×
×

Uw merk goed beschermd: zo begint u er aan

door JohanWist je dat…02/05/2017

Uw merk goed beschermd: zo begint u er aan
Wat is intellectuele eigendom eigenlijk? En hoe kan u dit beschermen? Omdat het op 26 april ‘World Intellectual Property Day’ was, helpen we u op weg.

“Intellectuele eigendom”. De meeste KMO’s worden er misschien niet elke dag mee geconfronteerd. Toch duikt het begrip af en toe wel eens op: bijvoorbeeld als u een eigen product of merk verzint en wil verkopen.

Wat is een intellectuele eigendom?

“Voortbrengselen van de geest”, zo kan men intellectuele eigendommen nog het best omschrijven. Het gaat om niet-tastbare zaken zoals een verhaal of een lied en ook een meubelontwerp of een uitvinding. Ook uw merk rekent men tot de intellectuele eigendommen.

Wie zo’n uitvinding, verhaal, ontwerp of merk creëert, krijgt, via het intellectueel eigendomsrecht, een tijdelijk exclusief “exploitatierecht”. Dat wil zeggen dat alleen hij of zij zijn creatie op de markt mag brengen en ten gelde maken. Dat exploitatierecht geldt in regel voor een bepaald territorium.

Industriële rechten

De intellectuele eigendomsrechten kan men in twee grote groepen onderverdelen: de literaire en artistieke rechten enerzijds en de industriële rechten anderzijds. We focussen in dit artikel op de tweede categorie: de rechten die een economische rol spelen in het productie- en distributieproces.

Dit soort rechten (octrooien, kwekersrechten, modellenrechten, merken,…) krijgt men pas na een formele registratie, door bijvoorbeeld een merk of een handelsnaam te deponeren. Overigens: men kan niet enkel de naam laten registreren, maar ook het logo, een bepaalde kleur, de vorm van een fles, apparaat of verpakking en zelfs geluiden en geuren.

Hoe aanvragen?

U doet er goed aan om uw merk, ontwerp of tekening te registreren. Maar voordat u dat doet, moet u natuurlijk zeker zijn dat het nog beschikbaar is en voldoet aan alle voorwaarden voor bescherming. Daarvoor kan u terecht op het online Merkenregister van het Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom (BBIE).

Om de beschikbaarheid buiten de Benelux na te gaan, is er de databank TMView, die informatie bevat over merken in de EU, de V.S., Rusland en Zuid-Korea. Is het merk nog vrij, dan kan u het bij het BBIE meteen ook laten vastleggen en beschermen.

Billijke prijzen

Zo’n procedure is uiteraard niet gratis, al zijn de prijzen al bij al billijk. Een standaard online deponering kost € 240. De procedure neemt zo’n drie maanden in beslag. Als het merk voor een of andere reden niet raakt ingeschreven (omdat er blijkbaar toch al een gelijkaardig merk bestaat), bent u dat geld ook kwijt. De bescherming geldt in regel voor tien jaar.

Meer informatie over intellectuele bescherming, patenten, octrooien en merkenrecht kan u verkrijgen bij de FOD Economie, op het gratis nummer 0800/120.33

Meer nieuws over:

  • Merken

Nieuws filtering op :

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar