Q + A

Gepubliceerd op 16/03/2015 in Inspireren

Q + A

Jacques Rossler is een no-nonsense manager. Hij luistert aandachtig naar advies maar hakt zelf de knopen door. Hij vindt het vanzelfsprekend dat hij de verantwoordelijkheid draagt voor goede en minder goede resultaten.

Loopbaan
Jacques begon zijn carrière in september 1996 als Consulting Manager bij HP Consulting. In 2004 werd hij voor 4 jaar IT-Manager bij Rainbow ICT Services. Daarna werd hij bij Toyota Motor Europe manager van de afdeling toepassingen voor garageonderdelen in heel Europa. Sinds 2012 is hij CIO van het Universitaire Ziekenhuis Saint-Luc in Brussel.

Bedrijf
Saint-Luc is het academisch ziekenhuis van de UCL te Brussel. Om de patiënten met uitzonderlijke en zware aandoeningen de beste zorgen te geven, wordt een beroep gedaan op pluridisciplinaire centra. De onderzoeksafdeling staat zeer hoog aangeschreven.

Werknemers
In Saint-Luc te Sint-Lambrechts-Woluwe werken meer dan 5.000 personen. Er worden voortdurend verplegers, medische en paramedische personeelsleden opgeleid. Het ICT-departement telt 68 medewerkers.

Wat is uw grootste professionele verwezenlijking bij Saint-Luc?

In 2014 zijn we gemigreerd naar IP-telefonie en hebben we het traditionele oproepsysteem vervangen door wifitelefoons. Om dit te doen hebben we 1.500 antennes geïnstalleerd. Momenteel maken we gebruik van 1.000 wifitelefoons, tegen het einde van 2015 zullen we 1.600 toestellen gebruiken. Mailsystemen zijn ook gemigreerd van een eigen systeem naar Exchange. We hebben 6.000 accounts overgezet, zonder één enkele mail te verliezen.

Naast wie zou u graag eens in het vliegtuig zitten en wat zou u hem of haar willen vragen?

Naast Steve Jobs. Ik zou willen weten wat hij precies gedaan heeft bij zijn terugkeer naar Apple om de bedrijfscultuur aan te passen. En ik zou vragen op basis van welke criteria hij besliste om sommige projecten wel uit te voeren en andere niet.

Wat weten uw medewerkers niet van u?

Dat ik tijdens mijn studententijd aan de ULB een beveiligingsdienst heb opgericht. We zorgden voor de veiligheid van personen op fuiven en andere evenementen van de faculteit polytechniek. Het had zo een groot succes dat ook de autoriteiten van de universiteit er beroep op deden.

U kunt geen dag zonder …?

Ik kan niet zonder mijn familie, die ik te weinig zie. Met mijn zonen wil ik graag vaker gaan duiken. Skiën doe ik liefst met de hele familie.

Welke persoon of gebeurtenis gaf uw carrière een belangrijke wending?

In de jaren 1998-1999 kreeg ik van Linda Quartier bij HP Consulting de opdracht om het departement business solutions uit te bouwen. Het was de eerste keer dat iemand mij de opdracht gaf om mijn managementskills te combineren met mijn commerciële aanpak.

Wat deed u als u deze job niet deed?

Dan was ik waarschijnlijk geneesheer geworden. Toen ik acht was, wilde ik al ingenieur worden. Maar toen ik een studiekeuze moest maken, heb ik toch even getwijfeld. Er zijn veel artsen in mijn kennissenkring en ik vind het een zeer boeiend beroep.

Wat is uw favoriete app van het moment?

Pulse.me is een app die mijn favoriete websites screent en op basis van de onderwerpen die mij interesseren een interactieve mozaïek samenstelt.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One