mobiel zijn
  • Het wifi-verkeer is volledig gescheiden van het PubliLink netwerk van de stad. Hierdoor wordt dit netwerk op geen enkele wijze gehinderd door deze uitbreiding
  • Hergebruik en uitbreiding van de bestaande infrastructuur
  • Ondersteuning van Belgacom bij de ontwikkeling van Smart Cities

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!