Mobile Private Networks: deler van technologieën

Gepubliceerd op 02/06/2020 in Oplossingen & diensten

Bedrijven hebben de neiging de netwerktechnologie in te voeren die het meest geschikt is. Een verveelvoudiging van middelen die kan leiden tot inefficiënte situaties. En als er nu eens een all-in-one-oplossing bestond, gebaseerd op mobiele technologie?

Mobile Private Networks: deler van technologieën

Naar een unieke technologie

Een geheel van netwerktechnologieën ondersteunen in eenzelfde structurele perimeter. Dat is een uitdaging waarmee bepaalde organisaties worden geconfronteerd, zonder dat er een mirakeloplossing voorhanden is. “De industriële actoren van ons economisch landschap kunnen zich niet veroorloven een unieke technologie in te voeren zonder er zeker van te zijn dat ze zal kunnen tegemoetkomen aan al hun noden inzake automatisering en krachtige mobiele applicaties”, benadrukt Arnaud van meet af aan.

Maar terwijl de huidige technologieën, zoals wifi, hun limieten hebben, zal de nieuwe generatie van mobiele technologie die kunnen overwinnen: welkom bij 5G. “Wifi is perfect voor een kantooromgeving, maar kan onderhevig zijn aan storingen in bijvoorbeeld meer complexe omgevingen of in constructies met een metalen geraamte. 5G van zijn kant maakt een lokale uitrol en een uitgestrekte geografische dekking mogelijk, tot honderden kilometers ver.”

Proximus lanceert het eerste 5G-netwerk in België.

Ontdek meer over 5G

De invoering van 5G zal variëren naar gelang de sector. Ontdek de visie van Arnaud Brehonnet over 5G.

Toepassingen van 5G

Mobile Private Networks

De keuze van de organisaties stopt uiteraard niet bij de technologie alleen. Ze moeten ook rekening houden met het kritieke niveau van de gegevens en van het volume daarvan. “Het is daar dat de Mobile Private Networks het verschil maken: de gegevens blijven binnen het bedrijf.” En de private mobiele netwerken zijn dan misschien niet nieuw, ze werden vooral zo goed en zo kwaad als het ging uitgerold in zeer specifieke sectoren, zoals mijnen of boorplatformen op zee.

“Plaatsen die vaak door de operatoren worden overgeslagen. Maar dat behoort binnenkort tot het verleden. Hoog tijd voor een all-in-one-oplossing, dankzij de Mobile Private Networks gecombineerd met 5G”, kondigt onze expert aan.

5G van zijn kant maakt een lokale uitrol en een uitgestrekte geografische dekking mogelijk, tot honderden kilometers ver.

Arnaud Brehonnet

author

Spectra en network slicing

Er bestaan momenteel meerdere soorten types architectuur van private mobiele netwerken. De meest courante bestaat uit de totstandbrenging van netwerken die afgescheiden zijn van het openbare netwerk. “Dit model is gebaseerd op een spectrum van specifieke frequenties die kunnen worden toegewezen aan industriële actoren, zoals in Duitsland het geval is voor bijvoorbeeld de autoconstructeurs. ”

Een tweede bestaat uit het gebruik van de middelen van een openbaar netwerk. “Met deze methode van Local Breakout is het niet meer nodig een gedeelte van het spectrum te bewaren, de heilige graal van de mobiele operatoren.” De derde mogelijkheid (waarvan we nog zullen horen) is network slicing: “Hiermee wordt een zuiver publiek netwerk virtueel opgedeeld in meerdere subnetwerken, waarmee kan worden tegemoetgekomen aan private of publieke mobiele noden. Hier worden de data doorgegeven naar het hart van het mobiele netwerk alvorens ze de applicatieserver bereiken.”

Het doel is het Mobile Private Network te gebruiken voor zo veel mogelijk toepassingen.

Arnaud Brehonnet

Het MPN als ruggenwervel

Als we naar Arnaud luisteren, begrijpen we dat de uitrol van een privaat mobiel netwerk ook een grote investering op het stuk van infrastructuur met zich meebrengt. “De return on investment moet dus zo hoog mogelijk zijn. Het doel is dit private netwerk te gebruiken voor zo veel mogelijk toepassingen. En dat alles via een unieke oplossing. Als een ruggengraat voor alle communicaties van machine tot machine, van mens tot mens en van mens tot machine. Een dergelijke ambitie vergt ook een technologie met zeer hoge transmissiedebieten en lage latentietijden: 5G.”

Een privaat mobiel netwerk voor wie?

Men begrijpt al snel dat het openbare netwerk synoniem staat voor gedeelde middelen, terwijl het private netwerk een gerichte bandbreedte verzekert. Als specialist wijst Proximus verscheidene sectoren aan waarvoor infrastructuur van het type Mobile Private Network logisch lijkt: “In de eerste plaats de industriële sector, om de automatisering te versnellen. Maar ook de haven-, luchthaven- en logistieke sector of defensie en de beveiligingsdiensten. Over twee jaar zal dit type oplossing op grote schaal worden uitgerold”, besluit Arnaud.

Op zoek naar inspirerende content die uw business vooruit kan helpen? Lees dan het One magazine voor corporate organisaties en het Perspectief magazine voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Als ingenieur elektronica en industriële informatica en houder van een master in de elektronica- en automatisatiewetenschappen begon Arnaud Brehonnet zijn carrière bij Nokia Finland. Hij ging in 2001 bij aan de slag bij Proximus, waar hij de uitrol van de verschillende mobiele netwerken op het Belgisch grondgebied in goede banen leidde. Vandaag werkt hij als Product Manager Mobile Network & Value-Added Services mee aan de uitbreiding van de portfolio.

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts