Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

In het belang van het team

Gepubliceerd op 13/04/2017 in Inspireren

In het belang van het team

Televisie, radio en internet: de drie pijlers van een onderneming die steunen op informatica. Dat is de dagelijkse uitdaging van Thierry Piette van RTL Belgium en zijn medewerkers. Thierry onthult voor ons zijn managementstijl en toont ons zijn afdeling. De omgeving is er kalm en sereen, net als hijzelf.

Ceci n’est pas de l’IT

In de wereld waar Thierry actief is, bestaat er geen zuivere IT. Ook techniek is een doorslaggevende factor. Zijn afdeling heeft een dubbele missie: enerzijds initiatieven van de onderneming ondersteunen en anderzijds interne klanten warm maken voor technologieën die nieuwe producten en werkmethoden creëren. Binnen de afdeling worden ITIL-methodologieën en de beheermethode Scrum toegepast om zeker te zijn dat sleutelprojecten hun doelgroep bereiken. Dat was ook het geval voor een van de mooiste wapenfeiten van het ICT-departement van RTL Belgium: de automatisering van de productie en de verspreiding van het televisiejournaal.

De communicatie versnellen

Samen met zijn directe collega’s Frédéric, Olivier, Bruno en Bérengère, en naaste medewerkers Thomas, Thierry, Damien, Giovanni, Benoît, Didier, Martin en Robert staan Thierry en de afdeling erom bekend de organisatie en structuur regelmatig opnieuw in vraag te stellen. Het belangrijkste doel is op zoek gaan naar verbetering van de dienstverlening aan interne klanten. De afdeling heeft ook een verantwoordelijke per interne klant, de zogeheten ‘business service delivery manager’. Hij verzekert een bevoorrecht contact en zorgt ervoor dat zijn klanten alle competenties uit het team ter beschikking hebben en staat in voor een verbeterde communicatie.

Participatief management

Een deur die steeds open staat, een onwrikbaar luistervermogen en een participatieve cultuur zijn de ingrediënten van Thierry’s managementstijl. En hoewel hij nog twee andere managementniveaus onder zijn vleugels heeft, denkt hij er niet aan om een hiërarchie zonder bypass te installeren. “Als mijn deur steeds open staat, is dat in de eerste plaats om ideeën binnen te laten.” Volgens Thierry houdt de ideale manager tijd vrij om ervaringen en vaardigheden uit te wisselen om de samenhang van het team te versterken én een goed evenwicht te vinden tussen werk en privé.

Voordelen

Volgens Thierry biedt zijn leiderschapsstijl meerdere voordelen. De druk op de teams is positief en gedoseerd en de werknemers dragen op een spontane manier bij. Die elementen zijn volgens hem cruciaal om bij te blijven en zich te voeden met nieuwigheden. “Met 52 maken we meer kans dan alleen”, glimlacht hij. 

“We zijn adepten van teambuilding. Maar niet van hypocriete teambuilding.”

Motiveren door te valoriseren 

Mensen motiveren doe je niet alleen met geld. Dat is algemeen geweten. Thierry trekt dan ook de kaart van de valorisering en koppelt het welslagen van een project dan ook steeds aan de betrokken werknemers. Concreet omvat zijn communicatie naar interne klanten altijd de bijdrage van elke werknemer. En wanneer het tijd is voor een teambuilding geeft Thierry steeds de voorkeur aan interactie met een hoge meerwaarde. ‘Hypocriete’ teambuildings zijn aan hem niet besteed.

Gelieve te ‘POC-en’ alvorens binnen te komen

Voor Thierry en zijn team liggen verscheidene types van processen aan de bron van een (nieuwe) activiteit. Het voornaamste blijft echter de vraag die van de onderneming uitgaat. “Dat is de essentie in mijn ogen, onze bestaansreden”, vertrouwt Thierry ons toe. De IT-afdeling van RTL Belgium vraagt trouwens steeds een POC (proof of concept) alvorens over te gaan naar de realisatiefase. 

De nieuwe werkwereld

De medewerkers van Thierry kunnen steeds in projectmodus werken dankzij virtuele teams. Bepaalde aspecten van de nieuwe werkwereld zijn dus meer dan ooit van toepassing. Dat begint bij de inrichting van de werkruimte, die komaf moet maken met de organisatie in geïsoleerde competentiecellen. Thierry heeft ook geen probleem met telewerken voor sommige functies die hij vertegenwoordigt. Toch vestigt hij steeds de aandacht op het feit dat bepaalde elementen nooit vanop afstand te realiseren zijn, zoals de cohesie van het team.

Fair play

De afdeling van Thierry wil geen leveranciers maar langetermijnpartners die bereid zijn om dag na dag hun engagement te bewijzen. Een samenwerking gebaseerd op trouw, die de afdeling regelmatig test (en die niet te verbergen is). Die taak delegeert Thierry trouwens aan zijn medewerkers om voorrang te geven aan directe contacten. 

Outsourcing of niet?

Heel weinig voor Thierry: “We hebben nood aan goed geïdentificeerde werknemers, die doordrongen zijn van onze cultuur. Ik beperk outsourcing tot uitvoerende taken.” Thierry wil in zijn afdeling voornamelijk energie besteden aan verbeteringen die de onderneming ten goede komen, eerder dan aan puur uitvoerende taken. “Maar dat is niet altijd eenvoudig want mensen hebben de gewoonte dingen zelf te doen in plaats van iemand uit te leggen hoe ze het willen”, onderstreept Thierry.

Thierry Piette is Technical & IT Director bij RTL Belgium. Als alumnus van het Institut des arts de diffusion (IAD) heeft hij al bijna zijn hele carrière bij de RTL-groep gewerkt, met in het midden van zijn carrière een internationale ervaring bij de groep Canal + in Chili. Zijn passies zijn reizen en de natuur en hij houdt ervan de wereld te bekijken vanuit de cockpit van zijn zweefvliegtuig. Terug met beide voeten op de grond leidt Thierry een afdeling met 52 werknemers, met wie hij bijna alles deelt behalve zijn privéleven.

RTL Belgium is het Belgisch filiaal van RTL Group, de grootste audiovisuele groep van Europa, en is marktleider inzake Franstalige televisie- en radiozenders. Elke dag kijken meer dan 2 miljoen mensen naar een van de televisiezenders van de groep: RTL-TVi, Club RTL en Plug RTL. Radiozenders Bel RTL en Radio Contact trekken elke dag bijna 700.000 luisteraars. De website RTLinfo.be heeft elke dag meer dan 280.000 bezoekers. Regie IP, een van de grootste op de Belgische markt, vult de diensten van RTL aan.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!