Fabriek Logistiek test 5G-Mobile Private Network

Gepubliceerd op 02/06/2022 in Klanten vertellen

Een 5G-MPN (Mobile Private Network) biedt het beste van twee werelden: de betrouwbaarheid en performantie van 5G voor het dataverkeer, terwijl de data zelf lokaal blijven. Bij Fabriek Logistiek testen logistieke bedrijven de mogelijkheden van zo’n 5G-MPN uit.

Fabriek Logistiek test 5G-Mobile Private Network

Fabriek Logistiek is een initiatief van de POM Oost-Vlaanderen. Met het project biedt de provinciale ontwikkelingsmaatschappij ondersteuning aan de uitbouw van Oost-Vlaanderen als logistieke hotspot. Concreet kreeg Fabriek Logistiek onderdak in twee logistieke hallen, op een nieuw bedrijventerrein in Zwijnaarde. Bedrijven vinden er de mogelijkheid om in de praktijk te testen hoe ze hun logistieke processen kunnen optimaliseren, onder meer door voluit in te zetten op nieuwe technologie. Voor 5G is daarbij een sleutelrol weggelegd.

Opportuniteiten in logistiek

“Logistiek kent veel uitdagingen”, zegt Eric Ibens, Business Development Manager 5G bij Proximus, “zoals klanten die almaar kortere levertijden eisen, een tekort aan personeel en stijgende transportkosten. Maar evengoed kent de sector ook opportuniteiten, waaronder de verhoogde beschikbaarheid van data, het gebruik van artificiële intelligentie en meer automatisering. Het is in die context dat 5G een belangrijke rol speelt.”

Lokaal 5G-netwerk

Ericsson werkt mee aan de implementatie van het centrale 5G-netwerk. “Maar bij Fabriek Logistiek gaat het specifiek om de implementatie van een 5G-MPN”, zegt Serge Vanhoffelen, Head of Customer Solutions bij Ericsson. MPN staat voor Mobile Private Network. Dat laat toe om over een lokaal 5G datanetwerk te beschikken, met alle voordelen die daaraan verbonden zijn: een heel hoge bandbreedte, een heel hoge betrouwbaarheid en een bijzonder lage latency.

Een 5G-MPN laat toe om lokaal – op een privaat netwerk – over alle voordelen van 5G te beschikken.

Serge Vanhoffelen, Head of Customer Solutions bij Ericsson

author

What does the 5G Mobile Private Network (MPN) offer in Fabriek Logistiek

AI in realtime

“Met een 5G-MPN zorgen we voor een lokale 5G-breakout”, legt Eric Ibens uit. “Fabriek Logistiek experimenteert met geautomatiseerde en geoptimaliseerde logistieke processen. Daarbij wisselen grote aantallen geconnecteerde toestellen continu grote datavolumes uit. Met het 5G-MPN gebeurt via een betrouwbaar, performant en veilig netwerk.” Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om AI-toepassingen in real time autonome beslissingen te laten nemen, gebaseerd op de realtime analyse van lokale data.

Lokale data voor minder veiligheidsrisico’s

Essentieel is dat de gecapteerde en geanalyseerde data bij een 5G-MPN lokaal blijven en dus nergens over het publieke mobiele netwerk lopen, terwijl het eigenlijke functioneren van het netwerk wel een taak van het publieke 5G-netwerk blijft. Serge Vanhoffelen: “Doordat je de data lokaal houdt, kan je de veiligheid van de data nog beter verzekeren.” Het gebruik van een lokale 5G-breakout maakt bij Fabriek Logistiek onder meer concrete testen met automatisch geleide voertuigen mogelijk, of het gebruik van drones voor inventarisatie, realtime toepassingen met smartglasses, enzovoort.

Bij een 5G-MPN blijven de data lokaal. Ze lopen niet over het publieke mobiele netwerk.

Serge Vanhoffelen, Head of Customer Solutions bij Ericsson

author

5G vangt beperkingen wifi op

“Industriële gebouwen – zoals fabrieken of magazijnen – beschikken doorgaans over bekabelde netwerken of wifi”, zegt Serge Vanhoffelen. Dat zorgt onvermijdelijk voor beperkingen. Een draadloos netwerk biedt veel meer flexibiliteit dan een bekabelde oplossing. Alleen is wifi niet bijzonder geschikt voor een industriële omgeving. “De lage latency die je nodig hebt in een realtime omgeving is met wifi niet gegarandeerd”, legt Serge Vanhoffelen uit. “Bovendien kan de verbinding even worden onderbroken wanneer een device van de ene naar de volgende wifi-antenne overschakelt”

Voor toepassingen met bijvoorbeeld automatisch geleide voertuigen en drones is dat geen optie. “Bij een lokale 5G-breakout via een MPN heb je die gegarandeerde lage latency uiteraard wel”, gaat Serge Vanhoffelen verder. “Het dataverkeer verloopt bovendien op het toegekende spectrum. Je hebt als bedrijf zo veel meer controle dan bij wifi.”

Voordelen voor alle sectoren

Fabriek Logistiek biedt de faciliteiten waar bedrijven hun visie op het smart warehouse kunnen testen en zo in de praktijk ontdekken wat het gebruik van nieuwe technologie voor hen mogelijk maakt. “Samen met Proximus bouwen we oplossingen die optimaal gebruikmaken van de specifieke karakteristieken van 5G SA”, zegt Serge Vanhoffelen. “Dat gebeurt in nauwe samenwerking, via het principe van co-creatie.” De komst van een 5G-MPN kan in heel wat sectoren het verschil maken. “Denk aan beeldverwerking in de media, diagnostiek op afstand in de gezondheidszorg of bewaking met robots”, besluit Eric Ibens. “5G brengt overal meer productiviteit en performantie.”

Serge Vanhoffelen is Head of Customer Solutions bij Ericsson.
Eric Ibens is Business Development Manager 5G bij Proximus.

Een 5G Private Network is een gesloten netwerk dat speciaal gebouwd is om te voldoen aan de behoeften van een specifieke organisatie. Het biedt hogere bandbreedte, lagere latency en meer veiligheid dan publieke netwerken, wat resulteert in betere prestaties, betrouwbaarheid en efficiëntie. Dit maakt het ideaal voor bedrijven die geavanceerde toepassingen willen implementeren, zoals augmented reality, industriële automatisering en autonome voertuigen.

Lees meer over 5G Private Networks Nieuw venster

Slim voorraadbeheer, Asset Tracking en mobiele magazijnmedewerkers. Dat zijn slechts een paar van de oplossingen die Proximus te bieden heeft binnen de Transport en Logistieke sector. Wil u meer weten?

Ontdek alle mogelijkheden

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One