Sunslice: Belgische startup maakt zonnepanelen draagbaar

Gepubliceerd op 20/04/2018 in Laat je inspireren

Beeld u even in dat u waar en wanneer u ook wilt, uw smartphone of tablet zou kunnen opladen, ook als er geen stopcontact in de buurt is. Die droom wil de jonge Belgische startup Sunslice waarmaken, met een gsm-lader met zonnepanelen. Op World Creativity and Innovation Day zetten we hen in het zonnetje.

Sunslice: Belgische startup maakt zonnepanelen draagbaar

Kleine panelen, groot vermogen

Laders met zonnepanelen bestaan al enkelen jaren, maar ofwel zijn het grote en zware apparaten ofwel zijn ze klein, maar duurt het oneindig lang om er je mobiel mee op te laden.

“Onze lader is iets groter dan een kredietkaart. Hij is 2 cm dik en heeft een vermogen van 4 watt”, zegt medeoprichter Henri Gernaey. “Dat is meer dan wat een computer USB 2.0-poort levert.”

Sunslice’s innovatie? Panelen dichtvouwen!

Sunslice gebruikt bestaande zonnepanelen, maar de grootste innovatie is dat de paneeltjes dichtvouwen op een heel klein oppervlak. Het idee werd geboren tijdens zijn studies aan de UCL. “In de tweede helft van vorig jaar hebben we een eerste prototype afgewerkt”, vertelt Henri. “We lanceerden een Kickstarter-project dat echter niet gefinancierd geraakte. We wilden 70.000 euro ophalen, maar strandden op 47.000 en kregen dus uiteindelijk niks.”

Leerschool crowdfunding

Net als de startup Bambooti uit hun crowdfunding-project heeft Sunslice er heel veel uit geleerd. “De grootste kritiek was dat we geen batterij hadden in ons product, enkel een lader. Met die informatie – en met ons laatste geld (lacht) – hebben we dan een nieuw prototype gebouwd mét batterij, zodat die ook als powerbank kan dienen. En dat heeft ervoor gezorgd dat we een private investeerder of Business Angel hebben gevonden waardoor we het product nu marktklaar kunnen maken.”

Het opstarten van het bedrijf zelf was voor de techneuten geen grote stap. Tijdens hun studies werden al de eerste businessplannen geschreven en de markt onderzocht. Tot de komst van de investeerder financierden ze ook alles zelf. “Dat liet ons toe om zoveel mogelijk zelf de controle te houden. Ook met de investeerder is dat zo afgesproken. Hij is ingestapt via een converteerbare lening die pas op termijn omgezet kan worden in aandelen.”

Grafeen-batterijen: dé innovatie voor energieopslag

Wat de toekomst betreft, ziet Henri de grote ontwikkelingen van Internet of Things, artificiële intelligentie en virtual reality op ons afkomen. Maar wat hem vooral boeit, zijn de ontwikkelingen op het gebied van energieopslag. “Grafeen-batterijen gaan volgens mij een revolutie betekenen”, zegt hij. “Dat zijn batterijen die heel snel kunnen laden én grote capaciteit hebben. Bedrijven als Samsung zijn er al volop onderzoek naar aan het doen. Hopelijk zit zo’n batterij binnen enkele jaren ook in de Sunslice (lacht).”

Lees ook:

Student-ondernemer Marie Van den Broeck maakt add-ons om het stappen met krukken aangenamer te maken.

Henri Gernaey (links) behaalde een master Electromechanical Engineering aan de UCL. Samen met Geoffroy Ghion richtte hij www.sunslice-solar.com op, een startup die kleine en toch krachtige opladers met zonnepanelen ontwikkelt.

Johan

Proximus-schrijver.

Andere artikels van Johan
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar